Amasya’da tır, akaryakıt istasyonunun önünde alev alev yandı
Amasya’nın Merzifon ilçesinde bir akaryakıt istasyonunun önünde park halindeki tırda yangın çıktı. Güçlükle söndürülen alevler çevredekilere korku dolu anlar yaşattı.
Kayseri’den yüklediği mobilya malzemelerini Gürcistan’a doğru götüren tırın sürücüsü Beglar Shanıdzebe (38), Amasya’nın Merzifon ilçesinde Kadoil akaryakıt istasyonunda mola verdi. Dorsesinde kaynak yapılırken yangın çıktı. Alevler kısa sürede dorseyi sardı. Bitişikteki dorse alevlerden kurtarıldı. Alevlere vatandaşlar da bahçe hortumuyla su tutarak müdahale etmeye çalıştı.
Göğe yükselen dumanları görenler durumu 112’ye bildirdi. Polis ekipleri etrafta güvenlik önlemi aldı. Akaryakıt istasyonuna sıçramasından korkulan alevler Merzifon itfaiyesi ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Bölgeden geçen elektrik hatlarına da zarar veren yangınla ilgili inceleme başlatıldı.
‘Düzenli kontrollerle yumurtalık kanserini erken teşhis etmek mümkün’
Bayanlarda yumurtalık kanserinin sık görüldüğünü belirten Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hilal Mürüvvet Bulut Aydemir, "Yumurtalık kanseri, öbür jinekolojik kanserlere kıyasla erken evrede belirti vermediği için tanısı ekseriyetle geç konur. Bu da tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir. Meğer erken evrede teşhis konan hastalarda sağ kalım oranları besbelli formda daha yüksektir. Bu yüzden tertipli jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile takip, erken teşhis açısından büyük kıymet taşır ve asla ihmal edilmemelidir" dedi.
Liv Hospital Samsun Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hilal Mürüvvet Bulut Aydemir, yumurtalık (over) kanseri hakkında açıklamalarda bulundu. Yumurtalık kanserinin ne olduğundan bahseden Opr. Dr. Aydemir, "Over kanseri, halk ortasında yumurtalık kanseri olarak bilinen ve bayan üreme sisteminde yer alan rahmin her iki yanında bulunan, yumurta üretimi ile östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasından sorumlu yumurtalıklar ya da fallop tüplerinde ortaya çıkan bir kanser çeşididir. Bu kanser, kelam konusu bölgelerdeki hücrelerin denetimsiz halde büyüyüp çoğalmasıyla gelişir" diye konuştu.
"Jinekolojik kanserlerde en fazla vefata yol açan kanser türü"
Over kanserinin bayanlarda yaygın görüldüğüne dikkat çeken Opr. Dr. Aydemir, "Türkiye’de yumurtalık kanseri, bayanlarda rahim kanserinden sonra en fazla görülen ikinci jinekolojik kanserdir ve endometrium (rahim) kanserinin akabinde gelir. Jinekolojik kanserler ortasında ise en fazla vefata yol açan kanser türüdür" formunda konuştu.
"Sık idrara çıkma görülebilir"
Yumurtalık kanserinin belirtilerinin çoklukla hastalığın ilerlemiş evrelerinde görüldüğünü ve bu durumun erken teşhis koymayı zorlaştırabileceğine değinen Opr. Dr. Aydemir, "Karın ağrısı, karında şişkinlik, sıvı birikmesi (asit), karında ele gelen kitle, kabızlık, sık idrara çıkma, bulantı, kusma, menopoz sonrası kanama ve değerli bir kilo kaybı, bu hastalığın yaygın belirtilerindendir" açıklamasında bulundu.
"Hastaların yaklaşık yüzde 20’si erken evrede teşhis edilebiliyor"
Yumurtalık kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 20’sinin erken evrede teşhis edilebildiğini söyleyen Opr. Dr. Aydemir, "Çoğu hasta hastalığının ileri evresinde teşhis aldığı için tedavi süreci daha güçlü ve karmaşık hale gelmektedir. Ayrıyeten, günümüzde bu kanseri erken evrede tespit etmeye yönelik kesin ve sağlam bir tarama metodu şimdi mevcut değildir.
Bu yüzden bayanların, rastgele bir belirti olmasa bile belirtilere karşı hassas olması ve yılda en az bir defa jinekolojik muayeneden geçmesi büyük değer taşır. Bilhassa risk faktörlerine sahip bireylerin daha sık ve yakından izlenmesi gerekmektedir. Bu risk faktörleri ortasında ailede yumurtalık yahut göğüs kanseri hikayesinin bulunması, ailede kalıtsal kanser hikayesi, genetik yatkınlık, çok kilo, hiç çocuk sahibi olmamış olmak ve menopozun erken yaşta başlaması üzere durumlar risk faktörleri ortasında yer alır" tabirlerini kullandı.
"Teşhis süreci"
Tanı konma sürecinden bahseden Opr. Dr. Aydemir, şöyle devam etti:
"Jinekolojik muayeneler sırasında yumurtalıklarda kitle olup olmadığı değerlendirilirken sıklıkla kistler tespit edilebilir. Lakin her yumurtalık kisti kanser manasına gelmez. Bilhassa üreme çağındaki bayanlarda görülen kistlerin büyük çoğunluğu kolay ve zararsızdır, vakit içinde bizatihi kaybolabilir. Tespit edilen bir kistin makus huylu olup olmadığını belirlemek için doktor muayenesi, özellikle ultrasonografi ile kistin boyutu, biçimi ve karın içinde sıvı (asit) varlığı kıymetlendirilir. Ayrıyeten birtakım kan testleri de tanıya yardımcı olabilir ve gerektiğinde manyetik rezonans görüntüleme (MR) uygulanarak detaylı tahlil yapılabilir. Kistin izlenip izlenmeyeceği, cerrahi ile çıkarılıp çıkarılmayacağı ise uzman tabibin değerlendirmesiyle belirlenir."
"Düzenli doktor kontrolleri ihmal edilmemeli"
Düzenli doktor kontrollerinin önemine dikkat çeken Opr. Dr. Aydemir, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yumurtalık kanseri, başka jinekolojik kanserlere kıyasla erken evrede belirti vermediği için tanısı ekseriyetle geç konur. Bu da tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir. Halbuki erken evrede teşhis konan hastalarda sağ kalım oranları besbelli biçimde daha yüksektir. Bu yüzden tertipli jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile takip, erken teşhis açısından büyük ehemmiyet taşır ve asla ihmal edilmemelidir."