Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Geleceğin “Aşçısı” Olacaklar

Yenice Yayın: 05.12.2019 09:11
Yazar:
Geleceğin “Aşçısı” Olacaklar

Yortan Çok Programlı Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri, üniversitede yemek yaptı

Yenice ilçesine bağlı Yortan beldesi Çok Programlı Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde uygulamalı eğitim aldı.
Araştırma görevlisi Özkan Süzer tarafından uygulamalı olarak eğitim alan öğrenciler, tavuk sarması, salata ve sufle tatlısı yaptı. İlk kez bir üniversite ortamında yemek yapma imkanı yakalayan 12 öğrenci, üniversite ortamını da yakından tanıma fırsatı yakaladı.
Yortan Çok Programlı Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmeni Tuğba Süzer, öğrenciler için güzel deneyim olduğunu söyledi.
Güzel bir ortam olduğunu ifade eden Süzer, “Öğrencilerimizi üniversiteye teşvik etmek, böyle bir ortamı görmek amacıyla geldik. Üniversite mutfağı ve ortamı nasıl, burada yapılacak ürünlerde neler kullanılıyor, teknikleri bunlar anlatıldı ve yapıldı. Öğrencilerimiz genelde gastronomi ve mutfak okumak istiyorlar. Buraya elince de heyecanlandılar, daha da teşvik oldular. Hiç görmediler, Karabük ve Safranbolu’yu görmeyen öğrenciler bile var içlerinde” diye konuştu.
4 yıldır Yortan Çok Programlı Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmeni olarak görev yapan Fatih Bakkaloğlu da öğrenciler için yararlı bir uygulama olduğunu belirtti.
Öğrencilerin bu kadar büyük bir mutfakta daha önce çalışmadığını aktaran Bakkaloğlu, şunları kaydetti:
“Şuanda toplu şekilde ve ekip olarak çalışma ortamını görüyorlar. Arkadaş ortamındayken durum farklı büyük bir mutfağa geçtiklerinde ekip ruhuyla çalışmak farklı. Her biri birimlere ayrılmış durumda. Her biri farklı ekiplerle çalışıyorlar. Bu imkanı ve ortamı sınıf ortamında bulamıyoruz. Kendimize yetecek kadar mutfağımız var, servis atölyemiz var. Büyük mutfakta ve küçük mutfakla çalışmak arasında dağlar kadar fark var. Büyük mutfakta çalışmanın ruhunu da hissetmiş oluyorlar.”
11. sınıf öğrencisi Sema Göynük de ilk kez böyle bir ortamda bulunduğunu ifade etti.
Kendileri için yararlı bir uygulama olduğunu anlatan Göynük, “Çalışma ortamı çok iyi, mutfak da çok güzel. Aynı ortamda çalışmak bende isterim, bu bölüme devam etmek istiyorum. Daha önce böyle bir ortamda çalışmak buna benzer bir atölyemiz var. Ama bu kadar iyi değil. Hayalim öncelikle 4 yıllık üniversite kazanmak, bölüm olarak da gastronomi istiyorum. Hayalim ünlü bir aşçı olmak” değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gümüşhane dağlarına 3 kızıl geyik daha salındı

Dünya Yayın: 04.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı
Gümüşhane dağlarına 3 kızıl geyik daha salındı

Coğrafyasının yüzde 60’ını dağların oluşturduğu Gümüşhane’de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından “Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Tekrar Eski Yaşam Alanlarına Geri Kazandırılması Projesi” kapsamında 3 kızıl geyik daha doğaya salındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Bursa’dan Gümüşhane’ye nakledilen 3 adet erkek kızıl geyik Gümüşhane’de yeni yaşam alanına bırakıldı.

Gümüşhane’de daha önce bölgeye salınan ve doğaya uyum sağlayan geyiklerin artan sayılarının dişi ağırlıklı olduğu ve erkek birey sayısının geride kaldığının gözlemlenmesinin ardından Bursa Uludağ Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan Kızıl Geyik Üretme İstasyonu’ndan alınan 3 adet erkek kızıl geyik nakli gerçekleştirildikten sonra araç gelir gelmez daha önce bırakıldığı ormanlık alana bırakıldı.

Türkiye’nin en büyük kara memelerinden birisi olan Kızıl Geyikler Gümüşhane’ye ilk olarak 2013 yılında bırakılmış, yapılan takip ve izlemeler sonucunda bölgeye uyum sağlayarak yaşamlarına devam ettiklerinin belirlenmesinin ardından sayıları artırılmıştı.

Projeyle kızıl geyiklerin varlıklarını devam ettirmesi, bölgede yaşayıp çoğalması, biyolojik ve tabii çeşitliliğin korunmasının sağlanması amaçlanıyor.