Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Siyasi Partilerde Liste Krizi

Gündem Yayın: 20.02.2019 14:11
Yazar:
Siyasi Partilerde Liste Krizi

19 Şubat 2019 tarihinde siyasi partiler tarafından kesinleşen Belediye Başkan Adayı, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi Listelerinin İl ve İlçe Seçim Kurullarına teslim edilmesiyle birlikte partilerde liste krizi baş gösterdi.

Seçim takviminde belirlenen tarihe göre siyasi partilerin kesinleşen  Belediye Başkan adayı, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi Listelerinin İl ve İlçe Seçim Kurullarına teslim edilmesiyle birlikte siyasi partilerde liste krizi baş gösterdi.

Türkiye genelinde birçok il ve ilçede olduğu gibi Karabük ve ilçelerinde de listelerdeki sıralamalar nedeni ile partilerde iç huzursuzluklar yaşanıyor.

AK PARTİ’NİN LİSTESİ PARTİLİLER ARASINDA HOŞNUTSUZLUK YARATTI

AK Parti’de belirlenen listelerle ilgili hoşnutsuzluğun halt safhada olduğu belirtilirken, liste kamuoyunda da şaşkınlıkla karşılandı. AK Parti’ye mensup daha etkili ve partiye yıllardır gönül veren isimler liste dışında kalırken, listelerin her ne kadar AK Parti İl Başkanı İsmail Altınöz ve Merkez İlçe Başkanı Osman Uzunoğlu tarafından hazırlandığı şeklinde bilgiler verilse de  listelerin AK Parti Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın da bilgisi dahilinde hazırlandığı ifade edildi.

Öte yandan AK Parti’nin Belediye Meclisinde yaşanan krizin İl Genel Meclisi listesinde de yaşandığı bilgisi verilirken, özellikle Karabük Merkez İl Genel Meclisi listesinin partiyle uzaktan yakından alakası olmaya kişilerden oluşturulduğu ve bu durumun da partide rahatsızlığa yol açtığı edinilen bilgiler arasında.

LİSTE KRİZİ CHP’DE DE YAŞANIYOR

AK Parti’nin ardından bir liste krizi de Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) yaşanıyor. Karabük Merkezde, Belediye Başkan Adayı çıkarmadığından, Belediye Meclis listesini Seçim Kurulu’na sunmayan CHP’nin Safranbolu Listelerindeki sıralamalar nedeni ile sıkıntılar yaşandığına dair bilgi verilirken, daha önce Cumhuriyet Halk Partisi’nden Belediye Meclisi görevini yürüten partiye büyük emek veren Serap Karaoğlu’nun sıralamada 8. sırada olması dikkatlerden kaçmadı. Yine Karabük CHP’de İl Genel Meclisi Listesinde birinci sırasında ise bir dönem Cumhuriyet Halk Partisinde aktif siyaset yapan Gazeteci Necati Karaoğlu ismi yer aldı.

İYİ PARTİ’DE ŞAHİN KARATAŞ SÜRPRİZİ

Bu dönem tekrar İYİ Parti’den Belediye Başkanı Adayı olan Dursun Altıparmak’ın da Belediye Meclis Listesinde ise Ülkücü camianın tanınmış isimlerinden, uzun yıllar Ülkü Ocakları Başkanlığı görevini yürüten Etimesgut Belediyesinde Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Şahin Karataş, yine Anavatan Partisinde siyaset yapan Karabük’ün tanınmış simalarından Kenan Karabacak ile Mimarlar Odası eski Başkanı Mehtap Başaran yer alıyor.

ŞİMDİLİK MHP’DE SIKINTI YOK GİBİ

Milliyetçi Hareket Partisi’ndeki bazı isimler ikinci kez listede yer alması dikkatlerden kaçmazken, daha önce AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı görevini yürüten Kemal Karadeniz MHP Kontenjan aday listesindeki yerini aldı. Kontenjan listede Kemal Karadeniz’in yanı sıra Av. Muhsin Namal ve Cenk Gedikoğlu isimleri de yer alıyor.

Diğer yandan listeler nedeni ile partilerde meydana gelen huzursuzluklar diğer illerde istifaları beraberinde getirirken, bu durumun Karabük ve ilçelerine nasıl yansıyacağı merak ediliyor.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.