blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Ekim, 2024 20:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Denizde çıkan fırtına kafesleri karaya vurdu

Rize’de dün çıkan fırtınada denizde bulunan kafesler bulundukları yerden koparak sürüklendi ve karaya vurdu.

Geçtiğimiz gün başlayarak aralıklarla devam eden ve Rize’yi etkisi altına alan şiddetli sağanak yağışlar peşinden fırtınayı getirdi. Rize’nin Çayeli ilçesinde bulunan balık kafesleri bulundukları yerden koparak karaya kadar geldi. Fırtına nedeniyle müdahale edilemeyen kafesler ilçeye bağlı Limanköy köyü balıkçı barınaklarının dalga kıranına çarparak takıldı.

Olay anını anlatan köy sakinlerinden profesyonel Dalgıç Zafer Koçal, Karadeniz’de kurulan bazı kafeslerin Ege Denizi mantığı ile kurulduğunu ve bu nedenle koparak karaya vurduğunu dile getirerek, “Bölgemize 3-4 yıldır çiftlikler kurulmaya başlandı ama bilinçsiz, tecrübesiz ekiplerle kuruluyor. Sonuç bu oluyor. Bu şuana kadar 7’inci oluyor. Yazık günah, milli servet. Karadeniz’de olabilecek fırtınanın yarısı kadar olan bir fırtına da koptu. Bilinçsiz montaj sonucu doğaya korkunç zarar veriliyor. Ege Denizi’nde ki çiftliklerle buradaki çiftlikleri aynı proje üzerinden uyguluyorlar. Ege’nin dalgası ile Karadeniz’in dalgası arasında 2-3 kat fark var. Bu da daha güçlü yapılması gerektiğini gösterir. 3 gün önce bir tanesi koptu, gece yarısı bir balıkçıya zarar verdi. Bunların bir an önce denetlenip sağlıklı bir şekle getirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Yazık, günah, çöp oldu”

Kopan kafesin piyasa değerinin ortalama 800 bin TL olduğuna vurgu yapan Koçal, “Olay olduğu esnada dalga yüksekliği 4-5 metre civarındaydı. Zaten Karadeniz’de dalgaların yüksekliği 10 metreye kadar ulaşabiliyor. O dalgada koptu. Yazık günah. Bu havuzlara 40’lık havuz deniyor. Değerleri 800 bin TL. Yazık, günah, çöp oldu. Bunları daha sağlam montaj yapmak gerekiyor. Yoksa bu tip havuzlar zarar görür” dedi.

“5-6 kişi asıldık ama olmadı”

Kopan kafesi parçalanmaması için kurtarmaya çalıştıklarını ancak hava şartlarının buna müsaade etmediğinin altını çizen Koçal, “Tekneyle almayı düşündük ama dalgadan dolayı riskli olduğu için yaklaşamadık. Halatlarla yukarıya çekmeye çalıştık. Büyük malzeme olduğu için çekilemiyor. 5-6 kişi asıldık ama olmadı. Sahil Güvenlik’e haber verdik. Geldiler, raporlarını tutular, tesis sahibine ulaştılar. Şuanda da beklemede, dalga bittikten sonra alınacak” şeklinde konuştu.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.