Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Ağustos, 2023 16:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Artvin’de 1 kilo bal 55 bin liraya satıldı

Artvin’de düzenlenen bal şenliğinde coğrafik işaretli Hatila balı açık arttırma yolu ile 55 bin liraya satıldı. Geçtiğimiz yıl 17 bin liraya bal ağası seçilen Yücel Demirci bu yıl yeniden bal ağası seçildi.
Artvin merkeze bağlı Taşlıca köyündeki bu yıl 3.’sü düzenlenen "Hatila Bal Şenliği" renkli manzaralara sahne oldu. Sitimzara mevkiinde ormanlarla çevrili çayırlıkta düzenlenen bal şenliğinde, bal yeme, bilek güreşi, halat çekme, hızarla odun kesme, yarışlarının yanı sıra horonlar oynandı.
Bin 349 bitki tipine sahip Hatila Ulusal Parkı’nda üretilen Coğrafik işaretli “Hatila Balı”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından iki yıl evvel tescillenmişti.
Köylünün en büyük gelir kaynağı odun ve bal olurken, şenliğin içeriği de bal ve odun üzerine gerçekleşti. Şenliğin en çok ilgi gören kısmı ise bal ağasının seçilmesi oldu. 1 kilogramlık Hatila balı açık arttırma ile satılığa çıkartıldı. Açık arttırmada balı en yüksek teklif olan 55 bin lira veren Yücel Demirci aldı. Demirci, birebir vakitte şenliğin bal ağası seçilirken, geçtiğimiz yıl 17 bin liraya ile yeniden bal ağası seçilmişti.

“300 yıldır bal üretiyoruz”
Taşlıca Köyü Ziraî Kalkınma Kooperatifi Lideri Hasan Yaşar yaptığı açıklamada, köylerinin de içinde bulunduğu 22 bin 500 hektar alana sahip Hatila Vadisi’nin 17 bin 500 hektarının ulusal park alanı içinde yer aldığını kaydetti. Ulusal Park Alanı içinde bal üretimi yaptıklarını anlatan Yaşar, “Bizim maksadımız bu şenliklerle hem ülkemize hem de dünyaya balımızı tanıtmak. Balımızın coğrafik işaretini aldık. Hatila vadisinin şartları coğrafik işaret almaya müsaitti. Hem ulusal park olması hem de 300 yıldan beri atadan dededen beri bu işi yapıyor olmamız coğrafik işaretini almamızı kolaylaştırdı. Üretmek yetmiyor, balımızı dünyaya tanıtmak gerekiyor. Balımız büsbütün doğal ve kaliteli. Balımız çok kaliteli olsa da pazara uzak olduğumuz için bu usul şenliklerde tanıtmamız şart” diye konuştu.

“Coğrafi işaret evrakı aldıktan sonra satışlarımız arttı”
Taşlıca Köyü Muhtarı Ümit Akalın, şenliğin maksadının coğrafik işaretli Hatila balının tanıtımını yapmak olduğunu söyledi.
Coğrafi işretli ballarının tüm konutlara girmesini arzuladıklarını kaydeden Akalın, “Tanıtım için 3 yıldır şenlik düzenliyoruz. Bu yıl ki bal dönemi Ağustos ayının birinci haftasında bitti. Bal sağımını yaptık. Mahsullerimizi aldık. Rekolte geçtiğimiz yıllara nazaran biraz düşük, istediğimiz üzere olmadı ancak biz çalışmaya devam ediyoruz. İnşallah gelecek yıllarda daha verimli dönemler geçireceğiz” dedi.
Hatila vadisinde bin 349 çeşit bitki olduğuna atıfta bulunan Akalın, bölgenin varlıklı bir floraya sahip olması ballarının kalitesini artırdığını söyledi.
Bal üretiminin bölgeye mahsus Kafkas Arısı ile yapıldığını ve öteki bir arı cinsinin bölgede olmadığını tabir eden Akalın, “Arı ırkımızı koruyoruz, kimyasal hiçbir eser yok. Büsbütün doğal, son derece kaliteli balımız var. Coğrafik işaret evrakımızı aldıktan sonrada satışlarımızda önemli bir artış oldu. Siparişlere yetişmekte zorlanıyoruz. Coğrafik işaretten sonra Hatila Balı hak ettiği kıymeti bulmaya başladı” tabirlerini kullandı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 04:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

‘Çevre Tırı’ ile öğrencilere doğa sevgisi aşılandı

Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ilişkin ‘Çevre Tırı’ "Yeşil Yerleşke Festivali" kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri ile buluşarak, etraf şuurunun artmasında katkıda bulundu.
OMÜ ile Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde Yaşam Merkezi alanında Yeşil Yerleşke Şenliği düzenlendi. 2 gün boyunca sürecek şenliğin birinci gününde öğrenciler, Etraf Tırı’na ilişkin etkinlikler ile tabiat sevgisi ve etraf şuurunu arttırıcı aktivitelere katıldı. Farkındalık eğitimleri, atölye faaliyetleri, armağanlı oyunlar, canlı performanslar ve etraf bilgisi müsabakaları ile etrafa hassas bir gelecek için çalışma yürütüldü.
Festivaldeki etraf aktifliklerine katılan OMÜ Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Kısmı öğrencisi Mehmet Ali Köse, "Çevre Tırı ve şenlik, etrafa olan şuurumuzun artmasına neden oldu. Bilgi müsabakasına katıldık. Orada ziyanlı atıklar hakkında bilgi edindik. Birçok arkadaş çeşitli aktiviteler sayesinde etraf konusunda daha şuurlu hale geldi. Bu aktifliklerin toplumu bilinçlendirecek çok düzgün aktiviteler olduğunu düşünüyorum. Yöresel oyunlar da sosyalleşmemizi sağladı. Bizim için yararlı bir vakit geçirme aktifliği oldu" dedi.
Mühendislik öğrencisi ve OMÜ Çevre Topluluğu Başkanı Berfin Sever ise "Festival alanında değiş-tokuş ünitesinde misyon alıyorum. Öğrenciler, başka öğrencilerin kullanabileceği bir gereci bize getiriyor biz de onların kullanabileceği diğer bir gereç ile değiştiriyoruz. Bu halde geri dönüşüm ve sürdürülebilirliğe dikkat çekmeye çalışıyoruz. Tıpkı vakitte Etraf Tırı da alanımızda bulunuyor. Bu türlü bir uygulama yerleşkemize geldiği için de şanslıyız" diye konuştu.
Tır ve şenlik aktiflikleri, yarın akşam saatlerine kadar devam edecek.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.