Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Engelliler Günü’nde engellileri unuttular

Gündem Yayın: 04.12.2019 08:11
Yazar:
Engelliler Günü’nde engellileri unuttular

Karabük’te “Kitap Kafe”nin açılışında engelli rampası yapılmayınca engelli bir vatandaş yardımlarla içeri girebildi

Karabük Belediyesi tarafından yapılan “Kitap Kafe”nin açılışı yapıldı. Açılışta, 3 Aralık Engelliler Günü kutlanırken, tekerlekli sandalyesiyle açılışa gelen bir kişi engelli rampası yapılmaması dolayısıyla vatandaşların yardımlarıyla içeri girebildi.
Karabük Belediyesi tarafından 100. Yıl Mahallesi’nde yapımı tamamlanan “Kitap Kafe”nin açılışı törenle yapıldı. Törene Karabük Valisi Fuat Gürel, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Karabük Valisi Gürel, bugünün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olduğunu hatırlattı. Bugünü engellilerin bu güzel gününü kutlamaya, farkında olmaya, onları anlamaya çalışarak geçirdiklerini ifade eden Gürel, “Biraz öncede yine kardeşlerimizin eğitilmesi sürecinde nelerle karşılaşılabiliyor, neler yapılması gerektiğiyle ilgili bir kısım eğitim faaliyetlerindeydik. Öncelikli olarak onların gününü kutlamak istiyorum” dedi.
100. Yıl Mahallesi’nin üniversitede okuyan gençlerin bulunduğu bir bölge olduğunu aktaran Gürel, şunları kaydetti:
“Bu güzel mekan gerçekten yakışmış bu bölgeye. Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Önemli bir tesis olduğunu düşünüyorum. Şehrimizde 50 bine yakın öğrencimiz mevcut bunların bir takım sorunları mevcut. 50 bin öğrenci az değil, şehrimizin nüfusunun 250 bin olduğunu düşündüğümüzde aslında 5’te birinin öğrencilerden müteşekkil olduğunu ifade etmek gerekir.”
Karabük Belediye Başkanı Vergili de tüm engellilerin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutladı. “İnşallah daha kolay bir yaşam sağlanması için tüm belediyelerimizi, devlet kurumlarımızın daha fazla gayret içerisinde olacağı inancıyla, onlara da daha güzel, daha mutlu yaşamlar temenni ederim” diyen Vergili, 10 yıllık görev süresinde yaptıkları yatırımları anlattı. Gelecek yıllarda lise çağındaki öğrenciler için çok daha fazla etkinlikler olacağını kaydeden Vergili, “Genelde burası üniversite mahallesi sayılır, bu şekilde gelişmesine de Karabük Belediyesinin çok büyük katkıları olmuştur. Türkiye’de örnek bir uygulama yapılmıştır. Üniversite mahallesi girişimiyle beraber yine müdürlerimizle, istişare kurullarımızla burada öğrencilerimizin rahat oturabilecekleri, ücretsiz çay ve kahveleri içebilecekleri, kitapları okuyabilecekleri mekanları yapmış olduk ki mahallemize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Gürel, Başkan Vergili, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve diğer protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesildi, ardından “Kitap Kafe” gezildi. Bu sırada açılışa katılan tekerlekli sandalye kullanan engelli bir kişi, “Kitap Kafe”ye engelli rampası yapılmaması dolayısıyla tek başına giremedi. Tekerlekli sandalyedeki engelli, vatandaşların yardımıyla basamaklardan çıkarılarak binaya giriş yapabildi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engellilerin unutulması tepkilere neden oldu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

’Survivor’ değil ’Köyvayvır’

Gündem Yayın: 04.05.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
’Survivor’ değil ’Köyvayvır’

Artvin merkeze bağlı Ormanlı köyünde çocukların tatillerde evde kalıp telefonla zaman geçirmemesi için oluşturulan ve adına ’Köyvayvır’ ismi verilen ’Survivor’ tarzı spor parkuru başta çocukların olmak üzere her yaştan vatandaşın ilgisini çekiyor.

Merkeze bağlı Ormanlı Köyünde Ayhan ve İbrahim Kırçiçek tarafından orman içerisinde trafiğe kapalı bir alanda spor parkuru kuruldu. Yaklaşık 100 metrelik alanda 12 engelden oluşan parkurda kendi aralarında yarışma yapan çocuklar engelleri bir bir geçerek birinci olmak için kıyasıya mücadele ediyor.

Parkuru geçtiğimiz Ramazan Bayramı tatilinde çocuklar için yaptıklarını belirten İbrahim Kırçiçek “Sülalemiz çok kalabalık bizim. Köyde Ramazan Bayramı tatilinde bir araya gedik, oturduk, bayağı kalabalıktık. Baktık çocuklar telefona koşuyor, tablete koşuyor birbirleriyle telefon tablet yarışı yapıyor. ’Bu çocukları bu telefon ve tabletten kurtarmak için ne yapabiliriz?’ diye düşündük. Sonra Survivor tarzı bir parkur oluşturmaya karar verdik. Buranın yolu kapalı doğa ile iç içe. Bu şekilde çocukların eğleneceğini düşündüğümüz için parkur yaptık. İlk önce parkurumuz 3 engelden oluşuyordu çocuklarımız yorulmasın diye baktık rağbet artınca bizde heveslenince 12 parkura çıkardık bunu. 12 parkurda yarışıpta finale gelmek çok güzel oluyor. Yorucu oluyor ama çok eğlenceli olduğu için çocuklarımız devamlı parkura gitmek istiyor ve burada yarışmak istiyor. Çok güzel oldu ve çok mutluyuz” dedi.

Cengiz Kırçiçek (41) ise yaptığı açıklamada “Orman içinde farklı bir etkinlik yapmak için böyle bir şey düşündük. Genç kardeşlerimizin uğraşlarıyla parkurumuzu yaptık. Amacımız hem eğlenmek hem köyümüzü tanıtmak hem de ülke babında gençlerin neler yapabileceğini göstermek amacıyla böyle bir etkinlik yapmak istedik. Buraya çevre illerden, şehirlerden gençlerimizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Parkurda yarışan 9 yaşındaki Şeyma Kırçiçek ise boş zamanlarında akraba ve arkadaşları ile gelip parkurda yarıştıklarını ifade ederek “Parkuru görünce heyecanlandık birazda mutlu olduk. Arkadaşlarımda yarıştım genel olarak aslında biraz sürünme zor geliyor. Çok heyecanlı” diye konuştu.