Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Uzun, zarar gören köy yollarını inceledi 

Gündem Yayın: 22.06.2019 14:49
Yazar:
Uzun, zarar gören köy yollarını inceledi 

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, etkili olan yağışlar nedeniyle zarar gören köy yollarında incelemelerde bulundu.
Genel Sekreter Mehmet Uzun, birkaç gündür Karabük ve çevrelerinde etkili olan yağışlar sonucunda zarar gören köy yollarında incelemelerde bulundu. İl Özel İdaresine bağlı ekipler dere yataklarında taşkınlara sebebiyet verecek ağaç kökleri ve kaya parçalarını temizleme çalışmalarını sürdürüyor.
Tüm personelle aralıksız çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Uzun, Merkez ilçeye bağlı Salmanlar-Demirciler, Pirinçlik-Kahyalar ve Kadıköy- Güneşli bağlantı yollarında gezerek “Bölgemizde devam eden sağanak yağmurlar nedeniyle taşkınlar, heyelanlar ve sel olayları meydana geldi. Şuanda Yol ve Ulaşım hizmetlerine bağlı ekiplerimiz yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bağlantı yollarında herhangi bir sorun yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Derelerde meydana gelebilecek taşkınlara da engel olmak için yağmur suları ile gelen ağaç köklerini ve büyük kayaları akarsu yataklarından çıkartıyoruz. Şuanda Kadıköy-Güneşli bağlantı yolunda menfez ile ilgili sorunumuz var. O bölgede ekiplerimiz yoğun bir çalışma içerisinde olacak. Köylerimizde herhangi bir sorun yaşanmaması için personellerimiz ile birlikte 7/24 görevimizin başındayız” dedi.
Uzun, köylerde yaşayan ve yaz tatili sebebiyle köylerine giden vatandaşların sağanak yağışlarda dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.