Karabük Postası tarafından
22 Aralık, 2023 12:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Bebek Kütüphanesi: Gelişen Bebeklerimizle Sonsuz Keşiflere Yolculuk” Paneli

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ev sahipliğinde "Bebek Kütüphanesi: Gelişen Bebeklerimizle Sonsuz Keşiflere Yolculuk" Paneli düzenlendi.

KBÜ 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'nda düzenlenen panele, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Genel Sekreter Lütfü Köm, akademik ve idari personel, öğrenciler ve davetliler katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Kırışık, "Bizim son derece önem verdiğimiz bir husus yeni kavramlar geliştirmek, yeni yaklaşımlar oluşturmak, yeni teoriler ortaya koymak takdire şayan bir bilimsel beceri, yetenek istiyor. Dünyada kavram üretme noktasında genelde batılı ülkelerin takip edildiğini gözlemliyoruz. Onların adlarıyla bu teorilerin, yaklaşımların anıldığını görüyoruz. Fakat biz de hem tarihimizden hem kültürümüzden hem medeniyetimizden esinlenerek pek çok yeni kavram geliştirebiliriz, ortaya koyabiliriz, fikirler, yaklaşımlar, teoriler oluşturabiliriz. Biz de ülkemizdeki yeni yaklaşımlar, yeni teoriler, yeni kavramlar üretme noktasındaki bir festival oluşturma maksadıyla yola çıktık. Sosyal Bilimler Festivali şeklinde milli sosyal bilimler hamlesini gerçekleştirmek için hem festival hem yarışma olacak bir festivalle Türkiye’ye, dünyaya duyuru yaptık. Burada maksadımız, lise ve ortaokul çağındaki öğrencilerimizin hocalarıyla birlikte sosyal model geliştirebilmelerini, Türkiye’nin ve dünyanın sorunlarına özgün çözüm önerileri ortaya koyabilmelerini sağlamak. Bu anlamda bu panelimizdeki hocalarımızın, akademisyenlerimizin ürettikleri kavram için Türkiye ve dünya literatürüne kazandırdıkları bu kavram için çok teşekkür ediyorum. Gerçekten son derece önemli bir kavram. Bu güzel yaklaşımı ortaya koyan hocalarımıza teşekkür ediyorum, onları takdir ediyorum. İnşallah yeni kavramlarla yeni buluşlarla yeni sosyal modellerle bir arada olmayı arzu ediyorum, hepinize çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum" dedi. blank Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Şehnaz Ceylan’ın yaptığı panelde; Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü kütüphaneci Ebru Köksel “Yaşam Boyu Öğrenmenin Temel Adımları: Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğüne Bağlı Bebek Kütüphaneleri”, Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Huriye Çolaklar “Ninniden Masallara Geleceğin Kütüphanelerine: Bebek Kütüphaneleri Üzerine Bir İnceleme”, Gaziosmanpaşa Çocuk Kütüphanesi Çocuk Gelişimci Gökçenur Dolu “Geliştiren Kütüphane: Bebek ve Çocuk Kütüphanelerinde Çocuk Gelişimci Olmak” ve Karabük Zübeyde Hanım İI Halk Kütüphanesi Kütüphaneci Sultan Önder “Değişen Halk Kütüphaneleri” konularını ele aldı. blank
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin