Araç Çayı’nın Karabük Üniversitesi’nin bulunduğu alandan başlayarak Kayabaşı mevkiinde Soğanlı Çayı ile Araç Çayı birleşme noktasına kadarki alanda Karabük Üniversitesi Su Sporları Kulübü tarafından rafting yapılarak bir ilk daha gerçekleştirildi.
Raftingde; Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Su Sporları Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Mücahit Çoşkun, Yapı İşleri Daire Başkanlığı İnşaat Mühendisi Su Sporları Kulübü Üyesi Aykut Çavuşoğlu ile Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Teknisyen Şefi Bora Balun yer aldı.
Karabük Üniversitesi Su Sporları Kulübü’nün bu etkinliği; 7’den 70’e yüzme bilen ve sağlık sorunu olmayan herkesin deneyebileceği: eğlence, adrenalin, coşku ve heyecanın yüksek olduğu bir doğa turu olan Rafting Su Sporunun Karabük’te Araç Çayı’nda yapılabileceğini gösterdi. Keşif amaçlı yapılan bu denemenin sonucunda rafting su sporunun Karabük’te yapılmasına ilişkin çalışmaların temeli de atılmış oldu.
Rafting yapılan botta yer alarak düşüncelerini paylaşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı; "Sayın Rektörümüzün fikirleriyle Araç Çayı’nda rafting benzeri sporlar yapılabilir mi düşündük ve bugün dört arkadaş bunun denemesini yaparak bunu heyecanlı bir yolculukla tamamladık. Karabük ve Karabük Üniversitesi gençleri için Araç Çayı su sporlarında bulunmaz bir nimettir. Araç Çayı’nın Üniversitemizin bulunduğu alandan başlayarak Kayabaşı mevkiinde Soğanlı Çayı ile Araç Çayı birleşme noktasına kadar yaptığımız rafting ile gördük ki her türlü su sporu burada gerçekleştirilebilir. Son yıllarda giderek yaygınlaşan bu spor, yerli ve yabancı turistlerin bir hayli dikkatini çekerek turizme önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. İnsanlar artık farklı şeyler yapmak istiyor. Anlatmaktan çok yaşanması gereken rafting ile insanlar her şeyi unutarak sadece o anki heyecanı yaşıyor. Bunu bir başlangıç olarak görüyoruz, İnanıyorum ki Karabük rafting severlere ayrı bir heyecan katacak." dedi.
Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Su Sporları Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Mücahit Çoşkun da "Su hayattır diyerek başladığımız su sporları kulübümüzü Rektörümüzün öncülüğünde kurduk ve şuan kulüp olarak su sporlarında kano, rafting ve dalış gibi birçok su sporlarını yapmaktayız. Spor her zaman toplumsal dayanışmayı ve bütünleşmeyi sağlayarak insanları sosyalleştiren evrensel bir olgudur. Sağlık açısından da bir çok faydası olan rafting, fiziksel açıdan vücudu geliştirerek reflekslerinizi artırır ve kalpte oluşan çarpıntı riskini azaltarak akciğer kapasitenizi güçlendiren bir spor dalıdır. Bugün güzel bir deneme gerçekleştirdik. Bunu deneme noktamız ise Üniversitemizin kenarından akan Araç Çayı’ydı. Araç Çayı’nda raftingi yapabilir miyiz sorusuna cevap aramak için yola çıktık. Baktık ki zemin uygun, sadece bir iki noktada sellerden dolayı birikme var. Bu faaliyetteki amacımız şu; Karabük Üniversitesi ve şehir, şehrin kenarından iki tane su geçiyor bunlar araç çayı ve soğanlı çayı. Bu çayların şehrimizdeki insanlar için farkındalık oluşturmasını düşünerek su sporlarını sadece Karabük Üniversitesi çevresinde değil; Karabük Halkı’nı da bu faaliyete davet ederek etrafımızda olan kaynaklardan beraber faydalanmak istedik. Gözlemlerimiz sonucunda, Araç Çayı’nın rafting için elverişli olduğunu görerek, alanın 1. derece uygun bir rafting kulvarı olduğunu tespit ettik” dedi.
Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Teknisyen Şefi Bora Balun ise ; “Rafting denilince akla hemen Çoruh, Fırtına, Dalaman, Melen ve ismini hatırlayamadığım birçok nehir gelmektedir. Fakat bu kulvarda Karabük Araç Çayı’da neden olmasın. Bence rafting yaptığınız yerin çok geniş veya çok büyük bir nehir olmasına gerek yok, eğer alt yapınız müsaitse her yerde bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bugün bu önyargıyı kırarak güzel bir keşfe çıktık. Rafting sporunda parkurlar 1 den 6 ya kadar derecelendiriliyor. Burası 1-2 derece arası, başlangıç seviyesi sayılabilecek bir parkur, düzeltilmesi gereken noktalar var tabi, bunlar da giderildiğinde Karabük iline 1. dereceden bir parkur kazandırmış ve elimizde var olan bir değeri de değerlendirmiş olacağız. Gerçekten çok heyecanlıyız." dedi.
Karabük Üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı İnşaat Mühendisi Su Sporları Kulübü Üyesi Aykut Çavuşoğlu ise; "Rafting Su Sporunun bugün burada Karabük’te yapılabildiğini göstermiş olduğumuz için aynı zamanda da böylesi bir heyecanı bizzat yaşadığım için çok mutlu oldum. Müthiş bir duygu ve herkesin yaşamasını tavsiye ederim” diye konuştu.
Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Su Sporları Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Mücahit Çoşkun, Karabük Üniversitesi Su Sporları Kulübü olarak yakın zamanda daha geniş katılımla tekrar Araç Çayı’nda rafting yapacaklarını söyledi.
Çubuk Gölü çevresindeki kaçak yapılara yıkım kararı
Bolu’nun tabiat olağanüstüsü yerlerinden olan Çubuk Gölü etrafında bulunan 4 ruhsatsız yapı için yıkım kararı çıkarıldı. Yapı sahiplerine Bolu Vilayet Özel Yönetimi tarafından 30 günlük mühlet verildi.
Bolu’nun tabiat olağanüstüsü yerlerinden olan ve yılın 4 mevsimi binlerce tatilcinin ziyaret ettiği Çubuk Gölü etrafında, yapı denetim gruplarının yaptığı incelemeler sonucunda ruhsatsız yapılaşma tespit edildi. Yapılan değerlendirmeler sonrası, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. ve 32. unsurları kapsamında 4 yapı hakkında yıkım kararı çıkarıldı.
30 günlük müddet tanındı
Yapı sahiplerine, Bolu Vilayet Özel Yönetimi tarafından, ruhsatsız yapıları yıkmaları için 30 günlük müddet verildi. Bu mühlet zarfında rastgele bir süreç yapılmaması durumunda, yıkım süreçleri Vilayet Özel Yönetimi tarafından gerçekleştirilecek. Yıkım masrafları ise yüzde 20 ziyadesiyle yapı sahiplerinden tahsil edilecek. Ayrıyeten, ilgili şahıslara idari para cezası da uygulandı.