Karabük ve Safranbolu'da geçtiğimiz hafta etkili olan sağanak yağış nedeniyle birçok cadde ve sokak sular altında kalırken, alt yapı yetersizliği bir kez daha gün yüzüne çıktı. Yağmur suları, özellikle düşük kotlardaki mahallelerde ciddi su baskınlarına neden olurken, istinat duvarlarının yıkılmasına neden oldu.
Geçtiğimiz hafta Karabük'te etkili olan sağanak yağış, şehrin altyapısının yetersiz olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yoğun yağmur sonrası yollar adeta göle dönerken, birçok evi su bastı. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu'da da durum farklı değildi, birçok sitenin bodrum katını su bastı, istinat duvarları yıkıldı ve maddi hasar meydana geldi.
Karabük ve Safranbolu’da etkili olan sağanak yağış, altyapıların yetersizliğini gözler önüne serdi. Sağanak yağış nedeniyle yollar adeta göle dönerken, birçok evin bodrum katını su bastı, istinat duvarları yıkıldı. Sağanak nedeniyle Karabük Üniversitesi girişi de göle dönerken, KARDEMİR otoparkını da su bastı ve birçok araç mahsur kaldı.
Karabük ve Safranbolu halkı, yaşanan bu duruma tepki göstererek, yetkililerden acil çözüm bekliyor. Altyapının güçlendirilmesi ve yağmur suyunun tahliyesi için gerekli önlemlerin alınmasının gerektiğini ifade eden vatandaşlar "bu olay, bölgedeki altyapı eksikliklerinin bir an önce giderilmesi gerektiğini bir kez daha gösterdi" dedi
Alt yapı yetersizliğinden şikayet eden vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulunarak, alt yapı sorunlarının bir an önce giderilmesini talep etti. Her yağmurda aynı çileyi yaşadıklarını anlatan vatandaşlar, "Evlerimiz, iş yerlerimiz su altında kalıyor. Alt yapı çalışmaları yetersiz kalıyor ve bu sorunlar her geçen gün artarak devam ediyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
ÇARPIK YAPILAŞMANIN ZARARLARI SAĞANAK YAĞIŞLA ORTAYA ÇIKTI
Öte yandan Sağanak yağışlar, Karabük ve Safranbolu'nun çeşitli bölgelerinde çarpık yapılaşmanın olumsuz etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle alt yapı eksiklikleri ve plansız yapılaşma nedeniyle vatandaşlar büyük sıkıntılar yaşadı. Altyapı yetersizlikleri, su drenaj sistemlerinin yetersizliği ve binaların yanlış yerlere inşa edilmesi, su baskınlarının başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.
Vatandaşlar, yetkililerin çarpık yapılaşma ve altyapı sorunlarına daha fazla önem vermesi gerektiğini dile getirerek, önlem alınmadığı takdirde bu tür felaketlerin artarak devam edeceği uyarsında bulundular.
Artvin’in Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde tesirli olan fırtına nedeniyle çatılar uçtu, ağaçlar devirildi.
Artvin’in Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde akşam saatlerinde birdenbire başlayan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Şiddetli rüzgar nedeniyle birçok binanın çatısı uçarken, kimi ağaçlar devrildi, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
Can kaybı ve yaralanmanın yaşanmadığı olayda, fırtına nedeniyle geniş çaplı elektrik kesintileri yaşandı. Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde birçok mahalle karanlığa gömüldü.
Olayın akabinde AFAD, belediye ve elektrik dağıtım grupları bölgede çalışma başlattı. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğü belirtilirken, vatandaşlar ise yaşadıkları dehşet dolu anları anlattı.
Yetkililerden alınan bilgiye nazaran fırtınanın tesirli olduğu bölgelerde güç arzının yine sağlanması için çalışmalar aralıksız devam ediyor.