Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Mimarlar: “Yanlış Görülen Uygulamaların Karşısındayız”

Gündem Yayın: 24.09.2014 07:08
Yazar:
Mimarlar: “Yanlış Görülen Uygulamaların Karşısındayız”

Mimarlar Odası Ankara Şubesinin şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesi ile Karabük Revizyon İmar Planını iptal ettirmesine gösterilen tepkilere Ankara Mimarlar Odası Şubesi ve Karabük Mimarlar Odası Temsilciliği  düzenledikleri basın toplantısı ile cevap verdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş, “Karardan sonra haddini bilmez bazı kişiler Mimarlar Odası yöneticilerini hedef göstererek tehdit etmeye başlamışlardır. Kimsenin haddi değildir, mimarlar odası yöneticilerini ve mimarlar odasını tehdit etmek” dedi

Mimarlar Odası Karabük Temsilciliği Oda Sekreter Üyesi Mehtap Başaran ise yaptığı açıklamada;Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden, oturdukları evi ve arsasını satın alırken, bu arsaya yapılabilecek inşaat alanını bilerek satın aldıklarından ve inşaat alanını %70 artırmak gibi bir hakları da zaten bulunmadığından Dereevler sakinlerinin herhangi bir mağduriyeti bulunmamaktadır” dedi

Ankara Mimarlar Odası  Şubesi ve Karabük Mimarlar Odası Temsilciliği Karabük İmar Planının iptal edilmesi üzerine oluşan tepkiler üzerine ortaklaşa basın toplantısı düzenledi.

Ankara Şubesi ve Karabük Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyelerinin de hazır bulunduğu toplantı ilk açıklamayı Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan yaptı. Candan yaptığı açıklamada, karardan sonra haddini bilmez bazı kişilerin Mimarlar Odası yöneticilerini hedef göstererek tehdit etmeye başladıklarını belirterek, bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

MİMARLAR ODASINI TEHDİT ETMEK KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,”Biz Dereveler ile ilgili mahkeme açtık ve mahkeme bizim itirazımızı olumlu buldu. Fakat bu karardan sonra haddini bilmez bazı kişiler Mimarlar Odası yöneticilerini hedef göstererek tehdit etmeye başlamışlardır. Kimsenin haddi değildir, mimarlar odası yöneticilerini ve mimarlar odasını tehdit etmek. Biz zaten haklarında suç duyurusunda bulunduk. Biz Anayasal bir kuruluşuz. Kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüyüz ve kamu yararına bir mücadele bulunuyoruz. Her hangi bir kişisel beklentisi veya çıkarı maddi beklentisi yoktur. Biz burada insanların daha sağlıklı koşulalar da bilimsel ilkelerin ışığında barınabilecek yaşayabilecek kentlerin oluşturulmasıdır. Bazılarının hem muhatap olmadığı halde hem de haddi olmadığı halde yapılan açıklamaları insanların daha sağlıklı mekanlarda yaşamasından çok bir çıkar beklentisi bir rant beklentisi içersinde oldukları aşikardır. Bu aşikarlığın somut delili mahkeme kararıdır. Eğer her hangi bir tepkileri varsa medeni insanlar gibi mahkemeye ihtiraz edeceklerdir. İnsanları basın yolu ile hedef gösteremeyecekler bu medeni olmadıklarının göstergesidir” dedi.

YANLIŞ GÖRÜLEN UYGULAMALARIN KARŞISINDAYIZ

Daha sonra konuşan Mimarlar Odası Karabük Temsilciliği Oda Sekreter Üyesi Mehtap Başaran ise yaptığı açıklamada; “TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından Kastamonu İdare Mahkemesinde açılan dava 21.08.2014 tarihinde sonuçlanmış ve mahkeme kararı ile Karabük revizyon İmar Planı iptal edilmiştir.

Bu iptal kararının gerekçelerinden biri Dereevler Bölgesinde inşaat alanının %70 oranında artırılması bir diğeri de Anıt alanının ibadet alanına dönüştürülmesidir.

Son günlerde kamuoyunda Mimarlar Odasının insanların ev sahibi olmasına engel olduğu yönünde bir algı operasyonu yürütüldüğünden kamuoyunu aydınlatmak gereği doğmuştur.

Bu alanda 1950’li yıllarda kurulmuş Türkiye D.Ç.Fabrikasının işçi lojmanları bulunmakta idi.1995 yılında D.Ç. İşletmelerinin Özelleştirmesi sırasında, 70 Evler,Dereevler ve 50 Evlerin bulunduğu alan Zonguldak Karaelmas Üniversitesine verildi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi binaları birkaç yıl Karabük Valiliği çalışanları ile birlikte lojman olarak kullandıktan sonra gelir elde etmek amacıyla, imar planı olmayan alanda imar planını Belediye ile birlikte hazırlattı.

2000’li yıllarda yapılan bu imar planında 50 Evlerin bulunduğu alanda emsal 1.80,

70 Evlerin bulunduğu alanda emsal 1.20 (ki burada 2 katlı binalar vardı), Dereevlerin bulunduğu alanda ise inşaat katsayısı emsal 0,70 olarak belirlendi. Satış öncesi yapılan imar planında, inşaat katsayıları belirlenirken, içinde oturan lojman sakinlerinin bu konutları alabilmesi hedeflenmiştir.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi tarafından 2004 yılında 50 Evlerin bulunduğu alan Kuleparkın sahibi olan yatırımcılara, 70 Evler ve Dereevleri ise içinde oturan lojman sakinlerine satılmıştır.

Satış işlemlerinin ardından 2004 yılının 10. ayında Kuleparkın bulunduğu arsa sahipleri inşaat alanlarını %25 oranında artıran bir imar değişikliğini Karabük Belediye Meclisinden geçirdiği için Mimarlar Odası Karabük Temsilciliğince itiraz edilmiş ve bu değişiklik iptal edilmiştir. Bugün Kuleparkın olduğu alanda inşaat alanını belirleyen katsayı aynıdır.

İnşaat alanının artırılması isteği satın aldıkları günden başlayarak 70 Evler ve Derevler sakinlerince de dile getirilmiş ancak Temsilciliğimizce inşaat alanını artıracak bir imar değişikliğine itiraz edileceği ve gerekirse dava açılacağı hem Belediye Yetkililerine hem de mal sahiplerine anlatılmıştır.

70 Evler Mahallesi sakinleri herhangi bir inşaat alanı artışı olmadan konutlarını müteahhit eliyle yaptırmışlardır. Son günlerde bazı basın organlarında yazıldığının aksine,  70 evler ve kuleparkın ne projesinde ne de yapımında temsilciliğimiz yönetim kurulundan hiçbir üye yer almamıştır.

Karabük Revizyon İmar Planı yapılırken Dereevler Mahallesinin inşaat emsalini belirleyen katsayı %70 oranında artırılmış, daha önce emsali 0,7 ve 2 katlı konut olarak tanımlanan inşaat alanı katsayısı emsal 1,20, 10 katlı ve tercihli konut olarak değiştirilmiştir.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yapılan plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğundan Kastamonu İdare Mahkemesinde dava açmış ve dava sonuçlanmıştır.

Yukarıda açıkça anlatıldığı üzere, Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden, oturdukları evi ve arsasını satın alırken bu arsaya yapılabilecek inşaat alanını bilerek satın aldıklarından ve inşaat alanını %70 artırmak gibi bir hakları da zaten bulunmadığından Dereevler sakinlerinin herhangi bir mağduriyeti bulunmamaktadır.

TMMOB Mimarlar Odası Karabük Temsilciliği  tarafından Orman İşletmesinin bulunduğu alanda yapılan TOKİ konutlarına tam 7 dava açılmıştır.Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna açılan son dava neticesinde alanının dörtte üçü  yapılaşmadan kurtarılarak Kültür varlığı olarak tescillenmiştir.

İmar planında kent parkı olarak belirtilen 100 Evlere Kardemir Yönetiminin yapmak

İstediği 16 katlı alışveriş merkezi, ikiz kule ve hastane yapımına da dava açılarak engel olunmuştur.

Kardemir’e ait ısı merkezi ve Pazaryerine yapılmak istenen konut projeleri ile ilgili de 2 kez dava açılmıştır.

Temsilcilik olarak herhangi bir kişi ya da kurum ayrımı yapılmaksızın yanlış görülen uygulamaların karşısındayız. Ayrıca son zamanlarda kent merkezinde yaşanan trafik sıkışıklığı, park yeri sorunları bu konuda hepimizin aynı duyarlılıkta olması gerektiğinin de bir kanıtıdır.

Sonuç olarak Mimarlar Odası Karabük Temsilciliği olarak kentimize karşı her zaman duyarlı olacağımızı ve bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-