Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranbolu’da esnafın Çinli turist tedirginliği

Safranbolu Yayın: 29.01.2020 14:11
Yazar:
Safranbolu’da esnafın Çinli turist tedirginliği

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “En iyi korunan 20 kent” arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, Çinli turistlerin rezervasyonları ülkelerinde görülen “koronavirüs” nedeniyle iptal edildi.
Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve öldürücü özelliklere sahip “koronavirüs” nedeniyle tedbirler artarak devam ediyor. Virüsün diğer ülkelere yayılmasını engellemek amacıyla Çin’den yurt dışına yönelik turlar iptal edilirken, Safranbolu’ya gelmeyi planlayan Çinli turistler, rezervasyonlarını iptal ettirdi.
Osmanlı döneminde kalma han, hamam, cami, konak, çeşme ve köprülerle açık hava müzesini andıran ve her yıl binlerce Uzakdoğulu turisti ağırlayan Safranbolu’da, Çinli turist tamamıyla kesildi.

Safranbolu’da esnafın Çinli turist tedirginliği1
UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ’NDE YER ALAN VE “EN İYİ KORUNAN 20 KENT” ARASINDA BULUNAN KARABÜK’ÜN SAFRANBOLU İLÇESİNDE, ÇİNLİ TURİSTLERİN REZERVASYONLARI ÜLKELERİNDE GÖRÜLEN “KORONAVİRÜS” NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ. TARİHİ ÇARŞI’DA 50 YILDIR ESNAFLIK YAPAN MEHMET DEĞERLİ, ÇİN’DEKİ VİRÜS NEDENİYLE ÇİNLİ TURİSTLERİN ARTIK GELMEDİĞİNİ SÖYLEDİ. (ERSİN TURAN – RIDVAN BOSTANCI/KARABÜK-İHA)
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “En iyi korunan 20 kent” arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, Çinli turistlerin rezervasyonları ülkelerinde görülen “koronavirüs” nedeniyle iptal edildi.

“AYIP OLMASIN DİYE ELİMİ SİLİYORUM”
Ortaya çıkan ölümcül virüs nedeniyle tüm rezervasyonların iptal edildiği Safranbolu’yu, geçen yıl 40 bin Çinli turist ziyaret etti.
Tarihi Çarşı’da 50 yıldır esnaflık yapan Mehmet Değerli, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Çin’deki virüs nedeniyle Çinli turistlerin artık gelmediğini söyledi.
Safranbolu’ya Uzakdoğu’dan en çok Çin’den turist geldiğini ifade eden Değerli, “Onları Tayvan, Hong Kong takip ediyor. Şuanda onların bayramı. Şubat ayında Türkiye’ye 30 bin Çinli gelecekti. Bunun en az 10 bini Safranbolu’ya uğrardı. Şimdi giriş çıkışlar yasak oldu. Benim müşterilerimin yüzde 80’i Çinli ve Tayvanlı. Eve gittiğimde eşim soruyor ’Gelen oldu mu?’ diye. Ben bile korkuyorum, önce yaşamak lazım. Allah kötü bir şey vermesin. 3-4 tane turist geldiği zaman kolonya yanımda, onlar gidince ayıp olmasın diye hemen elimi kolonya ile siliyorum. Elimi sabunla yıkıyorum” dedi.
Safranbolu’da konak işletmeciliği yapan Osman Şenol da “koronavirüsü” nedeniyle konaklarındaki tüm Çinli turistlerin rezervasyonlarının iptal edildiğini belirtti.
Kapadokya’da yüzde 50 iptaller yaşandığını duyduklarını, Safranbolu’da ise yüzde 100 iptaller olduğunu aktaran Şenol, şunları kaydetti:
“Turizmde sıkıntıya girdik. Piyasa şok oldu, hem kış, hem ülkenin ekonomik sıkıntılarından dolayı yerli turizm düşük. Bizim tek güvencemiz Çin’di. Virüsten dolayı iptal olunca turizm Safranbolu’da şok oldu.”
“SAFRANBOLU’DA BU İŞTEN ETKİLENMİŞ DURUMDA”
Safranbolu’da bir otelde işletme müdürü olan Mutlu Çiğdem ise mevsim olarak Uzakdoluğu turistlerin yoğun geldiği bir dönem olduğunu ifade etti.
Yaşanan virüs olayından sonra etkilendiklerini vurgulayan Çiğdem, “Şubat ayında var olan 12 rezervasyonum iptal oldu. Acentelerin söylediğine göre, tüm organizasyon ve turların iptal olduğu, ocak ayı sonu itibariyle tekrar turların başlayacağı söyleniyor. İnşallah bu şekilde olur, bu virüs daha da büyümeden sonlanır diyoruz. Ama şuan tüm dünya olduğu gibi Safranbolu’da bu işten etkilenmiş durumda. Ocak ayın sonu diyoruz fakat muhtemelen, devam ettiğinde ileri ki tarihte yer alan rezervasyonların iptalleri gelecektir” diye konuştu.
Yaşanan durumun Safrabolu’yu çok etkileyeceğini anlatan Çiğdem, şu ifadelere yer verdi:
“Safranbolu’da şu mevsimde maalesef yerli misafirler yok. Onlar nisan-mayıs ayında başlıyorlar, yazın daha yoğun olarak geliyorlar. Bizim en durgun olduğumuz dönemimiz, aralık, ocak, şubat ve mart aylarıydı. Bu aylarda yaşanan bu sıkıntı Safranbolu’daki işletmecilerimizi derinden etkileyecektir.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Antikalarla dolu iş yeri görenleri 100 yıl öncesine götürüyor

Safranbolu Yayın: 28.04.2024 12:44
Antikalarla dolu iş yeri görenleri 100 yıl öncesine götürüyor

Karabük’te antika eşyalar ile donatılan iş yeri müşterilerine 100 yıl öncesine yolculuk yaptırıyor.

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki yaşayan Hasan Boynueğrioğlu’nun, bir dönem çalıştığı butik otelde antika merakı başladı.
Bu merakını yaklaşık 11 yıldır antika toplayarak gidermeye çalışan Boynueğrioğlu, malzemeleri 2013 yılında açtığı kafede sergilemeye başladı.
Eski vitrin, fincan takımları, radyolar, dikiş makineleri, daktilolar, duvar saatleri, fotoğraf makineleri, harman makinesi gibi birçok eşyalarla donatılan iş yeri gelen müşterilerini 100 yıl öncesine götürüyor.

AW192208 07 scaled
İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan işletmeci Hasan Boynueğrioğlu, “Aga keyf kafemizi 2013 yılında kurduk. Şu anda yiyecek içecek sektöründe hizmet vermekteyiz. Burayı açmadan önce otelcilikle ilgileniyordum. Butik otelde en üst düzey sorumluydum. Oradan antika merakım vardı” dedi.
Süreç boyunca antika biriktirdiğini ve sergilediğini ifade eden Boynueğrioğlu, iş yerinde antika dikiş makineleri, bavullar çeyiz sandıklarız fincan takımları, saatler, fotoğraf makineleri, hesap makineleri, daktilolar, komodin gardırop, vitrinler ve harman makinesi bulunduğunu söyledi.

AW192208 09 scaled

Müşterileri 100 yıllık harman makinesi karşılıyor
Harman makinesinin 100 yıl önce kullanıldığına dikkat çeken Boynueğrioğlu, “Müşterilerin harman makinesinin başında fotoğraf çektirmeleri, daha çok hoşlarına gidiyor. Yani onu da bulduk ve getirdik. Eskiyi yaşatmayı seviyoruz. Yani müşterilerimiz çok hoşuna gidiyor, ilgi gösteriyor. Onlar da burada geçmişi yaşattığımızı hissedince onlar da kendi elindeki eşyalara sahip çıkmayı düşünüyorlar. Onlar da keyif alıyor” diye konuştu.
Boynueğrioğlu, iş yerine gelen müşterilerinin de kullanmadıkları eski parçaları getirerek kendisine teslim ettiğini ve geldiklerinde kendi antika malzemelerini sergilendiğini görünce mutlu olduklarını aktardı.
“Biz zaten işimize aşığız” diyen Boynueğrioğlu, “Antikaya da aşığız. Bu işi daha üst seviyelere çıkmayı düşünüyoruz. Antika ve kafecilik sektöründe de öyle. Manevi olarak biz zaten sevdiğimiz için bu işi yapıyoruz, yani zorluk da çekmiyoruz. Yaşamayı da seviyoruz. Yani sevdiğimiz için biz maddiyatı ön planda tutmuyoruz” ifadelerini kullandı.
İlk defa antika dolu bir kafeye gittiğini anlatan Onur Altındağ da gördükleri karşısında zamanda geçmişe yolculuk yaptığını söyledi. Büyüklerinden dinlediği hikayelerin başrollerindeki eserleri işyerinde gördüğünü ifade eden Altındağ, “Antikalarla karşılaştıktan sonra beni biraz geçmişe götürdü. Geçmişte atalarımızın, annelerimizin, babalarımızın kullandığı dikiş makinaları, radyolar burada. Hele ki teknoloji o zaman bu kadar gelişmiş değildi. Dolayısıyla insanlar haberleri, günlük gelişmeleri, radyolardan saat başı yayınlar ile dinliyormuş. Büyüklerimizden bu hikayeleri dinlerdik. Tabii onları burada görmek bizi geçmişe götürdü” dedi.

AW192208 05 scaled
Antikalarla dolu bir işletmenin insana huzur verdiğini kaydeden Altındağ, “Gerçekten güzel bir mekan oluşturmuşlar, ortaya koymuşlar. Emek verilmiş, üzerinde çalışılmış, düşünülmüş. Biz de memnun olduk, mutlu olduk” şeklinde konuştu.