Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Aralık, 2023 16:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Dereköylü: “Fındık bölgesiyiz ancak halkımız fındığın randımanı hakkında yeterli bilgiye sahip değil”

Karadeniz Bölgesi’nde Eylül ayında sona eren fındık toplama mevsiminin ardından kurutulan fındıklar şimdilerde kırılarak kavuruluyor. Yöre halkı uzun kış günleri tüketeceği fındığı eskiden olduğu gibi artık
kendisi yapmak yerine kırma ve kavurma işlemini son yıllarda artan kırma ve kavurma hizmeti veren işletmelerde yaptırıyor. Ancak bu işletmelerde kimi zaman vatandaşlar ile işletmeciler arasında kırılması ve kavrulması için verilen fındığın aynı kiloda geri alınmamasından ötürü çeşitli tartışmalara yol açtığı görülüyor. Konuyla ilgili konuşan fındık kırma ve kavurma işi yapan işletme sahibi Mustafa Dereköylü, bölgenin bir fındık bölgesi olmasına rağmen yöre halkının bir çoğunun randımanın ne olduğunu tam olarak bilmediğini söyledi.
Karadeniz’in en önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındıkta Eylül ayında sona eren hasat işleminin ardından kimi üreticiler kurutma işleminden sonra fındığını tüccara satarken, kimi üreticiler ise tüketeceği fındığı yörede son yıllarda sayıları artan kırma ve kavurma işletmelerine getiriyor. Üreticiler fındığını kırılmış, kavrulmuş ve vakumlanmış paketlerde belli bir ücret karşılığı teslim alıyor. Mustafa Dereköylü, Ortahisar ilçesindeki işletmesinde yaptığı kırma, kavurma ve paketleme işleminin vatandaşların yoğun ilgisini çektiğini söyledi. Kırma işleminin yanı sıra vatandaşın kendi fındığının fındık unu ve ezmesi olarak da alabildiğini ifade eden Dereköylü, bazen kilo ile ilgili bazı sorunların yaşandığını da belirtti.

"Verdikleri 10 kilo kabuklu fındıktan 8 kilogram iç fındık talep edenler oluyor"
Mustafa Dereköylü, "Gelen fındıkları kırdıktan sonra çıkan iç oranı fındığın randımanına göre çıkıyor. Fındık kabuğuyla karşılaştırdığın zaman yarı yarıya civarında çıkıyor genel olarak. Bölge bölge fındığın randımanı değişiyor. Randıman bahçeden bahçeye değişir. Fındığın olgunlaşması, bakımı, gübrelemesi, harmanda harmanlanması, çuvalda bekletilmesi gibi faktörler fındığın randımanını etkiler. 10 kilo fındıktan ortalama 5 kilo civarında iç fındık çıkar kırıldığı zaman. Yaşça büyük vatandaşlarımız buraya 10 kilo fındık getirdiklerinde fındığının kırıldıktan sonra 8 kilo civarlarında çıkması gerektiğini söylüyorlar. Bilmedikleri için böyle yüksek bir iç oranı istiyorlar. Geçtiğimiz günlerde bir tane ablamız geldi 10 kilo fındık getirdi. Fındığını kırdık, kavurduk teslim almaya geldi. Fındığı 5 kilo 300 gram çıktı. Abla biraz durgunlaşınca ’Bir şey mi oldu?’ diye sordum. Dedi ki ’Fındığım biraz az geldi" ’Ne kadar gelmesi gerekiyor?’ diye sorunca dedi ki ’8 kilo iç fındık gelmesi gerekiyordu’ diye söyledi. ’Fındık işini yapan herkese sorabilirsin 10 kilo fındıktan 8 kilo fındık asla çıkmaz’ dedim. Halk fındığın içi hakkında bilgisiz. Halkımız fındığı sadece kabuklu olarak tanıyor. Fındık dışardan kabuklu ve sağlam görünüyor ama fındığın içi çürük çıkıyor, yağlı çıkıyor. Sanıyorlar ki verdikleri fındığın tamamının içi dışı gibi" ifadelerini kullandı.
İşletmesinde fındığı kavurma, kırma işlemlerinin yanı sıra fındık ezmesi işlemi de uygulayan Dereköylü, "Burada vatandaşlar kırıp getirdiği kavrulmuş 10 kilo fındığından 10 kilo fındık ezmesi alabilir. Bun da hiçbir zayiatı olmaz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ekim, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

UEFA Konferans Ligi: Legia Varşova: 0 – Samsunspor: 1 (Maç sonucu)

UEFA Konferans Ligi’nin birinci haftasında Samsunspor, deplasmanda Polonya takımı Legia Varşova’yı 1-0 mağlup etti.

Maçtan dakikalar (İkinci yarı)
47. dakikada Urbanski’nin şutunda direkten dönen topa ceza alanı içinde Colak’ın vuruşunda meşin yuvarlak direğin sağından auta çıktı.
51. dakikada Musaba’nın pasında Mouandilmadji’nin şutunda kaleci Kobylak’ı geçen topu defans çizgi üstünde kornere gönderdi.
68. dakikada Weisshaupt’un ortasına penaltı noktası üzerinde uygun yükselen Rajovic’in baş vuruşunda top direğin üstünden az fakla auta çıktı.
80. dakikada Vinagre’nin kullandığı kornerde Rajovic’in golü, ofsayt nedeniyle iptal edildi.
90+4. dakikada defanstan seken topa sert vuran Zewlakow’un şutunda top üstten az farkla dışarı gitti.

Stat: Municipal
Hakemler: Jeremie Pignard, Aurelien Frouet, Alexis Auger
Legia Varşova: Kacper Tobiasz, Marco Burch, Radovan Pankov, Artur Jedrejczyk, Ruben Vinagre, Rafal Augustyniak, Kacper Urbanski (Juergen Elitim dk. 64), Wojciech Urbanski (Vahan Bichakchyan dk. 76), Kacper Chodyna (Jakub Zewlakow dk. 82), Petar Stojonovic (Noah Weisshaupt dk. 64), Antonio Colak (Mileta Rajovic dk. 64)
Yedekler: Gabriel Kobylak, Stave Kapuadi, Pawel Wszolek, Arkadiusz Reca, Damian Szymanski, Bartosz Kaputska, Ermal Krasniqi
Teknik Yönetici: Edward Lordanescu
Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru (Soner Gönül dk. 90+2), Lubo Satka, Rick van Drongelen, Logi Tomasson, Celil Yüksel (Antoine Makoumbou dk. 63), Olivier Ntcham (Toni Borevkovic dk. 84), Carlo Holse, Tanguy Coulibaly (Yunus Emre Çift dk. 63), Anthony Musaba (Joe Mendes dk. 84), Marius Mouandilmadji
Yedekler: Albert Posiadala, Efe Töruz, Leroy Atoen, Polat Yaldır
Teknik Yönetici: Thomas Reis
Gol: Musaba (dk. 10) (Samsunspor)
Sarı kartlar: Augustyniak, Jedrejczyk, Pankov (Legia Varşova), Celil, Drongelen, Borevkovic, Yunus (Samsunspor)

Bizi sosyal medyadan takip edin