Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

62 Tarihi dükkan restore ediliyor

Safranbolu Yayın: 25.10.2019 08:51
62 Tarihi dükkan restore ediliyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “en iyi korunan 20 kent” arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 62 tarihi dükkanın restorasyon çalışmaları başladı.
Safranbolu Belediyesi tarafından Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na (BAKKA) sunulan ve 2018 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında kabul edilen “Tarihi Çarşılarımız Gün Yüzüne Çıkıyor” Projesi kapsamında 62 tarihi dükkanın ön cephe restorasyonu yapılıyor.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, dükkanların cephe yenileme çalışmalarının 2010’da başladığını söyledi.
2018’de projenin revize edildiğini ve restorasyon projelerinin tamamlandığını ifade eden Köse, “Biz göreve geldikten sonra ihalesini yaparak inşaat çalışmaları başladı. Şubat ayı başında da bitmesi planlanıyor. Bu proje BAKKA tarafından destekleniyor. Yaklaşık 950 bin lira bedeli olan bir proje. İhaleyle 810 bin lira civarında bedelle alındı. Çalışmalarda gayet iyi gidiyor. Dükkanların her biri de özel mülkiyet. Çalışmalar, dükkan sahiplerinin muvafakatları alınarak başladı” diye konuştu.
İhale süreciyle ilgili değerlendirmede bulunan Köse, “Elbette buradaki firmanın inşaatı yapıyor olması daha kolay ulaşılabilir olması da anlamına geliyor. İhale sürecinde hiçbir şekilde müdahale olamadan Anıtlar Röleve Kurulundaki bir hocamızında gözetiminde yaptık. Bu işlerle ilgilenmiş kişiler girebiliyor ihaleye. O açıdan bir sıkıntımız yok” ifadelerine yer verdi.
1/500 PLANIYLA HER ŞEY STANDART OLACAK
Tarihi Çarşı bölgesinin 1/500’lük planlarını hazırlandığını, Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü ayına sunulduğunu vurgulayan Köse, “Plan çarşının çok önemli noktalarını kapsıyor. Bazı bölgelerine de özel projeler, planlamalar yapılacak. O projelerin ay süreci bittiğinde Tarihi Çarşı’da trafikle ilgili problemi çözmüş olacağız. Trafiğe kapatmadan öncede depolama alanlarınızı da oluşturmuş olmanız lazım. Hıdırlık Seyir Tepesi tarafından kamulaştırma yaptığımız alanımız var o süreçte devam ediyor. Ondan sonra Tarihi Çarşı bölgesi çok daha rahatlamış olacak” değerlendirmesinde bulundu.
1/500 planlamasının getirdiği bazı düzenlemeler olacağını anlatan Köse, şu ifadelere yer verdi:
“Cinci Han’ın arkasında o bölgede düzenlemeler olacak. Dükkanların düzenleriyle ilgili, dükkanları tezgahları, kullanılan masalar, onların kaplayacağı alanların hepsine standart getiriyor. Aydınlatmadan koyacağınız çöp kovasına kadar hepsini planlıyoruz. Ondan sonra da uygulama kısmına geçeceğiz. Çok güzel olacağına inanıyorum. Mimar olmak aslında bir belediye başkanı için avantaj ama şöyle bir dezavantajı var. Birçok insanın rahatsız olmadığı şeyler beni rahatsız ediyor. Bir an önce düzelmesini istiyorum orada bir sıkıntı var. Estetik kaygıları olan insanlarız biz. Her şey daha düzgün, daha olması gerektiği gibi görünsün istiyoruz. Olmadığında da üzülüyorum. Ama zamanla hepsinin yerine oturacağını düşünüyorum.”
Kısa süre önce başlayan restorasyon çalışmaları Safranbolu’da faaliyet gösteren Gençer Mühendislik tarafından yapılırken, restorasyonun şubat ayına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sarı Öküz Hikayesinden Birlik Mesajı

Manşet Yayın: 07.09.2024 14:13
Sarı Öküz Hikayesinden Birlik Mesajı

“Sarı Öküz” Masalı Üzerinden Birlik Mesajı: “Birlikte Hareket Etmenin Zamanı Gelmedi mi?”

Halk arasında bilinen ve sıkça anlatılan “Sarı Öküz” masalı, yalnızca bir hikaye olmanın ötesinde, önemli bir ders içeriyor. Günümüzde de toplumsal ve bireysel mücadelelerin özünü anlatan bu masal, birlik olmanın ve birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekiyor.

Masalda, bir arada yaşayan öküz sürüsü, zamanla aslanların planlarına yenik düşerek birer birer avlanıyor. Her ne kadar yaşlı Benekli Öküz direnip karşı çıksa da, sürünün diğer üyeleri Sarı Öküz’ü ve ardından diğer arkadaşlarını aslanlara vermekte tereddüt etmiyorlar. Bu kararlardan sonra sürü zayıflarken, aslanlar giderek daha da güçleniyor. Sonunda, öküzler birer birer yok oluyor ve geriye sadece pişmanlık kalıyor.

Birlik Olmadan Güçlü Olmak Mümkün Değil

Masalın sonuna gelindiğinde Boz Öküz, tüm bu savaşın aslında “Sarı Öküz’ü verdiğimiz gün kaybedildiğini” itiraf ediyor. Bu itiraf, masalın en büyük dersini oluşturuyor: Birlik olmazsa, bireyler ve toplumlar, dışarıdan gelen tehditlere karşı savunmasız kalıyor.

Masal, geçmişten ders alarak geleceğe bir uyarı niteliği taşıyor. “Aslanların yalanlarına kulak tıkayıp kendi yolumuzu birlikte yürümenin zamanı artık gelmedi mi?” sorusu ise günümüzde yaşanan toplumsal bölünmelere ve karşılıklı güvensizliklere atıfta bulunuyor. Birlikte hareket etmek, güçleri birleştirmek ve birbirini yalnız bırakmamak, bu masalın günümüzde verdiği en önemli mesajlardan biri olarak öne çıkıyor.

Bu kıssadan hisse, her bireyin ve toplumun hayatına ışık tutabilecek evrensel bir ders içeriyor: Ayrılıklar, zayıflıklara; birlik ise güce dönüşüyor.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455