Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

2020’de 162 Bin TL Acil Yardım Ödeneği kullanıldı

Gündem Yayın: 04.02.2021 09:25
Yazar:
2020’de 162 Bin TL Acil Yardım Ödeneği kullanıldı

Vali Fuat Gürel, kurum denetimleri kapsamında İl Yazı İşleri Müdürü Şerafettin Kelleci ile birlikte İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünü ziyaret ederek İl Müdürü Dr. Gazanfer Erbay’dan 2020 yılında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

AFAD Müdürlüğünün organizasyon yapısı, kuruluşun tarihçesi, yetkilendirme kaynakları, vizyon, misyon ve hedefleri hakkında bilgiler vererek sunumuna başlayan İl Müdürü Erbay; Müdürlüğün personel durumu, araçları hizmet binası ile ilgili bilgiler verdi.

2020 yılında İzmir’de meydana gelen deprem sonrası 1 Arama Kurtarma Aracı ve 4 personelin iyileştirme çalışmalarına katkıda bulunmak üzere bölgeye gönderildiğini ifade eden Dr. Erbay, AFAD Müdürlüğü olarak halkın afet olaylarına karşı bilinç seviyesini yükseltmek için teorik ve pratik eğitimler gerçekleştirdiklerini, Sivil Savunma ile ilgili ikaz alarm, sivil savunma teşkilleri eğitim ve ilgili işlemler ile tatbikatları planlayarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Erbay, 2010 yılından itibaren her yıl Eğitim ve Tatbikat gerçekleştirdiklerini bu anlamda eğitim ve tatbikata toplam 71.512 kişinin katıldığını belirtti.

BAKKA ve AFAD Başkanlığı tarafından Ulusal projeler yürüttüklerini, bu kapsamda 3 proje gerçekleştirdiklerini ve bu projelerin toplam bedellerinin 654 Bin TL olduğunu, Uluslararası kapsamda ise Avrupa Birliği tarafından desteklenen 3 proje gerçekleştirdiklerini ve bu projeler kapsamında 343 Bin Euro destek aldıklarını ifade eden Erbay, 2020 yılında başlayıp 2022 yılında noktalanacak bir projelerinin olduğunu, bu projenin 132.000 Euro bütçesinin olduğunu söyledi.

Doğa olaylarının afete dönüşmesini engellemek ve yaşananlardan ders çıkarmak adına Karabük Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ile birlikte 2016 ve 2019 tarihleri arasında “Uluslararası Doğal Afetler ve Afet Yönetimi” konulu sempozyum düzenlediklerini söyleyen Dr. Erbay, Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak 2016 ve 2017 yıllarında ilimizde iki adet çalıştay ile 2018 tarihinde Uluslararası olarak “Tarihi ve Kültürel Mirasın Yangından Korunma Çalıştayı düzenlediklerini, söz konusu çalıştaylara akademisyen, özel sektör temsilcileri ve konunun uzmanları tarafından ilgi gösterildiğini söyledi. Erbay; Deprem kuşağında bulunan ilimiz dâhilinde deprem bilincini oluşturmak deprem esnası ve sonrasında yaşananlar, arama kurtarma faaliyetleri, ilk yardım ve gönüllük kapsamında konferanslar vererek halkı aydınlattıklarını ifade etti.

Karabük’te jeolojik ve topoğrafya olarak heyelan afetinin sıkça yaşandığını, heyelanın ardından yangınların ikinci sırada geldiğini ifade eden Erbay, afetlerden hak sahibi bütün vatandaşların afet konutlarının yapıldığını, %95’ inin tapularının hak sahiplerine teslim edildiğini, en fazla konutun Yenice ilçesinde yapıldığını söyleyerek bu konutların sayısının 986 olduğunu belirtti.

AFAD Müdürü Erbay; 2020 yılında 14 yangına 162 Bin 500 TL Afet Acil yardım ödeneği gerçekleştirdiklerini belirterek, bütün dünyayı etkileyen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak ilan edilen koronavirüs hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında gerekli tüm önlemlerin alındığını, Devletin, Bakanlığın kendilerine vereceği görevler ile ilgili olarak her zaman hazır olduklarını söyledi.

Verdiği bilgiler için AFAD  İl Müdürü  Dr.Gazanfer Erbay’a teşekkür eden Vali Fuat Gürel kurum personeline çalışmalarında başarılar diledi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-