Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Sosyal Güvelik Kurumu 15 Yaşında

Gündem Yayın: 18.05.2021 10:30
Yazar:
Sosyal Güvelik Kurumu 15 Yaşında

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü İsmail Yıldırım Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı. Yıldırım yaptığı açıklamada, Sosyal Güveliğin önemine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Sosyal güvenlik, toplum huzurunu ve refahını bozan sosyal risklere karşı gelirlerine bakılmaksızın “insan hakkı” ve esas itibariyle de Anayasamızın 60. Maddesi “devlet görevi” gereği olarak primli ya da primsiz sistemlerin kullanılması suretiyle kişilerin güvence altına alınmasıdır.

16 Mayıs 2006 Tarihli “Sosyal Güvenlik Kurumu” Kanunu ile Ülkemizin en önemli ve en büyük reformlarından biri gerçekleştirilerek SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tek çatı altında birleştirilmiştir. Bu suretle; üç ayrı Kurumla sunulan ve sigortalıların çalıştıkları statüler itibariyle ayrı emeklilik ve sağlık sistemlerine tabi olduğu, bazı kesimlerin sağlık sigortasından hiç yararlanamadığı bir sosyal güvenlik sisteminden, tek çatı altında birleşen ve ülkemizde yaşayan tüm vatandaşların genel sağlık sigortası kapsamına alındığı bir sisteme geçilmiştir. Daha önce çoğunlukla İl Merkezlerinde verilen Sosyal Güvenlik hizmeti, nüfus yoğunluğu, sigortalı sayısı vb. kriterlere tabi olarak ilçelerde kurulan Sosyal Güvenlik Merkezlerinde de verilmeye başlanmış, uluslararası düzeyde örnek bir veri merkezine sahip, 156 adet e-devlet uygulaması kullanılarak emeklilik talebinden prim yatırmaya birçok hizmete anında ve kolaylıkla ulaşılabilen bir yapıya dönüşmenin gururunu yaşıyoruz.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak önceliğimiz; sunduğumuz hizmetlerin kaliteli, ihtiyaca yönelik, kolay ve zamanında ulaşılabilir olmasıdır. Sigortalı, işveren, emekli ve hak sahiplerinin Kurum ünitelerine gelmeden taleplerini iletebilmeleri amacıyla bilgi ve iletişim teknolojilerinden azami ölçüde faydalanarak, çoğu işlemimizi elektronik ortama taşıdık. E-reçete, e-rapor gibi uygulamalarla sağlık; e-tescil, kolay işverenlik, e-bildirim gibi uygulamalarla sigortalılık; emeklilik, borçlanma başvurularının e-devlet üzerinden alınması gibi yeniliklerle emeklilik iş ve işlemlerimizi bürokrasiden arındırıp, çağın gereklerine uygun hale getirerek hizmetlerimizin etkinliğini artırdık.

Reformun gerçekleştiği 2006 yılından bu yana uygulanan başarılı sosyal ve ekonomik politikalar sonucu, sosyal güvenlik sistemimiz yıldan yıla gelişme kaydetmiş, hizmet verdiğimiz ve sorumluluğunu taşıdığımız kesim her geçen gün artmıştır. 2006 yılında 14 milyon olan aktif sigortalı sayısı 2021 Şubat ayı itibariyle %67’lik artışla yaklaşık 23.4 Milyon kişiye, 2006 yılında 7,2 milyon olan gelir veya aylık ödenen kişi sayısı 2021 Şubat ayı itibarıyla %74’lük bir artışla yaklaşık 12,5 milyon kişiye ulaşmıştır.

Bu süreçte kayıt dışı istihdam ile mücadelede de büyük kazanımlar elde edilmiştir. TÜİK istatistiklerine göre 2006 yılında kayıt dışı istihdam oranı %47 seviyesinde iken bu oran %27,4’e kadar gerilemiş olup, kayıt dışı ile mücadelemiz aynı kararlılıkla devam edecektir.

Yenilenen binaları ile 81 Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğümüz ve 558 Sosyal Güvenlik Merkezimiz, yerinden hizmet anlayışının gereği olarak vatandaşlarımızın her türlü taleplerini karşılamakta, sorunlarını yerinde çözmekte ve ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Vatandaşlarımızın kamu hizmetlerinden genel memnuniyet düzeylerinde en yüksek artış Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinde gerçekleşmektedir. Memnuniyet sıralamasında tüm kamu kurumları arasında Kurumumuzun sürekli üst sıralarda yer alması hiç kuşku yok ki tüm personelimizin özverili çalışmalarının bir sonucudur. Sosyal güvenlik sisteminin çağın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sürdürülebilirliği ile ilgili çalışmalarımız gelecek dönemlerde de hız kesmeden devam edecektir.

Genel Sağlık Sigortası, yürütülmesi en zor kamu hizmetlerinin başında gelmektedir. Tüm dünyayı derinden etkileyen, adeta günlük yaşamı durma noktasına getiren COVID-19 salgını sürecinde Dünyanın önde gelen ülkeleri bile sağlık hizmetleri bakımından ciddi zorluklarla karşılaşıp sağlık sistemleri iflas etme noktasına gelirken, sağlam temeller üzerine inşa edilen genel sağlık sigortası sistemimiz ve Devletimizin yerinde uygulamaları sayesinde ülkemiz Dünyaya örnek teşkil edecek bir başarıya imza atmıştır. Bu süreçte, temel hak ve hürriyetlerden olan sosyal güvenlik hakkının kesintisiz ve etkin bir şekilde sunulması daha da önem kazanmıştır.

Sosyal güvenlik reformu kapsamında hayata geçirilen Genel Sağlık Sigortası sayesinde ülke nüfusunun tamamı devlet güvencesi ile sağlık sigortası kapsamına alınmış ve sağlıktan faydalanma imkânına kavuşmuştur. Halihazırda Kurumumuzlasözleşme imzalayan 27.260 Sözleşmeli Eczane aracılığıyla geri ödemesi yapılan ilaç sayısı 9.094’e ulaşmıştır. Genel sağlık sigortasının kapsamı ve geri ödemesi yapılan ilaç yelpazesinin genişliği özellikle pandemi döneminde, bu alanda yapılan yatırımın yerindeliğini teyit etmektedir.

Sosyal güvenlik sistemindeki bu dönüşümün mimarı olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a, görev yapan tüm Bakanlarımıza, Kurum Başkanımıza, yöneticilerimize ve çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyor, hususenPandemi döneminde hayatını kaybeden çalışma arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Pandeminin ve tüm etkilerinin geride kaldığı sağlıklı, mutlu, huzurlu günler dileğiyle başta çalışma arkadaşlarım olmak üzere tüm vatandaşlarımızın 16-22 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası kutlu olsun.

Hastalıkta, sağlıkta, gençlikte ve yaşlılıkta SOSYAL GÜVENLİK KURUMU daima yanınızda.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gümüşhane’deki İmera Manastırı tarihi dokusuna kavuştu

Kültür Sanat Yayın: 28.04.2024 16:36
İhlas Haber Ajansı
Gümüşhane’deki İmera Manastırı tarihi dokusuna kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan yazılar ve çizilen grafitiler, uzman bir ekip tarafından temizlenerek tarihi yapı eski görkemine kavuşturuldu.

Türkiye’de en fazla tescilli kiliseye sahip 3 şehirden birisi olan Gümüşhane’deki İmera Manastırı’nın duvarlarında yazılan ve görüntü kirliliği oluşturan yazı ve grafitiler uzman ekip tarafından yapılan titiz bir çalışmanın ardından temizlendi.

Gümüşhane Valiliği öncülüğünde başlatılan temizlik çalışmaları, Sümela Manastırında da benzer çalışmaları yapan konusunda uzman bir ekip tarafından yürütüldü. Tarihi yapıya zarar vermemek için özel solüsyonlar ve teknikler kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, manastır duvarlarındaki yazılar ve grafitiler büyük ölçüde temizlendi.

Merkeze bağlı Olucak Köyü sınırlarında bulunan ve yazılı kaynaklara göre 1350 yılında gotik tarzda inşa edilmiş olan İmera Manastırında “yazı” ve “grafiti” temizliği yapıldı.

1859 yılında rahibe Roxane tarafından yenilenen ve döneminde bölgenin en önemli merkezlerinden birisi olan İmera Manastırı, geçtiğimiz aylarda Vali Alper Tanrısever’in ziyareti sırasında verdiği talimatın ardından temizlendi.

Hem içinin hem de duvarlarında önceki yıllardan beri is, kalem ve sprey boyayla yazılan yazı ve grafitiler Trabzon Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünden gelen ve Sümela Manastırında da aynı ve benzer çalışmaları yapan uzmanlar tarafından özel kimyasallar kullanılarak mevcut yapısına zarar vermeden silindi.

Bölgenin önemli inanç yapıları arasında gösterilen, gotik mimarisi ve aydınlatma tekniğiyle ilgi çeken İmera Manastırının etrafında Karaca Mağarası, Krom Vadisi, Sümela Manastırı, Çakırgöl, Camiboğazı Yaylası gibi çok sayıda tarihi ve doğal güzellikler yer alıyor.

Hristiyan Ortodoks inancının özelliklerini taşıyan ve mimari özellikleriyle dikkati çeken 674 yıl önce yapılan İmera Manastırı, gotik mimariyle yeryüzü aydınlatma tekniği kullanılarak yapılmasının yanında bölgede mimari ve teknik açıdan en değerli ve en korunaklı manastırlardan birisi.

Trabzon Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünden Şenol Aktaş ve Ramazan Bulut’un gerçekleştirdiği çalışmaya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüyle İl Özel İdaresi personeli de destek verdi.

Geçtiğimiz yıllarda çatısı ve dış cephesinde restorasyon çalışması yapılan manastırda yapılan çalışmalar sırasında tarihi dokusuna zarar vermemeye özen gösterildi.

“Vandalizm olarak adlandırdığımız yazıları ve grafitileri çıkardık”

Çalışmayı gerçekleştiren uzmanlardan Şenol Aktaş, “İmera Manastırında tahribata yol açan bazı yazılar vardı. Kalem ve islerle yazılan ve rahatsızlık verici derecedeydi. Valimizin ve İl Kültür ve Turizm Müdürümüzün talebi üzerine görevlendirmeyle geldik ve yazıları elimizden geldiğince silmeye çalıştık. Bu süreçte şuna dikkat ettik: Duvar yazılarının yazıldığı bölgelerde özellikle sıvalı boyalar varsa onları tahrip etmemeye çalıştık. Onun yanısıra duvardaki özel sıvaları korumaya çalıştık. Dönemine ait renkler var sıvaların üzerinde onları korumaya çalıştık. Duvarlara yazılan bizim vandalizm olarak adlandırdığımız yazıları çıkardık, grafitileri de çıkardık. Normal bir duvara yazılı yazıyı silebiliriz ama kilise, cami gibi alanlarda boyalı alanlarda kullandığımız kimyasallar özel olarak üretilen kimyasallar. Onları kullanıyoruz. Süreç bu yüzden biraz uzadı. Biz o kimyasalları elde edebilmek için 1-1,5 ay sonrasında buraya gelebildik. Gerçekten özel sıvalı ve boyalı alanlara zarar vermeden temizleme işlemini yaptık. Bunun önüne geçemiyoruz maalesef. Her yerde her yere yazıyorlar. Çare olarak eğitim diyoruz” dedi.

“Güzel sonuçlar aldık tamamlandığında”

Bir diğer uzman Ramazan Bulut ise “Kimyasal kullandık genel olarak. Yaklaşık 2 gün sürdü çalışmalarımız. Bayağı uğraştırdı bizi ama güzel sonuçlar aldık tamamlandığında. Bütün bölgeleri tek tek fırçayla altına tahribat vermeden temizledik” ifadelerini kullandı.

“Biraz daha özen gösterilirse bu yıl burası ayağa kalkar”

Olucak Köyü Muhtarı Hamdi Nas da yapılan çalışma için Vali Alper Tanrısever ve diğer tüm yetkililere teşekkür ederek, “Önceki yıllarda çatısı ve dış duvarları tamir edilmişti. Son olarak içindeki duvarlarda yer alan yazılar temizlendi. Çevre düzenlemesi de yapılacak. Valimizin, Turizm Müdürümüzün ve İl Özel İdaremizin katkılarıyla manastır güzelleşmeye başladı. Noksanlar da var. İlerleyen süreçte etrafındaki alana kamelyalarda konulacak. Bunlar da yapılınca burası turizme açılmış olacak. Yaz aylarında hafta içi günlük 50, hafta sonları 100-150 araç geldiği de oluyor. Buraya gelenler piknik yapıyor, geziyorlar. Buraya insanlar geldiği zaman mutlu oluyor. Havadar, manzarası güzel. Etrafında Krom Vadisi, Sümela Manastırı ve Karaca Mağarası var ve hepsi birbirine bağlı. Buraya gelenler mutlaka İmera Manastırına uğruyor. Biraz daha özen gösterilirse bu yıl burası ayağa kalkar” diye konuştu.