blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ekim, 2023 20:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Arıcılık yapan Milletvekili İpek: “200’e yakın numune verdim, bana korona bulaşmadı”

AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, yetiştirdiği arılarla temasın etkisiyle korona virüs (Kovid-19) salgını sürecinde virüse hiç yakalanmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantılara girerken öncesinde önlem amacıyla 200’e yakın sayıda test olduğunu anlatan Haluk İpek, hepsinin negatif çıktığını anlatarak bu durumun arılardan kaynaklandığını düşündüğünü söyledi.
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği arı kovanı dağıtım programında bir üreticiyle konuşurken kendisinin de arıcılık yaptığı için salgın sürecinde virüse hiç yakalanmadığını hatırlatan Milletvekili İpek, “Ben de korona olmadım. Çünkü sürekli arı sokuyor. 200’e yakın numune verdim. Bana korona bulaşmadı” dedi.
Salgından ölümlerin çokça sayıda görüldüğü İtalya ve Çin’in Yuhan kentinde 4 bin arıcı üzerinde inceleme yapıldığını anlatan İpek, “Bunların büyük bir kısmına korona bulaşmamış. Çünkü arı zehrinden dolayı” diye konuştu.
Ankara’daki meyve bahçesinde yetiştirdiği arıların ürettiği balın derece kazandığına işaret eden İpek, “Ben de bal üreten bir milletvekiliyim. Meyve üretimi artsın diye kovan koydum. Arıcılıkta daha fazla verim aldım. İnsan sağlığı için de iyi oluyor. Anadolu bitkiler ve sahip olduğu üstün arı ırkı sebebiyle çok özel bir coğrafya. Yani bir ülkenin bir tane iyi arı ırkı varsa kendisini çok zengin addederken Türkiye’de üstün ırklar var. Bunlardan bir tanesi Kafkas arısı ırkı. Birisi de Ankara arısı” şeklinde konuştu.
Amasya’da DOKAP desteğiyle uygulanan Arıcılığı Geliştirme Projesi çerçevesinde Cumhuriyet’in 100. yılına ithafen 2023 kovan 167 hak sahibi çiftçiye teslim edildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, yılda 500 ton bal üretimi yapılan Amasya’nın kovan başına düşen verimde ülke genelinde 7. sırada olduğunu açıkladı. Dağıtılan 2023 kovandan 30 ton civarında bal üretiminin beklendiğini dile getiren Çetin, “30 tonluk üretimin maddi karşılığı 6 milyon TL gibi. Projemizin bedeli 3, milyon 250 bin TL civarında. Dolayısıyla bu proje bir yılda kendisini amorti edebilecek” ifadelerini kullandı.
Programa, Amasya Valisi Yılmaz Doruk, AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Tufanoğlu, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ve diğer yetkililer ile arı yetiştiricileri de katıldı.

Kimdir O?
blank
Tugay Kaban tarafından
24 Aralık, 2024 11:28 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kimdir O?

        Shakespeare’in zihninde dünya bir sahneydi. Dört yaşındaki oğlum için dünya nedir, merak ediyorum. Pynchon’ın son romanı Bleeding Edge’in ışığından baktığımızda ise dünya bir ekran. Mevzuu buradan Black Mirror’a kadar uzatabilir ve böylece hem karmaşıkmış gibi görünen hem de hacimli bir yazı ortaya koyabilirim fakat bunu başaramamaktan da korkmuyor değilim. O yüzden tasarladığım şekilde devam etmeye çalışacağım.

Sanatkârların düğümlerle doğduğu konusunda sizler de biraz düşünürseniz hemfikir olabiliriz. Ve tabii feylesofların düğümlerle doğmadıklarını da söylememiz gerekir, tıpkı gassallar gibi. Fakat elbette feylesofları bu konuda gassallardan ayıran en önemli noktayı da dillendirmeliyiz. Feylesoflar sanatkârlar gibi düğümlerle doğmazlar lâkin yaşarken düğümlerle bezerler kendilerini. Sanatkârlar düğümlerinden kurtulmak adına icra ederler, feylesoflar düğümlerden haz alırlar. Bir heykeltıraş için dünya yontulmamış bir kayanın yüzü olabilir, bir ressam için ne olacağını düşünmek zor olmasa gerek, fakat bir feylesof için cevap vermek kolay olmayacaktır.

            Her şey zıddıyla kâimdir. Peki, neredeyse bütün sanatkârların her vakit bekledikleri, kimi zaman bir kadın yüzünden, kimi zaman bir dalın kırılışıyla ortaya saçılan, o ilham denilen şeyi kâim kılan nedir? Bunun cevabını arayan bir yazı değil bu, bu sebeple düşünerek vardığım sonucu hemen söyleyeceğim. Sanatkârın kendisi. İlham denilen şeyin asıl engelleyicisi, onun kendi dışındaki diğer bütün özelliklerini barındırandır sanatkâr. Yoksa nasıl ulaşabilirdi ona?

            Peki, bir feylesof için dünya denilen şeyin, ilham denilen o şey olduğunu düşürsek, ortaya ne gibi bir şey çıkacaktır. İçler dışlar çarpımı yapmak gerekir mi? Elbette. Fakat bunu da bu yazı içerisinde yapmayacağım.

            O son megabaytı harcadığımızda, o son sözü mırıldandığımızda ve o son şarkı da tamamlandığında, geriye, geride kalamayacak olan o hiç kimse için hiçbir şey ifade etmeyecek -tabii bütün ifadesizliklerle- şimdiden çevrelenmiş, kapanmış ve herkes için yeniden ve yeniden ve belki de sürekli bambaşka şeylere bürünen bu dünyada, kimdir o ki ‘insan’ denen, o hiçbir şey anlamazmış gibi duran, durduğunda bile bir yıkımı başlatabilecek olana bir şeyler anlatabilsin?

            O’nu arıyor gibi hissetmenin ötesindeyim çoğu zaman. Kalabalıkların uğultusuyla birçok defa geri çağrılıyor olsam da. Ondan insanlara anlatmayı öğrenmek için değil, ondan dinleyince, yapabileceğinin neticesi olabilmek için. Benim için dünya nedir? Ve o kimdir? Roman cevap verebilir mi? Vermese de… Bana roman düşündürttü bunları.

Tugay Kaban

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.