Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Mart, 2024 04:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Baharın müjdecisi 12 bin yıllık çiğdemler çiçek açtı, 12 bin yıllık siyez toprakla buluşturuldu

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde baharın müjdecisi çiğdemlerin çiçek açması ile 12 bin yıllık coğrafi işaretli siyez toprakla buluşturulmaya başlandı.
Günümüze kadar bozulmadan gelen ve ‘Hitit buğdayı’ olarak da anılan siyez, Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde toprakla buluşturuluyor. İlçesinde yaklaşık 12 bin dekar alanda ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen coğrafi işaretli ürün siyez buğdayının kış sebebiyle yapılamayan ekimi, çiğdemlerin çiçek açması ile yapılmaya başlandı. Kasım ayında ekilen ve kar yağışı sebebiyle toprakla buluşması ertelenen siyez, havaların ısınması ile toprakla buluşturuldu. Bölgede “kabulca”, “kaplıca” veya “Hitit bulguru” olarak da bilinen siyezin ekimi sırasında hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Traktörlerle tamamen doğal olarak ekilen siyez, sulanmadan ve hiçbir gübre kullanılmadan yetişiyor ve Ağustos ayında da hasadı yapılıyor. Çiftçiler tarafından yetiştirilen siyezden yapılan ürünler ise vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
“Kış sebebiyle ekemediğimiz ürünlerimizi yeni sezonda ekmeye çalışıyoruz”
İlçede siyez yetiştiriciliği yapan Sabahattin Ciğerci, “Kasım ayında bir kısım siyezimizi ektik. Kış sebebiyle ekemediğimiz ürünlerimizi yeni sezonda ekmeye çalışıyoruz. Bereketli bir yılın geçmesini bekliyoruz. Ağustos ayı gibi de hasadını yapacağız” dedi.
“Çiğdemlerin çiçek açması ile buğday siyezimizi toprakla buluşturuyoruz”
Çiftçi Yasin Ciğerci ise çiğdemlerin çiçek açması ile ekim yapmaya başladıklarını kaydederek, “12 bin yıllık ata tohumu siyez buğdayımızı toprakla buluşturuyoruz. Kasım ayında siyez buğdayını ekmeye başlamıştık ama kış şartlarından dolayı birçok tarlamızı ekememiştik. İlkbaharın gelmesini belirten çiğdemlerin çiçek açması ile buğday siyezimizi toprakla buluşturuyoruz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Haziran, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bulak Kanyonu, Karabük Belediyesi’nin projesiyle doğa turizmine açılıyor

Karabük Belediyesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı takviyesiyle hayata geçirdiği projeyle Bulak Kanyonu’nu tabiat turizmine kazandırıyor.
Karabük Belediyesi, kentin doğal mirasını müdafaa ve turizme kazandırma maksadı doğrultusunda değerli bir projeyi hayata geçiriyor.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) 2025 Yılı Tabiat Temelli Turizme Yönelik Teknik Takviye Programı kapsamında desteklenen "Bulak Kanyonu Tabiat Turizmi ile Buluşuyor" başlıklı projeyle, Bulak Kanyonu tabiat turizmine açılacak.
Proje kapsamında, Mencilis Mağarası’ndan başlayarak Kireç Kuyusu mevkisine kadar uzanan yaklaşık 7 kilometrelik parkurda ayrıntılı bir haritalama çalışması gerçekleştirilecek. Yürüyüş ve bisiklet yollarının planlanacağı güzergâhta doğal şelaleler, endemik bitki tipleri, tarihi ve jeolojik varlıklar kayıt altına alınacak. Ayrıyeten bölgenin flora ve fauna çeşitliliği de belgelenerek bilimsel bir altyapı oluşturulacak.
Proje sürecinde 42 şahsa yönelik tabiat turizmi, destinasyon idaresi ve ziyaretçi tecrübesi bahislerinde toplam 40 saat sürecek, 10 günlük bir eğitim programı düzenlenecek. Karabük Belediyesi’ne ayrıyeten proje müddetince 240 saatlik danışmanlık dayanağı verilecek.
Projeyle sadece Bulak Kanyonu’nun ekoturizm potansiyeli değerlendirilmekle kalmayacak, tıpkı vakitte gelecekte yapılacak yatırımlar için kapsamlı bir planlama tabanı oluşturulacak. Hazırlanacak dijital ve görsel haritalama sistemi, tabiat atletleri, turistler ve turizm acentelarıyla paylaşılmak üzere erişime açılacak.
Proje sözleşmesi, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ile BAKKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya ortasında imzalanırken uygulama süreci ise Karabük Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile koordineli şekilde yürütülecek.
Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, projeye ait yaptığı değerlendirmede, tabiat temelli turizmin kent için ehemmiyetine dikkat çekerek, "Karabük’ün doğal mirasını müdafaayı ve turizme kazandırmayı önemsiyoruz. Bu doğrultuda başlattığımız projeyle, Bulak Kanyonu’nu tabiat sporlarına uygun bir destinasyon haline getirmeyi amaçlıyoruz. Çalışma tamamlandığında hem doğaseverler için yeni fırsatlar sunacağız hem de kentimizin tanıtımına katkı sağlayacağız" dedi.
BAKKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya ise, "Ajans olarak, doğal mirasın korunarak ekoturizme kazandırılmasını ve sürdürülebilir turizm projelerini öncelikli görüyoruz. Karabük Belediyesi’nin bu vizyonuna katkı sunmaktan memnunluk duyuyoruz" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin