Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Lideri Erkut Çelebi, yaşanan büyük yoğunluk nedeniyle tır, küçük araç ve yolcu geçişlerinde aksamalar yaşanan Sarp Hudut Kapısı’nda inceleme lerde bulanarak yetkililerle görüş alışverişinde bulundu.
Başkan Çelebi, Sarp Hudut Kapısının verimliliğinin artırılması konusunda hazırlayacakları raporun TOBB ve Bakanlıkla paylaşılacağını belirterek “İlk etapta deniz dolgusuyla Sarp’ın fiziki alanı genişletilmeli, peronlardaki işçi sayısı kesinlikle artırılmalıdır. İnsanların pasaport denetimi için havasız ve sıkışık ortamda beklediği kaideler iyileştirilmelidir. Denetim noktası sayısı artırılarak geçişler hızlandırılmalıdır. Her peronda ilgili her kurumun vazifelisi olmalı ve süreçlerdeki vakit kaybı ortadan kaldırılmalıdır. Gürcistan tarafından alışveriş için gelen insanların oluşturduğu yoğunluk nedeniyle bekleme mühletleri vakit zaman 2 saate kadar çıkan ihracatçılar ve iş insanları için de kolay geçiş imkânı sağlanmalıdır” dedi. Çelebi, Batum – Hopa – Trabzon ortasında deniz ulaşımı kurulmasının da kapıdaki yoğunluğu azaltacağına işaret etti.
TTSO Lideri ve GTİ Sarp Gümrük Kapısı İstişare Konseyi Üyesi Erkut Çelebi, bölge ve Türkiye ihracatı için büyük ehemmiyet taşıyan Sarp Hudut Kapısında incelemelerde bulunarak yetkililerle görüştü. Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Ersin Başaran, Sarp Gümrük Müdürü Şenol Alkan ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri (GTİ) Sarp Müdürü İbrahim Tomul ile bir ortaya gelen TTSO Lideri Erkut Çelebi, üyelerden gelen sıkıntıları aktardı ve tahlil teklifleri konusunda yetkililerle istişarede bulundu.
Rapor hazırlanacak
Başkan Çelebi, yetkililerle yaptığı görüşmelerde ortaya çıkan problemleri ve alternatifli tahlil tekliflerini rapor olarak hazırlayarak TOBB ve Bakanlığa göndereceklerini belirterek, “Yazın küçük araçların da turizm hedefli ağır giriş – çıkışlarına TIR trafiği ve yaya trafiği eklenince ortaya muazzam bir yoğunluk çıkıyor. Geçişlerin hızlandırılması için yapılması gerekenler konusunda istişarelerde bulunduk. Dağ ve deniz ortasında sıkışmış 46 dönümlük bir alanda hizmet vermeye çalışan Sarp Hudut Kapısı, TTSO’nun da ortağı olduğu TOBB iştiraki olan Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ (GTİ) tarafından modernize edilmiş ve işletilmektedir. Artık ortaya çıkan yeni duruma nazaran fiziki kaidelerde uygunlaştırma yapmak, bilhassa küçük araçların geçişleri için yeni alternatif oluşturmamız gerekiyor. Deniz dolgusu en âlâ seçenek üzere görünüyor” diye konuştu.
Çelebi, yaya geçişi yoğunluğunun yıllık 5 milyonu geçtiği Sarp’ta insanların pasaport denetimi için beklediği alanların fiziki kurallarının da güzelleştirilmesi gerektiğini söz ederek, “İnsanlar havasız, sıkışık koridorlarda, sıhhatsiz ortamlarda uzun müddet bekliyorlar. Bu manzarayı ortadan kaldırmak için pasaport denetimi yapılan banko sayısı artırılmalı, bilhassa yoğunluk olan saatlerde her bankoda vazifeli bulunması sağlanmalıdır” biçiminde konuştu.
Başkan Çelebi, Gürcistan’dan Türkiye’ye alışveriş için gelenlerin de dönüşte büyük yoğunluğa neden olduğuna dikkat çekerek, “Gürcistan vatandaşları günlük alışverişleri için bile Türkiye’ye geliyor. Zeytinyağı, tuvalet kâğıdı, deterjan üzere muhtaçlıklarını buradan alıyor ve geri dönüyor. Gürcistan’a iş için giden ihracatçılarımız, iş insanlarımız için bu yoğunluğa girmeden kolay geçiş imkanı sağlanmasını istiyoruz” sözlerini kullandı.
TTSO Lideri Erkut Çelebi, Batum – Hopa – Trabzon deniz yolu irtibatının kurulmasının da kapıdaki yoğunluğu azaltacağına inandığını belirterek “Gerek süratli deniz ulaşımı imkanları gerekse tırların da alınabileceği bir gemi seferinin kapıdaki yoğunluğu azaltacağını iddia ediyoruz. Yaz devrinde bu seferleri yapılabilir. Gürcistan denizcilik makamlarıyla yaptığımız görüşmede bu seferlere onların da sıcak baktığını gördük” diye konuştu.
“Yapılan tüm çalışmalara Gürcistan’ın dae takviye vermesi gerekiyor”
Çelebi, yapılan tüm çalışmaları Gürcistan tarafının da desteklemesi gerektiğini tabir ederek şunları söyledi:
“Burada 10 tane peron yapsak, akışı sağlasak bile Gürcistan tarafının tıpkı formda çalışmaması yeniden aksamalara neden olacaktır. Onun için tüm çalışmaların hududun her iki tarafı için uyum içinde yapılması gerekmektedir. Lakin şu andaki durumda Gürcistan tarafında daha fazla peronun hizmet verdiği ve süreçlerin daha süratli halledildiği görülmektedir.”
Başkan Çelebi, bir başka değerli sorunun da birçok bakanlığa bağlı işçinin bulunduğu Sarp Hudut Kapısında işçi yetersizliği olduğunu belirterek “Bize iletilen kıymetli meselelerden birisi de bilhassa pasaport denetimlerinde tüm bankoların işçi azlığı nedeniyle çalışamıyor olması. Ayrıyeten birçok kurum Sarp’ta çeşitli süreçlerden sorumlu olarak hizmet veriyor fakat hizmet noktaları farklı yerlerde olduğu için süreçlerin tamamlanmasında vakit kaybı yaşanıyor. Bu hususta isteğimiz, tüm peronlarda gerek emniyet, gerek gümrük gerekse saymanlık üzere ilgili tüm kurumların vazifelilerinin olması ve süreçlerin süratli biçimde tamamlanmasıdır. Aslında 3 bakanlığın sorumluluk alanında bulunan bu hizmetlerin tek bir bakanlıkta toplanması değerli halde süreçleri hızlandıracaktır” dedi. Çelebi, kurumların sistemlerinde yaşanan arızaların da değerli oranda gecikmelere yol açtığını vurguladı.
Çelebi, kendilerine iletilen değerli bir eksikliğin de TIR’ların evraklarını tamamlamadan gümrüklü alana girmesi olduğunu söz ederek, “Bu mevzuda bölgedeki ticaret ve sanayi odalarımızla bir çalışma yapacağız. Her kurumun Sarp’taki hizmetin uygunlaştırılması için üzerine düşeni yapması gerekiyor” diye konuştu.
Öte yandan Sarp Hudut Kapısı’ndan 2022 yılında 2 milyon 519 bin 913 yolcu Türkiye’ye giriş yaparken, 2 milyon 560 bin 815 yolcu da yurt dışına çıktı. Toplam yolcu trafiği 2022 yılında 5 milyon 80 bin 728 olarak gerçekleşti.
Sarp’tan ayrıyeten 2022 yılında 329 bin 271 giriş, 396 bin 225 çıkış olmak üzere toplam 725 bin 496 araç geçişi oldu. Bu araçların 368 bin 520’sini ticaret emelli giriş çıkış yapan TIR, kamyon ve tankerler oluşturdu. 2023 yılının birinci 6 aylık datalarına nazaran ise bu sayıların çok üstünde bir yolcu ve araç trafiği yaşanacağı vurgulandı.