Eğitim Psikolojisinin Motivasyondaki Önemi
blank
Haber Merkezi tarafından
14 Ekim, 2024 16:13 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Eğitim Psikolojisinin Motivasyondaki Önemi

Uzmanlar son yıllarda öğrencilerin başarısının düşmesinin altında yatan en önemli etkenlerden birinin psikolojik sebepler olduğunu belirtiyor. Öğrencilerin motivasyonlarının artmasına yönelik eğitim psikolojisi adı altında birçok alternatif yollar sunuluyor. Eğitim psikolojisi, öğrencilerin öğrenme süreçleri ve gelişimlerini anlayarak öğrenciler için uygun öğrenme stratejilerini belirliyor eğitim ortamlarını daha sağlıklı hale getirilmesi için kritik bir disiplin sergiliyor. “Eğitim dünyasında öğrenci başarısının anahtarı yalnızca ders kitaplarında değil, psikolojik motivasyonda yatıyor.” Eğitim psikolojisi, öğrencilerin nasıl öğrendiğini, motivasyonlarını, hafızalarını nasıl kullandıklarını ve bilişsel süreçlerini inceler. Bu sayede, öğretmenler öğrenciler için en uygun öğrenme stratejilerini belirliyorlar. Psikolojik Danışman Rehberi Tolgahan Ünlü, öğrencilerin başarılarını artırmanın en etkili yollarından birinin onları motive etmek olduğunu belirtti. Motive olmuş bir öğrencinin hem akademik başarıda hem de kişisel gelişiminde daha hızlı ilerlediği ifadelerini kullandı. Psikolojik Danışman Rehberi Ünlü, “Motivasyonun en önemli çeşitlerinin içsel ve dışsal motivasyon olduğunu ve yapılan araştırmalar sonucunda içsel motivasyonun dışsal motivasyona göre daha kalıcıdır. İçsel motivasyon dışsal faktörlerden bağımsız olarak kişinin belirlediği amaçları yerine getirirken kendi kendini motive etmesi olarak tanımlanır. İç motivasyonu yüksek olan kişiler amaçları doğrultusunda hedeflerini belirler ve bunun için çaba sarf ederler. Kişinin içsel motivasyonu düşükse negatif etkilenir ve verim alamaz. Dış motivasyon dışarıdan gelen bir ceza veya ödül doğrultusunda harekete geçme eylemi dışsal motivasyondur. Kişinin içinden kaynaklanan içsel motivasyonun aksine tamamen dış ödüllere dayanır. Dışsal motivasyon yaşam boyunca devam eder, değişken olur ve hızlı kaybolabilir. Dışsal motivasyon para, hediye ya da notlar, derece gibi somut olabileceği gibi övgü, takdir, şöhret gibi soyutta olabilir” dedi. (Edanur Özbek, Şeyma Yiber, Gizem Avcu, Tuğba Yiğit, Yağmur Polat)

HÜKÜMET İKTİDARA UZAK…
blank
Fevzi Aydın tarafından
17 Aralık, 2024 15:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

HÜKÜMET İKTİDARA UZAK…

DÜŞÜNCE ve GÖRÜŞ
Fevzi AYDIN

Türk siyasetinin son döneminde, muhalefet ne kadar iktidara uzak ise;
Hükümet de son dönemdeki dış politika ve ekonomik krizler nedeniyle halkın desteğinden uzaklaşmaya devam ediyor…
Cumhuriyetin ikinci yüzyılını, her alanda Türkiye yılı ilan eden iktidar, Türkiye Yüzyılı, Emekli Yüzyılı, Çalışan Yüzyılı, Milli Eğitim Yüzyılı, Sanayi yüzyılı, Kadınlar yüzyılı ilan ederek yeni sayfa açmakta…
Ancak, yüzyıl ilan edilen alanlarda maalesef halkın beklentisi henüz karşılanmış değil…
Ekonomik kararların temelini oluşturan rakamsal değerlendirmeler, gerçekten uzak olunca, halkın beklentileri karşılanmaktan oldukça uzak kalmakta…
Uluslararası ekonomik veriler, özellikle ABD-FED kararları, dünya ekonomisinin yönünü belirlerken, diğer ülkeler de bu kararlar çerçevesinde ekonomilerini yürütmekte…
Ancak Türkiye’de bu kararlara odaklanırken, ekonominin göstergesi olarak açıklanan rakamların, piyasa rakamlarından oldukça düşük olması, halkın temel ihtiyaçlarına ulaşmasını engellemekte…
Halen, halkın temel ihtiyaçlara ulaşmasını engelleyen günlük fiyat artışlarına çözüm bulamayan ekonomi yönetimi, enflasyon artışlarına da çözüm bulmuş değil…
Fiyat artışlarının temel nedeni olan enflasyonun, rakamsal olarak düşürülmesi, piyasanın ateşini düşürmeye yetmiyor…
Asgari ücret ve dolayısıyla çalışan ve emekli aylık artışlarının temel göstergesi kabul edilen enflasyonun düşük gösterilmesi, aynı zamanda çalışan ve emekli aylıklarının da düşü gösterilmesini sağlamakta…
Her iktidarın, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz ve ezdirmiyoruz söylemleri sadece rakamsal olarak gerçekleşmekte…
Gerçekte ise her dönem çalışan ve emekliler enflasyona ezdirilmekte ve bu gidişle ezdirilmeye devam edeceği görülmekte…
Geçmiş yıllarda iktidarın kendi uyguladığı ekonomik politikada, özellikle seçim dönemlerinde, enflasyon göz ardı edilerek, çalışan ve emekli aylıklarındaki artışlar oldukça yüksek seyretmişti…
Maaş artışlarında ki dengesiz artış enflasyonu körüklerken, ülkeyi kasıp kavuran ekonomik krizin temel nedeni oldu…
Depremler ve Suriye savaşı ülke ekonomisinin krizine kriz eklerken, ekonominin çıkmaza girmesini sağladı…
Ekonominin yeni yönetimi, iktidarın uyguladığı ekonomik politikalara son vererek, uluslararası kabul görmüş ekonomik program uygulamaya sokuldu…
Uluslararası fonların desteği karşılığı alınan ekonomik destek, ekonomik krizi çözmekten uzak kaldı…
Krizin mimarı ekonomik yönetimin aldığı kararları değiştiren yeni ekonomi yönetimi, her alanda uyguladığı vergilerle, çalışan emekli ve halkın temel ihtiyaçlara ulaşmasını engelledi ve engellemeye devam ediyor…
Halkın sorunlarını görmezden gelen iktidar, uyguladığı ekonomik politikalar gereği temel ihtiyaçlara ve vergilere yaptığı zamlarla, halkın desteğinden uzaklaşmaya başladı…
Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.