Amasya’da halk ortasında ’domates güvesi’ olarak bilinen ‘tuta absoluta’ isimli ziyanlı böcek çeşidi topraklarda ekili domatesleri çürüterek büyük kayba neden oldu. İki ay daha hasat yapmayı planlarken tonlarca eserleri ziyan gören çiftçiler kuruyan domates kollarını sökmek zorunda kaldı.
Çürüyen eserler kolda kaldı, hasat iki ay erken bitti
Temmuz ayı başında zerzevat üretiminin yüklü gerçekleştiği köylerde umutla başlayan hasat domates güvesinin verdiği ziyan nedeniyle iki ay erken bitti. Seralardaki tonlarca eser çürüyerek kısımda kaldı. Maddi kayba uğrayan üreticiler ise zararlıyla uğraş için yetkililerden yardım istedi.
“Ufacık bir güve ile baş edemedik”
Bildikleri zirai uğraş çeşitleriyle de sonuç alamadıklarını belirten Aksalur köyünden Ali Köten, “Hasadımız bir ay kadar fakat sürdü. Evvelce birkaç ay kadar daha devam ediyordu. Ufacık bir güve ile baş edemedik” dedi. Kolları sökmek zorunda kaldıklarını anlatan Serkan Ülker ise meselelerine tahlil bulunmasını istedi.
“Milli servet yok oluyor, tahlil gerekiyor”
Amasya Ziraat Odası Lideri Mustafa Cebeci, “Normalde 3, 4 ay mühletle hasat yapılırdı. Şu an maalesef ulusal servet yok oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın, üniversitelerin, ziraat odaları ile üretici birliklerinin bir ortaya gelip acil tahlil bulması gerekiyor” diye konuştu.
Üretimin ağır yapıldığı köylerden Aksalur köyündeki yerlerde inceleme yapan Cebeci, “Bu köyde günlük 20,30 tır domates çıkıyordu. Artık çıkmaz oldu. Hasebiyle piyasada domates fiyatının artış sebebi bu olacak” formunda konuştu.
Müdürlükten muhtarlarla toplantı
Amasya Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde domates üretim alanlarında değerli ölçüde randıman kaybına neden olan domates güvesi (Tuta absoluta) zararlısının neden olduğu randıman kaybının azaltılması ve alternatif tedbirlerin ele alındığı toplantı yapıldı. Ağır domates üretimi yapılan köylerin muhtarları ve müdürlük teknik çalışanlarının katıldığı toplantıda teklifler ve alınacak tedbirlere ait bilgilendirmelerin çiftçilerle paylaşılacağı bildirildi.