Karabük Postası tarafından
19 Ekim, 2023 16:04 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Başkent EDAŞ’tan Karabük’te 421 kilometrelik proje

Başkent EDAŞ, Batı Karadeniz’de hizmet verdiği 4 ildeki enerji nakil hattı yenileme ve yeni hat tesis etme projelerine 3,5 milyar liralık hedef belirledi. Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş (Başkent EDAŞ) engebeli ve dağlık yapısıyla yeni enerji hattı yapımının zor olduğu Batı Karadeniz’de devreye aldığı projeleriyle, bölgede bugüne kadar gerçekleştirdiği yatırımlar devam ediyor. Son yıllarda elektrik dağıtım şirketlerinin kırsalda yeni hat tesis etmesinin önünü açan hukuki ve teknik düzenlemelerin de desteğiyle Başkent EDAŞ, 2023 yılı sonuna kadar Bartın, Karabük, Kastamonu ve Zonguldak’ta 831 milyon, 2025 yılı sonuna kadar ise, yaklaşık 3,5 milyar liralık yatırıma ulaşmayı planlıyor. Şirket, enerji arz güvenliği için kritik öneme sahip enerji nakil hatlarını yenilemeye ve ring amaçlı yeni enerji nakil hatları tesis etmeye devam ediyor. Yeni hat uzunluğu Türkiye’nin kara sınırlarına denk Bu kapsamda 2025 sonu itibariyle 2 bin 550 kilometrelik güzergâhta nakil hattı tesis etmeyi planlayan şirket, söz konusu güzergâhın 2023 sonu itibariyle 792 km kısmını tamamlayacak. Şirket hayata geçireceği toplam nakil hattı yatırımlarının bin 218 kilometresini Kastamonu’da, 582 kilometresini Zonguldak’ta, 421 kilometresini Karabük’te ve 329 kilometresini de Bartın’da tesis edecek. Böylece şirket, 2 bin 753 kilometrelik Türkiye kara sınırına yakın uzunluktaki 2 bin 550 kilometrelik yeni enerji nakil hattı yapmış veya mevcut hatları yenilemiş olacak. Başkent EDAŞ, Batı Karadeniz’de hizmet verdiği illere ek olarak Çankırı ve Kırıkkale ile ismini aldığı ve bu sene Başkent oluşunun 100’üncü yılı kutlanan Ankara’da hizmet veriyor. 2022 sonu itibariyle bu 7 ilde 136 bin 18 kilometrelik bir hattın işletilmesinden sorumlu şirketin hatlarının 99 bin 322 kilometresi havai, 36 bin 696 kilometresi ise yer altı hatlarından oluşuyor. Başkent EDAŞ yer altına aldığı hatlarıyla Türkiye’nin en uzun 2’inci yer altı dağıtım hattı şebekesine sahip şirketi konumuna erişirken, hizmet verdiği 4 milyon 523 bin 134 kişiyle şirket tüketici sayısı ve hizmet verilen hat uzunluğu gibi alanlarda da yine Türkiye’deki en büyük 2’nci şirket durumunda yer alıyor. Öte yandan Türkiye’deki en çok yatırım yapan dağıtım şirketleri arasında son yıllarda ilk sıralarda yer aldığı belirtilen Başkent EDAŞ, 2020 yılında 1 milyar 692,4 milyon lira seviyesindeki yatırımını 2021 yılında 2 milyar 126,4 milyon liraya, 2022 yılında ise 2 milyar 100 milyon liraya yükseltmişti. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Okuyucudan Gelenler tarafından
09 Mayıs, 2025 14:58 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tezgâhın Ötesinde, Çeliğin Gerçek Ağırlığı

Bazı sayılar vardır ki, bir muhasebe kaleminden çok daha fazlasını anlatır. Ve bazı suskunluklar vardır ki, içlerinde haykıran hakikatin yankısı dolaşır.

. Ne hazindir ki, KARDEMİR gibi bu memleketin alın teriyle, çelik gibi iradesiyle yoğrulmuş bir değerin üstünde bugünlerde kimilerinin başka hesaplar yaptığı, karanlık gölgelerin kol gezdiği görülüyor.

Şirketin bilançolarına eğilen, kalem oynatıp rakam yuvarlayan, masa başında kıvrak zekâsını sanal bir itibar mücadelesine yatıranlar… Oysa gerçek, parantez içinde duran bir zarardan çok daha derindir. 3 milyar 31 milyon liralık zarar sanki bir eksikmiş gibi, üzerine 969 milyon da onlar ekleyip “4 milyar” deyiverenler… Siz hiç hesap yaparken vicdanı da dahil ettiniz mi?

Bir de çıkarıp eski defterleri, 10 dolara satılan kütüğü bugünle kıyaslayanlar var. Koca bir endüstri devriminin, yeşil çelik hedefinin, karbon nötr üretiminin, iklim yükümlülüklerinin, döngüsel ekonominin dönüştürdüğü bu sektörü hâlâ eski fiyatlar üzerinden değerlendirenler… Ne diyelim, zamana takılıp kalanlara çare yok.

Ama bir çare var; gerçeği söylemek. Prof. Dr. İsmail Demir’in kelimelerinde, sadece bir şirket yöneticisinin değil; bir yükün, bir vizyonun ve bir memleket meselesinin sorumluluğunu taşıyan bir yüreğin sesi var. “Bu şirket ne birilerinin arka bahçesi ne de yöneticileri birilerinin emir eridir,” diyor. Çünkü bu çelik gömleğin içine kimlerin girmeye çalıştığını, kimlerin “arka kapıdan” gelecek devşirmek istediğini artık herkes görüyor.

Demir’in söyledikleri çok açık ve samimi duygular üzerine kurulu. KARDEMİR’in çıkış yolu, rakam oyunlarıyla değil; yeşil dönüşümle, temiz enerjiyle, bilimle, teknolojiyle, katma değeri yüksek üretimle mümkün olacak. Dünya, üretimi yeniden tanımlarken, bu toprakların çeliği hâlâ eski mantıkla tartılamaz. O terazi artık başka kalibrede çalışıyor.

Karabük halkına verdiği mesaj da inceliklerle dolu. “Biz Türkiye’nin şirketiyiz ama Karabük’ün omuzlarında yükseliyoruz.” Ne zarif bir sadakat, ne açık bir bağlılık… Yardım politikalarında, istihdam kararlarında Karabük’ü önceleyen bir anlayış, yalnızca kurumsal bir tavır değil; aynı zamanda vefa ile şekillenmiş bir gönül dili.

Ve çalışanlara dair söyledikleri… “En büyük gücümüz onlar,” diyor. Bir yönetici düşünün ki, zararın konuşulduğu masada emeği unutmuyor. Onlara söz veriyor, toplu sözleşmede destek oluyor. Çünkü biliyor ki bu şirketi ancak emekle, inatla, sabırla ayağa kaldıracak olan yine o insanlar.

Bugün KARDEMİR üzerinden siyaset devşirmeye çalışanlar, kendi küçük hesaplarını memleketin büyük meselelerinin önüne koyanlar bilsin ki, bu çelik öyle kolay bükülmez. Bu irade, birkaç spekülatörün yaz-boz tahtası değildir.

Belki birileri için KARDEMİR sadece bir şirket, bir tablo, bir grafik… Ama bu topraklar için o, istihdamın adı, çelik bilekli insanların emeğinin ve alın terinin simgesi, yani Karabük’ün kalbidir.

Ve unutulmamalıdır: Bu kalp, yalanla değil, yalnızca zırhı çelikten yapılmış insanların hakikat arayışları ile atar.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.