Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Ahmet Usta geçidinde sürücülerin kar keyfi

Gündem Yayın: 31.01.2020 11:12
Yazar:
Ahmet Usta geçidinde sürücülerin kar keyfi

Karabük’te sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı kentin yüksek kesimlerinde etkisini sürdürüyor. Karabük-Bartın Karayolu Beştepeler mevkisi ile bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’nde tipi ve sis etkili olurken, Kara yolları ekipleri kar küreme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Etkili olan kar yağışıyla birlikte güzel görüntüler de ortaya çıkarken, bazı sürücüler yol kenarında durarak karın tadını çıkardı.

Bartın’dan Karabük’e gelen Halil Küpeli, bu sene ilk kez kar gördüklerini belirterek, “İyi oldu, Bartın’da hiç kar görmemiştik. Bu sene ilk kez burada gördük. Yolda durduk, bu fırsatı değerlendirmek lazım” dedi.

Tugay Can Küpeli de “Ahmetusta Geçidi’ne çıkarken kar yağışına yakalandık. Bartın’da 2-3 senedir kar görmediğimiz için durum tadını çıkaralım istedik” diye konuştu.

Karabük’ten Bartın’a giden Şahin Arslan da Bartın’a uzun süredir kar yağmadığını belirtti.

Karda eğlendiklerini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti: “Karabük’ten geliyoruz, karı fırsat bildik. Eğlenelim istedik, karın tadını çıkardık. Bu yıl ilk defa gördük. Bartın’dan geldik, tekrar Bartın’a dönüyoruz. Bu yıl Bartın’a kar yağmadı.”

Karabük-Zonguldak arası tır şoförlüğü yapan Hüseyin Aslantin bir kaç senedir bu kadar kar yapmadığını kaydetti.

Zorlu şartlarda çalıştıklarını aktaran Aslantin, “Zor bela atlattık yolu, şimdi inişimiz kaldı, yavaş yavaş ineceğiz. Tırlarda daha sıkıntılı oluyor, boş araç daha zor çıkıyor. Bizim aracımız yüklü ama bizde zor çıktık. Kara yolları çalışıyor ama yetişemiyor yoğun yağıyor. Güzelliği kadar çilesi var, memnunuz seviyoruz işimizi” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.