Alaplı’da 500 yıllık yufka ekmek geleneği sürdürülüyor - Karabük Haber Postası
alaplida 500 yillik yufka ekmek gelenegi surduruluyor yJXzT2Pf
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Alaplı’da 500 yıllık yufka ekmek geleneği sürdürülüyor

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yaklaşık 500 yıldır sürdürülen yufka ekmeği geleneği, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte mahalleli bayanlar tarafından imece adabı yapılmaya devam ediyor. Akşamdan hazırlanan hamur, sonraki gün taç davul üzerinde odun ateşiyle pişirilerek yufka ekmeğine dönüştürülüyor.

Alaplı’nın Konak Mahallesi’nde kış hazırlıkları kapsamında bayanlar, gece saatlerinde yoğurdukları hamuru sabaha kadar dinlendiriyor. Sabah erken saatlerde bir ortaya gelen mahalleli bayanlar, dinlenen hamuru kesimlere ayırarak oklavayla açıyor. Açılan hamurlar, odun ateşiyle ısıtılan taç davul üzerinde pişirilip yufka haline getiriliyor.

Hazırlanan yufka ekmeklerinin kış boyunca tüketilmek üzere konutlarda koruma edildiği belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
sg
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
01 Nisan, 2026 09:38 tarihinde yayınlandı
0
0

SGK’dan Borçlulara Ek Süre

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kuruma olan borçların son ödeme tarihinin uzatıldığını duyurdu.

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Mali Otomasyon Sistemi (MOSİP) altyapısında yürütülen güncelleme çalışmaları nedeniyle bazı hizmetlere erişimde gecikmeler yaşandığı belirtildi.

Bu kapsamda, 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında yer alan sigorta primleri, yapılandırma ve taksitlendirme borçları ile diğer borçların son ödeme tarihi 31 Mart 2026’dan, 7 Nisan 2026 saat 23.59’a kadar uzatıldı. Bu tarihe kadar yapılacak ödemelerin yasal süresi içinde kabul edileceği bildirildi.

Açıklamada ayrıca, sigorta prim teşvik ve desteklerinden yararlanmanın devamı için belirtilen süre içinde borçların ödenmesi gerektiği vurgulandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin