Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Ovacuma’da Fidanlar toprakla buluştu

Safranbolu Yayın: 23.03.2019 13:23
Yazar:
Ovacuma’da Fidanlar toprakla buluştu

Safranbolu Orman işletme Müdürlüğü tarafından Orman Haftası nedeni ile Ovacuma İlkokulunda düzenlenen törende fidanlar toprakla buluşturuldu.
Programa, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer ve eşi Miray Ürkmezer, 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Albay İsa Çakmak, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Burak Ören, İl Emniyet Müdürü Osman Gül, Orman İşletme Müdürü Sema Altunay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, öğretmen ve öğrenciler ile orman işletmesi personeli katıldı.
Okul toplantı salonunda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılışında konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Dünyanın en kıymetli etkenlerinden birisi olan ormanlarımız ekolojik yaşamın sürdürülmesi ve devamında da önemli bir yere sahip. Bunun yanı sıra dünyadaki teknolojik gelişmeler ormanlarımızı tehdit altında bırakmaktadır. Bu tehdidin bertaraf etmek için ise bu hazineye sürekli yenilerinin eklenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Orman Haftası çerçevesinde hem bu bilincin oluşturulması hem de geleceğe bu hazinenin aktarılmasının anlamlı olduğunu düşünmekteyim. Konu ile ilgili kaymakamımızın artarak devam eden destekleri bulunmakta” ifadelerini kullandı.
Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer ise, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi bizle Safranbolu’da da çeşitli etkinliklerle bu haftayı değerlendirmeye çalışıyoruz. En iyi değerlendirme de çocuklarla oluyor. Çünkü çocuklara ormanı, ağaç sevgisini ne kadar erken yaşta aşılarsanız, onları ne kadar çok erken yaşta orman ve ağaçla tanıştırırsak biliyoruz ki bu güne kadar iyi bir şekilde gelen ormanlar gelecek nesillere de daha iyi bir şekilde ulaşacaktır. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl, Fidanlar ve Çocuklar Birlikte Büyüyor Projesi çerçevesinde Safranbolu’muzda öğrenim gören tüm çocuklarımız için fidan diktik ve bir orman oluşturduk. Yine Orman İşletme Müdürlüğümüz sağ olsun oraya her geçen gün biraz daha fazla fidan dikerek katkıda bulunuyor” dedi.
Okul bahçelerinin daha da fazla ağaçla tanışması için çaba sarf ettiklerini kaydeden Ürkmezer, “Bu vesile ile bu okulumuzda da 100 fidanı toprakla buluşturduk. Aslında en güzel etkinlik ve hediye bir fidanın hediye edilmesidir. Biz çeşitli vesilelerle Safranbolu’da fidan dağıtımları gerçekleştiriyoruz. Aslında ormanı koruma, ormana sahip çıkma bizim geleneğimiz de var. Bu Karabük gibi iller de daha çok var. Çünkü Karabük yüzde 72 ile orman oranı ile Türkiye’deki en yüksek il. Yine malumunuz cumhurbaşkanımız, Ekim ayında bir ağaçlandırma kampanyası başlattı. Türkiye’de son 15 yılda dikilen fidan sayısını göz önünde bulundurursak ki, milyarlarca fidandan bahsediyoruz. Nasıl ki öğrenmenin yaşı toksa, ağaçlara sahip çıkmanın da yaşı yok” diye konuştu.
Konuşmaların ardından orman ile ilgili sinevizyon gösterimi yapılırken, orman haftası ile ilgili düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuracak mobil uygulama: ’JobSocial’

Teknoloji Yayın: 04.05.2024 04:00
İhlas Haber Ajansı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi(TTO) iş birliğinde geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli milli iş odaklı sosyal ağ projesi “JobSocial” isimli mobil uygulama, bünyesindeki uzman arama motoru ile akademik bilginin hızlı bir şekilde sektöre aktarılmasını sağlarken aynı zamanda içerisindeki diğer özelliklerle de gençlere iş bulma ve staj imkanı sunuyor.

OMÜ’de akademisyenlerden ve öğrencilerden oluşan 10 kişilik bir ekip tarafından yapılan “JobSocial” mobil uygulaması barındırdığı yapay zeka özellikleri sayesinde fark oluşturuyor. Mobil uygulamada bulunan makale, patent, proje paylaşımları ile gönderi yayınlama, uzman, uzmanlık ve firma arama motoru, iş ilanı verme, arama, staj ilanı verme, arama ve yapay zeka destekli iş ilanı ile CV eşleştirme özellikleri ile uygulama üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuruluyor.

“Önce Türk dünyasına, sonra bütün dünyaya hizmet edecek bir forma dönüştürülecek”

Uygulama hakkında bilgi veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak tamamen yerli ve milli bir sosyal ağ ile bilginin kontrol edilmesini, değerlendirilmesini ve bilgi üzerinde yeni atakların yapılabilmesini sağlayacak yeni bir sosyal platform oluşturduk. Uygulama marketlerinde yer alan bu platform, akademik bilginin hızlı bir şekilde sektöre aktarılmasını sağlıyor, öğrencinin staj ya da iş arayışında, sektörün nitelikli çalışan arayışında doğrudan eşleştirme yapan bir yapay zeka desteğini kullanıyor. Arzu edilen şey, üniversitedeki uzman kadronun sektörün ihtiyacını karşılayacak şekilde en hızlı bir şekilde buluşturulmasıdır. Burada yerli ve milli olması, verinin bizim elimizde olması, veriye sahip olmayanın yönetemeyeceğini, kendi geleceğini kontrol edemeyeceğini biliyoruz. Yaşadığımız dünyada verinin analiz edilmesi, verinin kontrol edilmesi ve verinin uygun isimlerle en kısa sürede buluşturulması hedefleyen bir ağdır. Burada sadece OMÜ değil, Türkiye’deki akademik birikimin tamamının, Türkiye’deki sektörünün tamamına hatta bunun bir sonraki adımda önce Türk dünyasına, sonrasında bütün dünyaya hizmet eder bir forma dönüştürülecek. Öncelikle bizim birinci derecede muhatabımız üreten sektördür. Üretilen patentlerin doğrudan onlara düşmesi, ilgi duydukları patentle doğrudan ilgilenmelerini sağlamaktır. Kendi sorunlarıyla alakalı bir uzman arayışı ve bu uzmanın nerede olduğu yapay zekâ aracı ile sektöre sunmak istiyoruz. Diğer işlemlerin ikili işlemlerin arkasından gelmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde yapacağımız görüşmelerle bütün teknoloji ve transfer ofislerinin, üniversitelerinin bunu kullanmalarını arzu ediyoruz. Proje yaparken uzman bulma konusunda kendilerine kolaylık sağlayacak. Öğrenci açısında baktığınızda staj ararken, iş ararken doğrudan başvurabileceği nitelikli iş bulma imkanı sağlayacak. Üreticinin de aradığı nitelikle insanı bulma noktasında doğrudan yapay zekanın eşleştirmesiyle gerçekleştiren bir ağ olduğu için her iki tarafa ciddi bir imkan sağlıyor. Bizim açımızdan önemli olan üniversitedeki birikimin sahneye çıkması ve topluma sunulmasıdır. Bütün üniversitedeki patentlere erişim imkanı veya üretilen patentlerin doğrudan ilgililerin ekranına düşmesi sağlamaktır” dedi.

“İçerisinde güçlü arama motoru sayesinde istediğiniz uzmanlığa sahip kişileri bulabiliyorsunuz”

OMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğr. Görevlisi ve aynı zaman proje koordinatörü İsmail İşeri, “Yerli ve milli sosyal ağ projesidir. OMÜ ile TTO iş birliğinde geliştirildi. Projenin en önemli özelliği üniversite ve sanayi arasındaki dijital köprüyü oluşturmaktır. Bu özelliği sayesinde akademide oluşan bilgi birikiminin en hızlı şekilde paylaşımlara ilgi duyan kişilere ulaşmasını sağlayacak. Burada kişilere, firmalara özel sektör çalışanlarına ve tüm akademisyenlere oluşan bilginin paylaşılmasını sağlıyoruz. Uygulama 2,5 yıllık bir emek sonucu ortaya çıktı. İçerisinde çok önemli özellikle var. Bunlardan birincisi yapay zeka temelli bir eşleştirme algoritmasıdır. Örneğin yapay zeka alanında çalışan bir akademisyenim. Yapay zeka ile ilgili bir makale paylaştığımda bu makalenin yapay zeka alanın ilgi duyan sosyal ağdaki diğer kullanıcılara ulaşmasını sağlıyor. Bilgi en hızlı şekilde doğru kişilere ulaşmasını sağlıyor. Bilginin daha hızlı şekilde ürüne dönüşmesi ve ülkemize katma değer oluşturması anlamında da bu proje önemli bir göreve soyunmuş durumundadır. Uygulamada aslında firmalar çok büyük kolaylık sağlıyoruz. CV’leri içeriklerine göre yapay zeka ile iş ilanları ile eşleştirerek daha hızlı kullanıcı deneyimi sunuyoruz. Bir uzmanlık arama motoru özelliği de görüyor. İçerisinde güçlü arama motoru sayesinde istediğiniz uzmanlığa sahip kişileri bulabiliyorsunuz” diye konuştu.