Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

MÜZE KENTTE FESTİVAL COŞKUSU

Safranbolu Yayın: 25.09.2019 12:42
Yazar:
MÜZE KENTTE FESTİVAL COŞKUSU

Safranbolu Altın Safran Belgesel Film Festivali başladı. Başkan Köse düzenlediği basın toplantısı ile Festival hakkında bilgi aktarırken, “Belgesel film yarışmasına 100’den fazla ülkeden 1527 film, Fotoğraf yarışmasına 604 eser katıldı. Her gün hem etkinlik hem konser açısından oldukça yoğun bir program bizleri bekliyor.Tüm Halkımızın katılımı bekliyorum” dedi

Safranbolu Belediye Başkan Elif Köse, Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında  Karabük ve Safranbolu’da görev yapan Yerel ve Ulusal Basın Mensupları ile kahvaltıda buluştu.

Kahvaltı programına Başkan Köse’nin yanı sıra Belgesel Film ve Fotoğraf Yarışması Jüri Başkanları Burçak Evren, Hakan Aytekin, Hamit Yalçın, Belediye Başkan Yardımcıları Halil Bakkal ve Ahmet Şahin, Belediye Meclis Üyeleri, Süha Arın’ın kardeşi Reha Arın ve Ailesi, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Zülfiye Eraslan Özcan ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

Programda konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse; “ 20.si düzenlenen festivalin kendilerine  denk gelmesinin özel olduğunu söyledi.

“Kültürel Miras ve Korumacılık” ana teması ve “Safran” yan teması ile tam olarak temanın Safranbolu olduğu ve kentimizin değerlerinin bizim için çok önemli olduğunu anlatan bir festival gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Köse; “ Safranbolu Belediyesi olarak uzun yıllardır devam ettirilen Uluslararası Belgesel Film Yarışmasında tekdüzeliği kaldırıp, çok daha kapsamlı, halkın iştirak ettiği, alanında uzman ve önemli kişilerin bilgi birikimlerinden yararlanabileceğimiz, kısaca oldukça kapsamlı bir festivalin hazırladık. Bu sene başvuruları online aldığımız için rekor sayılara ulaştık. Belgesel film yarışmasına 100’den fazla ülkeden 1527 film, Fotoğraf yarışmasına 604 eser katıldı. Her gün hem etkinlik hem konser açısından oldukça yoğun bir program bizleri bekliyor. Program broşürlerini kategorize ettik ve halkımızın kendine daha yakın gördüğü programda tarih ve saat bilgilerine doğrudan ulaşarak etkinliklere katılım göstereceği bir broşürümüz mevcut. Sizler de çıkarken birer tane alabilirsiniz” dedi.

Kahvaltı programına katılan ya da katılamayan basın mensuplarının sadece Safranbolu Belediyesi’nin değil Safranbolu’muzun festivali olan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’ne sahip çıkacağına, duyuru ve tanıtımında büyük katkıları olacağına inancının tam olduğunu kaydeden Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse; “Yine sizlerin aracılığıyla öncelikle hazırlık aşamasında emeği geçen başta Komitemize, birbirinden değerli Jüri Üyelerimize, personelimize, basın mensubu arkadaşlara ve destek veren tüm Safranbolulu hemşerilerim ile her üç yarışmaya katılım sağlayan belgesel ve fotoğraf severlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Başkan Köse’nin ardından söz alan Ana Kategori Belgesel Jüri Üyesi Burçak Evren; “Safranbolu gibi festivaller yelpazesinde belki yüzölçümü olarak belki de maliyet açısından küçük bir ilçemizin 20 yıl gibi süre devamlılık kazandırması, Türkiye’de Belgesel Film alanında ilk olması sanıldığı gibi kolay değildir. Bu tür festivaller belki para kazandırmaz ancak bulunduğu yöreyi bir marka haline getirir. Belediyeler mevcut işlerinin dışında sanata ve insana yöneldiği vakit daha başka bir şey yapar. Dünyada adını bilmediğimiz pek çok kent gerçekleştirdiği festivallerle anılır. Bu vesile ile 20 yıldır bizlere bu festivali armağan ettiği için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Nice 20 yıllara” dedi.

Serbest Kategori Jüri Başkanı Hakan Aytekin ise; “ Bir belgesel sinemacı ve bir akademisyen olarak buradayım ve Süha Arın’ın uzun yıllar öğrenciliğini ve asistanlığını yapmış birisi olarak buradayım. Belgesel sinemanın çok ötelendiği bir ülkede ve dünyada belgesel sinemayı kendisine merkez edinen bir kentin bunu 20 yıl sürdürmesi gerçekten olağan üstü bir durum. Türkiye’de giderek kaybolan çok  önemli bir niteliğin icra edilmesi olarak görüyorum bunu. Çoğumuza koşulların unutturduğu, vefanın örneği” şeklinde konuştu.

Programda son olarak Fotoğraf Yarışması Jüri Başkanı Hamit Yalçın; “ Mimarinin ve Belgesel Filmin yanına bir de fotoğraf sanatını eklemenin güzelliği var şüphesiz. Özellikle Türk Fotoğraf Sanatının gelişmesinde ve dünyaya duyurulmasında Uluslararası olması hasebiyle Safranbolu bir marka haline geldi. Bunu bu fotoğraf yarışmasında gördük. Dünyanın birçok yerinden çok güzel fotoğraflar gönderiliyor. Bu etkinliğin her yıl katlanarak devam etmesi en büyük arzumuz. Türk Fotoğraf Sanatı adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

FESTİVAL MEŞALESİ YAKILDI

Basın toplantısının ardından saat 17.00’da Festival Komitesi tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi. Ardından Altın çiçek “Safran’ın” hikayesi adlı karma sanat sergisi açılışı gerçekleştirildi. Saat 19.00’da yapılan kortej yürüyüşünün ardından Festival Meşalesi yakıldı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’ta uçan Türk Hava Yolları biletleri yolcuyu Sivas’a kaçırdı

Teknoloji Yayın: 05.05.2024 08:48
İhlas Haber Ajansı

Sadece Türk Hava Yolları ve alt şirketinin uçuş gerçekleştirdiği Tokat Havalimanı’ndaki İstanbul seferi bilet fiyatları tepkilere neden oldu. Uçak biletlerinin Tokat’ta tek elden yürütüldüğünün altını çizen Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gökdere; “Tokat’ta sadece Türk Hava Yolları ve alt şirketinin sefer düzenlemesi bilet fiyatlarını çevre illere göre iki katına çıkartıyor. Fiyatları pahalı bulan vatandaşların yüzde 40’lık kısmı Sivas başta olmak üzere diğer illere giderek uçmasına neden oluyor” dedi.

Eski havalimanının yanına yenisi yapılarak 25 Mart 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Tokat Havalimanı, yeniden hizmete girdi. Aradan geçen 2 yılda havayoluna Tokatlı vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ancak Sivas başta olmak üzere Amasya ve Samsun illerindeki uygun bilet fiyatları dikkatlerden kaçmadı. Tokat’ta sadece Türk Hava Yolları ve alt şirketinin sefer düzenlemesi bilet fiyatlarının çevre illere göre iki katına çıkarttı. Fiyatları pahalı bulan vatandaşların yüzde 40’lık kısmı Sivas başta olmak üzere diğer illere giderek havayolunu kullanmasına neden oluyor.

“Çevre illerde uçak biletleri yüzde 50 daha hesaplı”

Çevre illere göre uçak bilet fiyatlarının iş dünyası kadar vatandaşları da rahatsız ettiğini belirten Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gökdere;, “Son zamanlarda ilimizde de gündem olan uçak bilet fiyatlarının diğer illere göre farklılık yaşaması bizleri de rahatsız ediyor. Tokat Havalimanı 2022 yılında hizmete açılan ve uluslararası standartlarda yapılmış kaliteli ve moderndir. Çevre illerimize nazaran da en iyi havalimanlarımızdan bir tanesidir. Buradaki Tokatlı ve iş dünyasını rahatsız eden konu ise uçak bilet fiyatlarının fahiş fiyatlarda olmasıdır. Çevre illerdeki uçak bilet fiyatlarının Tokat’a nazaran yüzde 50 daha hesaplı olması Tokatlıları ve iş dünyasını rahatsız ediyor. Bunu sebebinin de Tokat Havalimanı’ndan şu an da sadece bir firma ve o firmaya ait uçuş sağlaması ama komşu illerimizdeki havalimanlarında farklı firmaların uçuş sağlamasından kaynaklanan sebepten olayı Tokat ilimizdeki firmanın fahiş fiyatlarda uçuş sağlaması bizleri oldukça rahatsız ediyor. Tokat Havalimanında 2 bin 500 liraya uçuş sağlarken aynı saatteki komşu illerimizdeki uçuş bin 200 liraya sağlamaktadır. Bu neye sebep oluyor. Tokat’tan uçuş sağlayacak vatandaşlarımızın yüzde 40’ı hala komşu illerden uçuş sağlıyor” dedi.

“Türk Hava Yolları’nın fahiş fiyatları ortadan kaldırmasını istiyoruz”

Tokat’a diğer hava yolu şirketlerini davet ettiklerini söyleyen Gökdere; “Türk Hava Yolları yönetim kurulunun ayrıca genel müdürlüğünün Tokat-İstanbul arası uçuşları konusunda bu fahiş fiyatların ortadan kaldırmasını istiyoruz. Uçak seferlerinin de artırılmasını istiyoruz. İlimize diğer hava yolu şirketlerini de davet etmek istiyoruz. Buradan kazanç sağlayacağına inanıyoruz. Kazan kazan düsturuyla hem Tokatlı hemşerilerimiz kazanacak hem iş dünyamız hem de hava yolu şirketlerinin kazanacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“Fiyatlar tek elden yürüyor”

Fiyatların tek elden yürütüldüğünü belirten Gökdere, “Tek bir firma üzerinden uçuşların sağlanması rekabet ortamını sağlamadığı için firma yetkililerinin bu konuyu Tokat nezdinde dezavantaj olarak kullanıyorlar. Fiyatlar tek elden yürüyor. Tekelleşmeyi sağlıyor. 2-3 tane hava yolu firması geldiği vakit uçuş bilet fiyatlarının da makul fiyatlara ineceğini düşünüyoruz” dedi.

“Neden vatandaşlarımız başka illerden uçuş sağlasın”

Uçuş biletlerinin diğer illere göre az olmasını istemediklerinin altını çizen Gökdere, “Adaletli bir şekilde yaklaşılmasını istiyoruz. Aynı oranda, aynı şekilde, aynı fiyatta uçmak istiyoruz. Bu da bizim en doğal hakkımız. Neden Tokat’taki vatandaşlarımızın yüzde 40’ı diğer illerden uçuş sağlasın. Kendi memleketinde uluslararası standartlardaki havalimanından neden uçmak istemesin. Bunun tek sebebi uçuş fiyatlarının fahiş fiyatlarda olmasıdır. Bu konuda da Türk Hava Yolları Yönetim Kurulunun ve Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğünün bunu hızlı bir şekilde dikkate alıp Tokatlı hemşerilerimizin de ortalama fiyattan uçuş sağlamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Önceliklerinin özel hava yolu şirketleri ile haftanın her günü İstanbul seferlerinin düzenlenmesi olduğunu ifade eden Başkan Gökdere, “Biz sadece İstanbul uçuşlarıyla da yetinmiyoruz. Havalimanı ve Tokat şehrimize güveniyor. Tokat ili Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’yu birbirine bağlayan kadim bir şehirdir. Bundan dolayı İzmir seferlerinin der gerçekleşmesini istiyoruz. İzmir’de de 250 bine yakın Tokatlı bulunuyor. İş dünyası için de çok önemlidir. İnşallah 2024 yılında da Tokat- İzmir arası uçuşlarımızın sağlanmasını bekliyoruz. İş dünyası ve Tokatlı hemşerilerimiz için de çok fayda sağlayacağına inanıyoruz. Ön fizibilite çalışmalarını yaptılar. Havalimanımızın bölge havalimanlarından çok çok üstün olduğunu belirttiler. Tokat şehrini beğendiler. Kapasite ve ön fizibilite raporlarını dosya şeklinde verdik. İnşallah hayırlı haberler bekliyoruz” şeklinde konuştu.