Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantıları başladı

Gündem Yayın: 17.05.2021 11:09
İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantıları başladı

Karabük İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının ilki, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.

Başkan Ahmet Sözen, Mayıs ayı İl Genel Meclisi toplantısı açılış konuşmasında İl Genel Meclis Üyelerimizin, Karabüklü hemşerilerimizin ve tüm İslam aleminin geride bıraktığımız Ramazan Bayramını kutlayarak; “İsrail’in ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksa ve Filistin’e uyguladığı kabul edilemez ve insanlık dışı zulmü ve şiddeti kınıyorum, lanetliyorum. İsrail kadın, çocuk demeden uluslararası hukuku hiçe sayarak uyguladığı bu vahşetle bütün dünyaya terör devleti olduğunu bir kez daha ilan etmiş ve bunu tescillemiştir” şeklinde konuştu.

Mayıs ayı İl Genel Meclisi toplantısında, içinde bulunduğumuz Pandemi sürecinde köylerin öneminin çok daha anlaşılır hale geldiğini söyleyen İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, “Bu dönemde yıllardır köylerimize yaptığımız yatırımlar daha da anlam kazandı” dedi.

Pandemi sürecinde şehirlerde yaşayan vatandaşların köylere daha fazla gelmeye başladığını vurgulayan Başkan Sözen, “Bu süreçte köylerimizin nüfusu ve açık hane sayısı kat kat artmasına rağmen alt yapı anlamında yaptığımız yatırımlar ve uyguladığımız önemli projeler sayesinde köylerimizde yaşayan ya da günü birlik gidip gelen vatandaşlarımızın yaşam standartı yükselmiştir.Köylerde yaşayan vatandaşlarımızın temiz ve sağlıklı içme suyuna erişme, kullandığı yolun konforu, çöplerinin toplanması,ihtiyaç duyulan konularda yeni projelerle vatandaşımızın karşılaşabileceği problemin yaşanmadan çözülmesi konusundaki hassasiyetimiz artarak devam etmektedir” diye konuştu.

“KÖYDES ÖDENEKLERİ NETLEŞTİ”

Her yıl olduğu gibi bu yılda KÖYDES ödeneklerinin netleştiğini açıklayan Başkan Ahmet  Sözen sözlerine şöyle devam etti; “Bu yılda KÖYDES ödeneklerimiz netleşmiştir. İlimize toplamda 27 Milyon 187 Bin 680 TL KÖYDES ödeneği tahsis edilmiştir. Ödeneklerin İlçelerimize dağılımı ise; Merkez ilçemize 4 Milyon 752 Bin 952 TL, Eflani ilçemize 5 Milyon 241 Bin 019 TL, Eskipazar ilçemize 3 Milyon 958 Bin 093 TL, Ovacık ilçemize 3 Milyon 540 Bin 880 TL, Safranbolu ilçemize 5 Milyon 866 Bin 159 TL, Yenice ilçemize 3 Milyon 828 Bin 577 TL olarak gerçekleşmiştir. Konuyla ilgili olarak Sayın Valimizin başkanlığında tahsisat komisyonu toplantımızı İlçe Kaymakamlarımız ve Genel Sekreterimizin katılımı ile gerçekleştirdik.KÖYDES ödeneklerinin ilçelerimizde yatırıma dönüşmesi anlamında ilçelerimizde Köylere Hizmet Götürme Birlikleri tarafından hazırlanan taslak projeleri hafta sonuna inşallah netleşmiş olacak ve böylece sahaya inmiş olacağız.”

“2021 YILI BÜTÇE HARCAMALARINDA AZAMİ TASARRUF TEDBİRLERİNE RİAYET EDECEĞİZ”

Mayıs ayı İl Genel Meclis toplantısında 2021 yılı bütçe harcamalarına da değinen İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, azami tasarruf tedbirlerine riayet edeceklerini ifade ederek; “2021 yılı bütçe harcamalarında azami tasarruf tedbirlerine riayet edeceğiz. Tasarruf edilecek her kuruşun vatandaşımıza hizmet olarak geri döneceğinin bilincindeyiz. 5302 sayılı İl Özel İdaresi kanunuyla bütçe yapma yetkisi kendisine verilen İl Genel Meclisi’nin yapılan bütçenin harcanması, uygulanması ve denetiminden de sorumludur. Bu nedenle 2021 yılı bütçe disiplininden asla taviz verilmeyeceğinin bilinmesini isterim. İlimizde ve İlçelerimizde şehir merkezinde kamu yatırımları anlamında ve belediye mücavir alan sınırları dışında kalan tüm alanlardaki alt yapı ve üst yapı anlamındaki yatırımlarda en önemli icra organı İl Özel İdaremizdir. Böylesine önemli bir kurumun karar organı ise İl Genel Meclisimizdir. Merkez ve İlçelerimizde çalışmalarımızın aksatılmadan yürütülebilmesi için İdaremizin Meclisimiz ile uyumunu önemsiyor, bunu vazgeçilmez ve şart olarak görüyoruz” diye konuştu.

Başkan Sözen, konuşmalarının sonunda tüm Özel İdare personeline çalışmalarında başarılar ve kolaylıklar temennisinde bulundu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ordu’nun derelerinde sel ve su baskınlarına karşı ıslah çalışması başlatıldı

Dünya Yayın: 16.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı

AFAD tarafından satın alınarak DSİ’ye verilen iş makineleri Ordu’da ilk çalışmayı başlattı. AFAD Başkanı Okay Memiş, Türkiye’deki bütün derelerde bu çalışmaların yürütüleceğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin afetlere müdahalede ve afet sonrası iyileştirmede dünyanın en başarılı ülkelerinden birisini olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.
Karadeniz Bölgesi’nde sel ve su baskınlarını önlemek amacıyla, akarsu yataklarının ıslah ve temizliğini yapmak için AFAD tarafından satın alınan 111 iş makinesinden 8’i olan paletli ekskavatör, Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’ndeki Akçaova Irmağında ilk çalışmalara düzenlenen program ile başladı. Çalışmalar kapsamında Ordu’nun 6 ilçesinde ve 17 derede 1,5 milyon metreküp rüsubat temizliği yapılması hedefleniyor.
“Hedef, riski azaltmak ve can kayıplarının önüne geçmek”
Düzenlenen programda açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Okay Memiş, “Haftalar öncesinde Cumhurbaşkanımızın AFAD’daki teşrifleriyle başlattığımız, özellikle Türkiye’deki Karadeniz’deki derelerin ıslahı projesinin Ordu ayağının başlama projesi için bir aradayız. Hem Türkiye’de, hem de dünyanın herhangi bir bölgesinde tahmin edilemeyen ani iklim değişikliğine bağlı sel, su baskınları ve doğa olaylarına maruz kalınacağı konusunda öngörüler var. Dolayısıyla bizim bu anlamda AFAD olarak asli görevlerimizin başında risk azaltma geliyor. Afet olmadan önce afete müdahale etmek, risk azaltmak ve öncelikli olarak vatandaşlarımızın can güvenliği korumak, afetlerden dolayı can kayıplarının önüne geçmek gibi hedefimiz var, sonrasında da müdahale geliyor” diye konuştu.
“Karadeniz Bölgesi’nden başlayarak Türkiye’nin bütün derelerinde ıslah çalışmaları yapılacak”
“Türkiye Cumhuriyeti Devleti biz AFAD olarak afetlere müdahalede afet sonrası iyileştirmede dünyanın en başarılı ülkelerinden birisini olduğumuzu söyleyebiliriz” diyen Memiş, “Şuanda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 6 Şubat tarihinde dünyanın en büyük afet sonrası iyileştirme operasyonunu bu devlet ve bu millet hep beraber yapıyor. Bununla birlikte risk azaltmada da çok önemli çalışmalar ve projelerimiz var. Onlardan birisi de bu proje. Devler Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesine AFAD üzerinden 111 ekskavatör satın alındı ve inşallah 2 yıl içerisinde Türkiye’nin bütün derelerinde öncelikli olarak Karadeniz’de geçen yıllarda meydana gelen sel felaketlerinden dolayı riskli derelerin nereler olduğunu biliyoruz. O bölgelerden başlayarak inşallah ıslah çalışmasını yürüteceğiz” ifadelerine yer verdi.
Satın alınan araçların tamamının yerli olduğunu kaydeden Memiş, Ankara’da yapılan törenden sonra ilk yerel programın Ordu’da başlatıldığını, Giresun, Rize, Trabzon, Zonguldak, Sinop, Karabük, Kastamonu, ve diğer illerde de bu çalışmaların yapılacağını kaydetti. Son 3 yılda 113 vatandaşın sel nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan AFAD Başkanı Okay Memiş, “400’ün üzerinde vatandaşımız da yaralandı. İnşallah başarılı çalışma yürütürüz ve önceden aldığımız tedbirlerden sonra hiçbir can kaybı yaşamayız” şeklinde konuştu.
“Dere yatağının işgali, hele ki kaçak yapıların işgali meselesine kesinlikle son verilmeli”
Ordu Valisi Muammer Erol ise dere yataklarının işgal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bu araçlar ile Ordu’nun 7 ilçesinde ve 16 deresinde toplam 70 kilometrelik alanda çalışmalar yapılacağını ifade eden Erol, “Yaklaşık 1,5 milyon metreküp rüsubat temizliği yapılmış olacak. İnşallah bu tamamlandığında da sel ve taşkın baskını ile ilgili ciddi bir risk azaltma faaliyeti gerçekleştirilmiş olacak. Dere yatağı temizliyoruz ama dere yatağı temizliğinden önce en iyi temizlik kirletmemek. Bu konuda da vatandaşlarımızın biraz daha hassas davranmalarını istiyoruz. Dere yatağının ortasında katlı yapılarımız olmuş, dere yatağının işgali hele ki kaçak yapıların işgali meselesine kesinlikle son verilmeli, dere yatakları kanalizasyon atıklarının atılacağı, vahşice ortama bırakılacağı yerler değil, bunu özellikle vatandaşlarımızın bilmesi ve hassasiyet göstermesini istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından iş makineleri dereye girerek, ilk ıslah çalışmalarını başlattı.
Programa, Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, Vali Yardımcısı Ayhan Durmuş, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Perşembe Kaymakamı Fatma Turhan Keser, Çaybaşı Kaymakamı Salih Aydın, Gülyalı Kaymakamı Hatice Üstün, Deprem ve Riski Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Daire Başkanları Davut Şahin ile Recep Şalcı, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, DSİ Samsun Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik ve yetkililer katıldı.