blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Mayıs, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Adrenalin tutkunları, Düzce’de buluşacak

Düzce’de adrenalin tutkunlarını buluşturan off-road şenliği bu yıl 34. kere düzenlenecek. 16-19 Mayıs tarihleri ortasında Gümüşova Kavlışan’da gerçekleşecek aktiflikte off-road şovları, kamp alanları ve rafting tertipleri yapılacak.
Düzce Safari Off-Road Kulübü tarafından her yıl düzenlenen off-road şenliği, bu yıl 16-19 Mayıs tarihleri ortasında Gümüşova Kavlışan mevkisinde gerçekleştirilecek. Aksiyon ve maceraseverlerin keyif alacağı şenliğin tanıtım yarışları yapıldı.

Tanju Acar: "Anlatmakla olmaz, gelip yerinde görmek gerek"
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Tanju Acar, tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, "2013 yılında kurulan bir derneğimiz var. Hepimizin farklı işleri var. Ben Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis lideriyim. Fakat bu işlere gönül verdiğimiz için hafta sonları bir ortaya geliyoruz. Bu hafta sonu da çok hoş bir iştirak ile keyifli bir yarış yapacağımızı düşünüyorum. Düzce’nin kamp yerlerinde kimi eksiklikler var. Altyapılar tamamlandığında, kampseverleri gönül rahatlığıyla buraya davet edebileceğiz. İştirak epey uygun oluyor lakin birtakım eksiklikler nedeniyle mahcubiyet yaşıyoruz. Bu heyecanı herkesin gelip yaşaması lazım. Anlatmakla olmaz, gelip yerinde görmek gerek. En azından bir defa bu yarışlara gelenlerin bağımlısı olacağına eminim" dedi.

Mehmet Albayrak: "Çok hoş bir aktiflik bizi bekliyor olacak"
Off-road şenliğini yıllardır düzenlediklerini belirten Düzce Safari Off-Road Kulübü Lideri Mehmet Albayrak ise, "Önümüzdeki hafta gerçekleştireceğimiz şenliğimizi 34. sefer düzenliyoruz. Düzce’nin birçok ilçesinde bu aktifliği gerçekleştirdik. Buradan dünyaya büyük ses getirdik. Bugün lansman yapıyoruz. Hem Düzce halkını hem de Türkiye genelindeki off-road tutkunlarını yarışlara davet ediyoruz. Bu hoş ilçemizde şenliğimizi yapacağız. Kamp severleri de kamp alanımıza bekliyoruz. Kamp ateşlerini biz sağlayacağız, güvenliği biz temin edeceğiz ve çok hoş bir aktiflik bizi bekliyor olacak. Cumartesi ve pazar günleri off-road şovlarımız olacak. Pazartesi günü ise buradaki konuklarımızı rafting organizasyonumuza götüreceğiz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Mayıs, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Doğu Karadeniz’de somon hasadı başladı

Doğu Karadeniz’de Eylül-Kasım aylarında barajlardan denize bırakılan ve yaklaşık 4 kilograma ulaşan somonların hasadına başlandı.
1 Temmuz’a kadar sürecek olan hasat periyodunda denizden çıkartılan somonlar büyük bir titizlikle fabrikalarda işlenerek dünyanın farklı ülkelerine gönderilmek üzere paketleniyor. Ülkemizde kişi başına tüketilen balık ölçüsü 7.2 kilogram olurken, Japonya’da ise bu sayı 65 kilogramı bulduğu belirtiliyor. Ülkemizden 2024 yılında somon ihracatından yaklaşık 500 milyon dolar döviz sağlanırken, bu yılın dört aylık devrinde ise bu sayı 117 milyon dolara ulaştığı belirtildi.

İhracatın göz bebeği
Türk somonunun ihracat bakımından ülkemizin göz bebeği olduğunu belirten Politek Su Eserleri Genel Müdür Yardımcısı Talha Altun, "Bölgemizde fındıktan sonra en büyük ihracat kalemlerinden bir tanesi somon" dedi. Eylül-Ekim-Kasım üzere barajlardan denize indirmiş oldukları balıkları yaklaşık 7 ay boyunca denizdeki kafeslerde büyüttüklerini belirten Altun "Hasadımız başladı. Nisan-Mayıs-Haziran periyotlarında 1 Temmuz itibariyle hasat devrimiz bitiyor. Daha sonra işlemiş olduğumuz eserleri yurt dışına ihracat çalışmalarımız devam ediyor. Denize indirmiş olduğumuz 500 gramlık balıklar denizde ortalama 3-4 kilograma geldiği vakit hasat tamamlanmış oluyor" dedi.
Geçen yıl somon ihracatından 500 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığını bu yılın 4 aylık periyodunda ise bu sayı 117 milyon dolar olduğunu kaydeden Altun, "2024 yılında somon ihracatını 500 milyon dolarla kapattık Nisan ayı itibariyle 117 milyon dolardan gidiyoruz. İnşallah bu sene geçtiğimiz seneyi geçeceğimizi düşünüyoruz. Türk somonu yüklü olarak Rusya, Japonya, Kanada ve Avrupa ülkelerinden Fransa son periyotta artan taleplere karşılık veriyor diyebiliriz" diye konuştu.

Norveç somonuna nazaran hem tat, hem renk olarak farklı
Türk somunun Norveç somonuna nazaran daha lezzetli olduğunu bunun da denizdeki tuzluluk oranının az olmasından kaynaklandığını kaydeden Altun, "Türk somonunun Norveç somonuna nazaran farklılıklarına bakacak olursak aslınca Norveç somonuna nazaran daha kaliteli daha lezzetli bir balık. Hem renk olarak hem tat olarak Omega-3 ve Omega 6 olarak Norveç somonuna nazaran daha güzel bir balık. Hasebiyle son devirlerde bilhassa Japonların tercih ettiği bir balık diyebiliriz. Bu balık bilhassa Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz Bölgesinde yüklü olarak oluyor. Zira tuzluluk oranı öbür denizlere nazaran daha düşük. Akarsuların da çok büyük etkeni var. Bölgemizdeki akarsu zenginliği de buna bir etken" sözlerini kullandı.
Ülkemizde balık tüketim ölçüsünün kişi başına 7.2 kilogram olduğunu Japonya’da ise bu sayının 65 kilograma kadar çıktığını hatırlatan Altun, "Trabzon, Rize, Artvin bölgesinde ağır olmakla bir arada Ordu, Samsun, Sinop’a kadar uzayan bir üretim alanı var. Somon ihracatının tamamı çabucak hemen Karadeniz bölgesinden oluyor. Zira tuzluluk oranı nedeniyle öbür bölgelerde somon üretimi olmuyor. İç piyasadaki tüketimimiz şu anda kişi başı 7.2 kilogram. Maksadımız iç piyasadaki tüketimimizi artırabilmek. Zira Avrupa’da ortalama 28 kilogram. Japonya’da 65 kilogramı bulabiliyor. Şu an dünyada en az balık tüketen ülkelerden biriyiz. Emelimiz 2030 yılına kadar tüketimi 21 kilolara çıkartmak" formunda konuştu.

"Norveç yıllık 2 milyon ton üretim yaparken Türkiye olarak yüz bin tonlardayız"
Norveç’in yıllık somon üretim ölçüsünün 2 milyon ton civarında olduğunu ülkemizde ise bu ise bu sayı yüz bin tonlarda olduğunu belirten Altun, "Türk somonu ihracatı serüveni 2016 yılında başladı. Norveç bu işe 1940 yıllarında girmiş. Şili 1980’lerde girmiş dünyanın en büyük üreticileri. Türkiye olarak onların yanında çok çok düşük bir pozisyondayız. İnşallah farkındalığımız arttıkça dünyadaki kalitemizi de artırdıkça pazarda önemli bir ivmemiz oluşacaktır. Norveç yıllık yaklaşık 2 milyon tona yakın üretim yapıyor. Şili bir milyon tona yakın üretim yapıyor. Türkiye şu anda üretim ölçüsü yaklaşık yüz bin tonlarda. Hayli düşük düzeylerde kat edecek çok daha yolumuz var diyebiliriz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.