Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çaycuma’da Sertifikalı Buğday Tohumu Dağıtıldı

Zonguldak Yayın: 09.10.2014 08:22
Yazar:
Çaycuma’da Sertifikalı Buğday Tohumu Dağıtıldı

ZONGULDAK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Sertifikalı Tohumluk Kullanımının Yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan ‘Mahsül Fiyatına Tohumluk Projesi’ kapsamında Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde sertifikalı buğday tohumu dağıtımına başlandı. Çaycuma İlçe Gıda, Tarım ve hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, dağıtılan tohumlukların bedelinin yüzde 50 oranında İl Özel İdare Müdürlüğü, yüzde 50 oranında ise çiftçi katkılı olduğunu, çiftçi katkı payının kilogram başına 0,60 kuruş olduğunu ve ilçede bitkisel üretim içerisinde hububatın ana ürün olarak ekilmekte olduğunu belirttiler. Ekilebilir tarım arazilerinin yüzde 50’den fazlasında hububat (arpa, buğday) yetiştiriliyor. Çiftçilerin gelir düzeylerinin yükselmesi, birim alandan daha çok verim almalarına bağlı olduğu, bu nedenle ürün kalitesinin ve verimin yüksek olması için çiftçilerin sertifikalı tohum kullanmaları önem arz ettiği kaydedildi. Sertifikalı tohum kullanımı sayesinde yüzde 25 ile yüzde 40 arasında verim artışı sağlanması mümkün olduğu kaydedilirken, çiftçilerin uzun yıllar aynı tohumu kullanmaları nedeniyle verim düşüklüğü oluştuğu bu doğrultuda sertifikalı tohumluk kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla ilçedeki çiftçilere 105 ton sertifikalı Tosunbey çeşidi buğday tohumluğu dağıtımı yapıldı. Bölgede Eylül ayında gerçekleşen yağışlar sonucunda buğday ekimi yapacak çiftçilerin ve diğer güzlük ekim yapacak çiftçilerin de bu verimden oldukça umutlu olduğu gözlendi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Pişmiş topraktan yapılan lahitler dikkat çekiyor

Kültür Sanat Yayın: 06.05.2024 04:12
İhlas Haber Ajansı

Helenistik ve Roma dönemine ait pişmiş topraktan yapılan tek tekneden oluşan silindirik formlu lahitler ve insan iskeleti, Samsun Müzesinde görenlerin ilgisini çekiyor.

Samsun Müzesi, açıldığı tarihten itibaren ziyaretçi akınına uğruyor. Samsun tarihine ışık tutan müzede birçok eşsiz eser sergileniyor. Samsun’da Amisos yerleşkesinde bulunan ve Roma dönemine ait taş ve pişmiş topraktan yapılmış lahitler de müzede yer alıyor.

Pişmiş topraktan yapılmış lahitler hakkında müzede bulunan bilgilendirmede, “Eski çağlarda insanlar ölülerini taş, kurşun, tahta ve pişmiş toprak lahitlerin içerisine koyarlardı. Lahit üretiminde mermer ilk sırayı çekerken, pişmiş topraktan lahitlerin MÖ 3 bin yılının sonlarından itibaren Mısır, Mezopotamya ve Suriye’de ortaya çıktığı ve MÖ 6. yüzyıldan sonra yaygınlaştığı bilinir. Dairesel kesitli pişmiş toprak lahitler adıyla literatüre girmiş olan lahitler, tekne ve kapak olmak üzere 2 bölümden oluşurlar” deniliyor.

Samsun’da bulunan lahitler, tek tekneden oluşan silindirik formlu

Eski adıyla Amisos olarak bilinen Samsun’da bulunan ve şu anda müzede sergilenen lahitler hakkında ise şu bilgiler aktarılıyor: “Söz konusu lahitler 4 tipe ayrılmaktadır. Bunlar silindirik formlu, füze-torpido formlu, koza-kozalak formlu ve kısmi dairesel kesitli lahitler olarak adlandırılır. Samsun (Amisos) ve çevresinde tek tekneden oluşan silindirik formlu lahitler görülmektedir. Bazı lahit teknelerinin veya kapaklarının üzerinde kabaralar/düğmeler yer almaktadır. Ayrıca dikey ve yatay kabartma bantlarla da lahidin üzeri bezenmiştir.”

Helenistik ve Roma dönemine ait pişmiş toprak lahit örnekleri Samsun Müzesi’nde ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.