Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bisiklet Festivali’ne katılanlar Sırçalı Kanyonu’na hayran kaldı 

Safranbolu Yayın: 02.09.2019 08:01
Yazar:
Bisiklet Festivali’ne katılanlar Sırçalı Kanyonu’na hayran kaldı 

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu’da düzenlenen Bisiklet Festivali’nin son gününde yerli ve yabancı katılımcılar kentin doğal güzelliklere hayran kaldı.
Karabük Bisiklet Derneği (KARBİSDER) tarafından ‘Dünya Miras Kenti Safranbolu’ temasıyla bu yıl ilki düzenlenen Bisiklet Festivali’nin son gününde Düzce köyünde bulunan Sırçalı Kanyonu gezildi. Yurt içi ve yurt dışından olmak üzere 120 bisiklet severin katıldığı ve turizmi canlandırmak için başlatılan festivalde yerli ve yabancı katılımcılar Safranbolu’nun doğal güzelliklerine hayran kaldı. Doğa ile iç içe bulunan Sırçalı Kanyonu’ndaki manzaranın tadını çıkaran katılımcılar bol bol fotoğraf çektirdi. Ayrıca Amerika ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden katılan bisiklet severler festivalin uluslararası bir hale gelmesini sağlarken, gelecek yıllarda bölgenin farklı ilçelerindeki doğal güzellikleri ön plana çıkartılması planlanıyor.
Festivale katılan Amerikalı David Frey kendisine Sırçalı Kanyonu hakkında, “Düşüncelerimi söylememek daha iyi olur. Bakmak bana göre yeter açıkçası. Bu kadar güzel yerin yanında duruyoruz şuanda. Benim anladığım kadarıyla koruma altında bir yer. Sabah kahvaltısını yaptıktan sonra bu güzel yere geldik. Sağ olsun köylüler bizi çok sıcak ‘hoş geldiniz’ diyorlar. Çok güzel bir gün açıkçası” ifadelerini kulandı.
KARBİS Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sabuncu ise festivalin son gününde yapılan etkinlikler hakkında bilgi vererek, gelecek yıllarda festivalin diğer ilçelerde devam ederek geleneksel hale getirileceğini söyledi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.