blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2024 10:10 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Biyolojik Yaş Tükürük Örnekleriyle Tespit Edilecek

Karabük Üniversitesi'nde görevli akademisyenler biyolojik yaşın tükürük örneklerinden kolaylıkla tespit edilmesini sağlayacak proje hazırladı.

Karabük Üniversitesi yenilikçi projeleriyle öne çıkmaya devam ediyor. Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacı Mehmet Kayılı ve Doç. Dr. Hakan Yılmaz tarafından "Tükürükten Biyolojik Yaş Tespiti İçin IgG N-Glikomu Kullanılarak Makine Öğrenmesi Temelli Bir Modelin Geliştirilmesi ve Serum IgG N-Glikozilasyon Profillerine Bağlı Olarak Validasyonu" başlıklı TÜBİTAK COST projesi hazırlandı.

Akademisyenler proje çerçevesinde insan sağlığına ilişkin önemli biyobelirteçlerden biri olan IgG glikozilasyon profillerinin incelenmesiyle biyolojik yaşın tespiti için bir model geliştirecek. Bu modelin özellikle tükürük örnekleri kullanılarak geliştirilmesi yaş tespitinin mümkün hale gelmesini sağlayacak. Ayrıca, serum örnekleri üzerinden yapılacak doğrulama çalışmaları, modelin güvenilirliğini ve geçerliliğini artıracak.

Tükürükteki IgG N-glikozilasyon profillerinin analizinde makine öğrenmesi algoritmalarını kullanacak olan modelle geleneksel analizlere kıyasla daha hızlı ve kesin sonuçlar sunmak hedefleniyor. Geliştirilecek model, biyolojik yaş ile kronolojik yaş arasındaki farkları tespit ederek bireylerin sağlık durumlarına dair önemli veriler sunacak.

Hazırladıkları projeyle tükürükten biyolojik yaş tespitine yönelik analitik bir yöntem geliştirmeyi ve bu yöntemi kan örneklerinden elde edilen verilerle kıyaslamayı hedeflediklerini belirten Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Hacı Mehmet Kayılı, “Bu projenin temel amacı, kişilerin yaşlanma durumu hakkında bilgi vermek, yaşlanmasının ne düzeyde olduğunu kişilere göstermek ve böylelikle kişilerin yaşlanma dereceleri hakkında fikir sahibi olmasını sağlamaktır. Bu projede, ilk olarak sağlıklı bireylerden kan ve tükürük örnekleri alıyoruz. Çok küçük miktar hacimde kan örneği bizim için yeterli oluyor. Vücudumuzda bulunan antikorlara bakarak, antikorlardaki modifikasyonlarını takip ederek, özellikle yaşlanmayla alakalı biyobelirteç seyrini Türkiye popülasyonuna özgü olarak inceliyoruz" dedi.

Proje bünyesinde sağlıklı bireylerden kan ve tükürük örnekleri toplandığını ifade eden Kayılı, “Bu sayede, kişilerden bir biyolojik bir damla kan veya tükürük örneği alarak, kişilerin biyolojik yaşının, normal yaşlarından ileride olup olmadığını tespit edeceğiz. Biliyorsunuz ki insanların bir yaşı var. Kronolojik yaş diyoruz bu yaşa. Bu, doğumdan itibaren geçen bir süreç. Bir de vücudumuzun çevresel etkilerden ne kadar etkilendiğini gösteren biyolojik yaşımız var. Biz, bu biyolojik yaşımızı, moleküler düzeyde analizlerle gerçekleştiriyoruz. Moleküler düzeyde yaptığımız analizlerde, hücrelerinizin yaşlanma derecesini söyleyerek sizin yaşlanmanızı ve dolayısıyla hastalıklara olan yatkınlığınızı ne düzeyde olduğunu belirtiyoruz. Eğer biyolojik yaşınız yüksek çıkarsa, siz kendinizi ve hayat tarzınızı ona göre değiştirerek örneğin diyet yaparak veya spor aktivitelerinizi artırarak yaşlanma düzeyinizi geriletebilirsiniz. Böylelikle de hastalıklara daha geç maruz kalabilirsiniz” diye konuştu.
Kayılı, projede iki bursiyerin ve iki araştırmacı hocanın görev aldığını ve projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini aktararak bu yenilikçi çalışmanın, sağlıklı bir yaşlanma sürecine katkıda bulunmayı ve hastalıkların erken teşhisine yönelik önemli bir adım atmayı amaçladığını vurguladı.

Proje Araştırmacısı Doç. Dr. Hakan Yılmaz, makine öğrenmesinin sağlık alanındaki etkinliğine vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:
“Makine öğrenmesi, artık günümüzde oldukça popüler, girmediği alan yok diyebiliriz. Bu alanların en başında sağlık geliyor. Biz de makine öğrenmesi yöntemlerini sağlıkta etkin ve efektif olarak kullanmaya çalışıyoruz. Burada da kişinin normal demografik yaşı ile kronolojik ve biyolojik yaşı arasındaki bağıntıyı ortaya koyarak bir yaş tahmini yapmaya çalışıyoruz. Özellikle sağlık alanında ön tanı çalışmalarında, makine öğrenmesi uygulamalarını oldukça fazla kullanıyoruz. Farklı projelerde de yine bu yöntemleri kullanmaya devam ediyoruz.”

Projenin iki temel aşamadan oluştuğunu anlatan Yılmaz, “Bu proje aslında iki tane aşamadan oluşuyor: Birinci aşamada örneklerin toplanması, ikinci aşamada ise bu örneklerin analiz edilmesi ve makine öğrenmesi teknikleriyle aradaki bağlantının ortaya koyulması. İlk etaptaki sonuçlarımız umut vaat edici. Tabi şu an net bir rakam veremiyoruz. Özellikle sağlıkta belirli bir aşamaya ulaşmadan rakam vermek çok doğru olmuyor ama burada da güzel sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
20 Kasım, 2025 15:51 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

OFLAZ: “HEDEFİMİZ, MUTLU BİR KARDEMİR”

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali Oflaz, basın mensuplarıyla bir araya gelerek şirketin hedeflerini ve önceliklerini anlattı. Oflaz, "Yatırımcının, emekçinin, bu şehrin insanının mutlu olduğu bir Kardemir görmek tek hayalimiz" dedi.

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali Oflaz, Karabük ve Zonguldak'tan gazetecilerle Karabük Mühendisler Kulübü'nde düzenlenen kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantıda hem tanışma fırsatı bulan Oflaz hem de şirketin gelecek vizyonuna ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"BASIN EMEKÇİLERİNE AYRICA SAYGI DUYUYORUM"

Kardemir'in şehir için taşıdığı değere vurgu yapan Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali  Oflaz, "2020 yılında Kardemir üyeliğimi Karabük’teki yerel gazetelerden öğrenmiştim. Bu nedenle basın emekçilerine ayrıca saygı duyuyorum" ifadelerini kullandı. Oflaz, şehrin Kardemir'le ilgili vizyon ve beklentilerinin kendileri için birincil öncelik olduğunu belirterek, "Yatırımcının, emekçinin, bu şehrin insanının mutlu olduğu bir Kardemir görmek tek hayalimiz. Bunun için sıkı çalışacağız" dedi.

ÜRETİM VE İHRACATTA GÜÇLÜ KONUM

Kardemir'i hem üretim hem de ihracatta güçlü bir konuma taşımayı hedeflediklerini ifade eden Oflaz, üniversite, belediye, mülki idare ve sendikalarla iş birliği içinde çalışacaklarını açıkladı. Bu iş birlikleriyle hem sanayide hem de insan kaynağında daha dirençli bir yapı oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

ÇEVRE VE SOSYAL YATIRIMLARA ÖNEM

Çevre politikalarının da şirketin öncelikleri arasında yer aldığını belirten Başkan Oflaz, atık su arıtma tesisi yatırımını hayata geçireceklerini duyurdu. Oflaz, "Yaşadığımız şehre duvar değil, kapı açan yatırımlar yapmak istiyoruz. Kültür merkezi ve müze gibi sosyal alanları da zaman içinde Karabük’e kazandırmayı planlıyoruz" diye konuştu.

TREN TEKER SETİNDE İHRACAT HEDEFİ

Stratejik ürünlerden tren tekeri seti üretiminde ihracatı hızla artırmayı ve bu alanda söz sahibi olmayı hedeflediklerini aktaran Başkan Oflaz, bu konudaki kararlılıklarını vurguladı.

"MUTLU BİR KARDEMİR İÇİN ZAM"

Şirket çalışanlarına yapılan ücret zammına da değinen Oflaz, "İşçilerimize yüzde 80, beyaz yakalı çalışanlarımıza yüzde 54 zam yaptık. Amacımız mutlu bir Kardemir oluşturmak. Bir işçinin sabah servise güler yüzle binmesi bizim için çok değerli" açıklamasını yaptı.

İSTİHDAMDA BÖLGE ÖNCELİĞİ

İstihdam politikaları hakkında da bilgi veren Oflaz, işe alımlarda mülakat ve kura yöntemlerinin kullanıldığını, her iki yöntemin de artı ve eksileri bulunduğunu söyledi. Oflaz, "İstihdamda hedefimiz, Kardemir’e en iyi katkıyı sağlayacak kişileri bünyemize katmak. Batı Karadeniz Bölgesi bizim için öncelikli olacak" ifadelerini kullandı. Soru-cevap bölümünün ardından sona eren toplantı, basın mensuplarıyla çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin