Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Aralık, 2023 16:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu hastalık köpeklerden insanlara bulaşıyor

Bolu’nun merkezi dahil 8 ilçede küçükbaş hayvan yetiştiren 800 üreticinin 4 bin adet köpeği için ekinokok parazitine karşı ilaç dağıtımı yapıldı.
Edinilen bilgiye göre, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, çiftçilerin büyük sorunlarından biri olan, köpeklerden bulaşarak insanların sağlığında ciddi etki oluşturabilen ekinokok paraziti sebebiyle proje hazırladı. Bolu İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla Bolu’nun merkez köyleri dahil 8 ilçesinde küçükbaş hayvan yetiştiren 800 üreticinin 4 bin adet köpeği için ekinokok parazitine karşı ilaç dağıtımı yapıldı. Ekinokok (Kist Hidatik) adında dağıtılan ilaçla birlikte köpeklerden, insanlara hastalık bulaşması engellenecek.
Parazite karşı adeta savaş açan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere desteklerini sürdüreceklerini belirtti. Proje hakkında bilgiler aktaran İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Ar, “Müdürlüğümüzün hazırladığı özel idaremizin destek sağladığı Valiliğimiz koordinesi ile gerçekleşen projemiz ile çoban köpeklerimizden koyun-keçilerimize bulaşan ve sürülerimizde ciddi maddi kayıplara yol açan ekinokok parazitine karşı üreticilerimizin yanında olmaktan son derece mutluyuz. Kist Hidatik köpeklerden insanlara bulaşan zoonoz bir hastalıktır. Tedavisi zor ve riskli bir paraziter hastalıktır. E.granulosus parazitinin yumurtaları köpek dışkıları ile çevreye atılmaktadır. Parazit yumurtalarının bulaşmış olduğu yiyeceklerin yenmesi veya elle temas edilerek ağıza götürülmesi sonucu insanlar hastalığa yakalanmaktadır. Yapılacak olan ilaçlı paraziter mücadele sonucunda köpeklerdeki parazitlerin yok edilmesi ve çevreye parazit yumurtalarının atılımının engellenmesi hedeflenmektedir. Bu proje ile tek sağlık yaklaşımına uygun olarak halk sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı konusunda E.granulosus kaynaklı hastalık risklerinin azaltılması amaçlanmaktadır. Bolu ili merkez ve ilçelerinde mevcut koyun-keçi sürülerindeki çoban köpeklerinin Echinococcos granulosus (E.granulosus) adı verilen parazitten arındırılacaktır. Böylece, çobanlar, sürü sahipleri, hayvanla temas eden diğer kişilerin kist hidatik hastalığına yakalanma riskinin azaltılması sağlanacaktır” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Temmuz, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

ÇAYKUR’dan 2. Sürgün için “Aceleye getirmeyin” uyarısı

ÇAYKUR 2. sürgünün 7. gününde çay üreticilerinin ivedi etmemeleri gerektiğini, ÇAYKUR’un tüm çayı alacak kapasiteye sahip olduğunu lisana getiren bir açıklama yaptı.
16 Mayıs 2025 tarihinde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından dönemin açılmasıyla başlayan 1. sürgün 27 Haziran’da son bulmuştu. ÇAYKUR 1. sürgün boyunca üreticiden 217 bin 776 ton konvansiyonel, 13 bin 938 ton organik olmak üzere toplamda 231 bin 714 ton çay aldı. 10 Temmuz itibariyle başlayan 2. sürgün çay hasadında ÇAYKUR tarafından toplamda 22 bin ton çay üreticiden alındı.
7. gününde olan 2. sürgün için üreticilere ihtarda bulunan ÇAYKUR, hasat devri boyunca ivedi edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Üreticilere ‘Lütfen ivedi etmeyin’ diyerek seslenen ÇAYKUR yapılan açıklamada "Çay hasat sürecini lütfen aceleye getirmeyelim. Günlük alım limitlerimiz dahilinde fabrikalarımız tam kapasite çalışacaktır. Aceleye getirilerek fazladan toplanan eserler hem fiyat düşüklüğü için bekleyen fırsatçılara imkân sağlayacak, hem de bekledikleri için kilogram kaybına sebep olacaktır. Bu durumda siz bedelli üreticilerimizin ziyan etmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenlerle eserlerimizin ziyan etmeden en uygun bekleyecekleri yer bahçelerimiz olduğundan, hasat konusunda çabuk etmemenin değerini tekraren hatırlatmak isteriz" tabirlerine yer veridi.
ÇAYKUR’un çay sürece kapasitesinin tüm çay müstahsillerinin çayını alabilecek kadar yüksek olduğunun da altının çizildiği açıklamanın devamında "Fabrikalarımızın toplam kapasitesi ikinci sürgün eserlerinizi almaya kâfi düzeydedir. Fakat burada günlük sürece kapasitesine riayet etmemiz gerekmekte olup, sürgün müddetini kısaltmaya çalışmadan daima birlikte denetimli bir formda süreci yönetmeliyiz. Başta siz pahalı üreticilerimiz olmak üzere hepimiz için en yararlı olan prosedür çay toplama sürecini aceleye getirmemek olacaktır" tabirleri kullanıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin