blank
Ramazan Öztürk tarafından
04 Mart, 2024 16:48 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çebi,  Obezite ve Ağız Sağlığına Dikkat Çekti

Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi, 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada obezitenin ağız ve diş sağlığına verdiği olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Çebi açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Obezite ve aşırı kilo, genel vücut sağlığını bozacak ölçüde yağ dokusundaki anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Obezite ve aşırı kilonun ana sebebi, beslenme ile alınan enerji miktarı ile metabolizma ve fiziksel aktiviteler sırasında harcanan enerji miktarı arasındaki düzensizliktir. Obezite, dünyada ve ülkemizde hızla artış göstermektedir. Çağımızda gelişen teknoloji ve beraberinde getirdiği sedanter, hareketsiz yaşam koşulları, dengesiz ve sağlıksız beslenme, içerisinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisinin neden olduğu sosyal yaşantı kısıtlılığı gibi sebeplerden dolayı obezite vakaları artmaktadır. Obezite, başta Tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler sistem hastalıkları olmak üzere birçok kronik hastalık ve kanser gelişimi için bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Son dönemde yapılan akademik çalışmalar obezitenin ağız hastalıkları, özellikle de periodontitis, gingivitis (diş eti hastalığı) ve diş çürükleri ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca diş kayıpları, travmatik diş yaralanmaları, çocuklarda erken diş sürmesi, ağız kuruluğu ve temporomandibular eklem rahatsızlıkları (çene eklemi hastalıkları) ile de ilişkilidir. Araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular, diş kayıplarının obezite için önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Diş kayıpları neticesinde diş eksiklikleri ve oklüzyon bozuklukları olan kişiler beslenme açısından daha yumuşak gıdaları tercih ederler, daha hızlı yemek yerler ve besinleri tam çiğnemeden, parçalamadan yutarlar. Dahası, eksik dişi olan bireylerin, ağız içi reseptörlerini uyarmayı azalttıklarından dolayı doygunluk hissini daha geç aldıkları ve daha çok beslendikleri, bu şekilde obeziteyi tetikledikleri de öngörülebilir. Bir başka açıdan bakacak olursak; psikolojik faktörler ve stres de bireylerin obezite olma riskini artırır. Strese sahip kişilerde obezite daha sık görülmektedir. Diş kayıpları, diş çürükleri neticesinde oluşan diş ağrıları, temporomandibular eklem rahatsızlıkları gibi problemler kişinin stres seviyesini arttırmaktadır. Bu sebeplerden dolayı artan stres seviyeleri ve psikolojik etkileşimler yeme alışkanlıklarında bozulmaya ve obeziteye sebebiyet verebilir. Yani diş kayıpları ve diş eksiklikleri obeziteyi, obezite de ağız ve çevre doku hastalıklarını, diş eti hastalıklarını (periodontitis, gingivitis gibi) ve diş çürüklerini tetikler. Bu nedenle obezitenin önlenmesi ve erken teşhis edilmesi, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gibi kronik hastalıkların, bireyin sistemik sağlığı üzerinde oluşturacağı diğer olumsuz etkilerin erken dönemde önlenebilmesi ve toplumun genel sağlığının iyileştirilmesi aşamasında büyük bir adım olacaktır. Sonuç olarak günümüzün en büyük problemlerinden obezite; ağız ve diş sağlığı açısından da mücadele edilmesi gereken bir hastalıktır." (Ramazan Öztürk)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’da otellerde doluluk yüzde 70’i geçti

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Safranbolu ilçesindeki otellerde doluluk oranı yüzde 70’i geçerken esnaf ve turizm işletmecileri yoğunluk beklentisiyle hazırlıklarını sürdürüyor.
Osmanlı periyodundan kalma tarihi konakları, dar sokakları ve korunmuş kent dokusuyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu’da Kurban Bayramının dolu dolu geçmesi bekleniyor. Tarihi konutları ve Arnavut kaldırımlarıyla konuklarına tarihte seyahate çıkaracak olan ilçedeki otellerde doluluk oranı bayrama sayılı günler kala yüzde 70’lere ulaştı. Türkiye’deki yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının bin 125’ini bünyesinde barındıran tarihi ilçe, Cinci Han ve Hamam, Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, tarihi mescitleri, Hıdırlık Zirvesi, Cem Seyir Terası, İncekaya Su Kemeri ve kanyonu üzere yapılarıyla turistleri kendisine hayran bırakacak.
Safranbolu Turizm İşletmecileri Dernek Başkanı Şebnem Urgancıoğlu, bayram tatiline sayılı günler kala ilçedeki otellerde doluluk oranının yüzde 70’lere ulaştığını belirtti. Son dakika rezervasyonlarının da tesiriyle bayram periyodunu tam kapasiteyle geçirmeyi beklediklerini söz eden Urgancıoğlu, "Yüzde 100’e yakın doluluk oranı bekliyoruz. Bununla birlikte kent dışındaki hemşehrilerimiz de kurbanlarını kesmek için Safranbolu’ya geliyor. Kurban Bayramları, Safranbolu’da hem turizm hareketliliği hem de gurbetçilerin ziyareti açısından ağır geçen bir periyot oluyor" dedi.
Geçen yıla nazaran daha kısa bir tatil dönemi olmasına karşın bu yıl daha hareketli bir bayram geçirme beklentisi içerisinde olduklarını kaydeden Urgancıoğlu, "Çünkü geçen sene bayram daha ileri bir tarihteydi. Deniz dönemine denk gelmişti ve tatil daha uzun bir periyottaydı. Bu sene dokuz günle birleşmedi. Münasebetiyle dönemler kısa. Okullar tatil olmazken, deniz turizmi de tam olarak hareketlenmedi. Pozisyon olarak yakınlığımız da aslında bu Kurban Bayramı beklentilerimiz geçen yılki Kurban Bayramı’nın üstünde olabilir" diye konuştu.
Otel işletmecisi Serhat Şengün ise Safranbolu’nun hem yurt içinden hem de yurt dışından ağır ilgi gördüğünü belirterek, "Safranbolu, dünyada kent ölçeğinde korunan yirmi kentten biri. Bu özelliği sayesinde yılın 12 ayı boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor. Kurban Bayramı’nda da yoğunluk bekliyoruz" tabirlerini kullandı.
Şengün, kahvaltı dahil iki kişilik oda fiyatlarının 3 bin 500 TL olduğunu aktararak, kış devrinde yüzde 15’e varan indirimler sunduklarını ve bu fiyatların 2025 yılı boyunca geçerli olacağını söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin