Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Mühendislik öğrencisinin aşçılık başarısı

Gündem Yayın: 31.10.2018 14:00
Yazar:
Mühendislik öğrencisinin aşçılık başarısı

Profesyonel aşçılık her geçen gün imajı yükselen meslekler arasında. Gençler ise aşçı olma yarışında. Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Hasan Semiz de bu alanda oldukça başarılı. Mühendislik öğrencisi Hasan Semiz hünerlerini 2. Safran Festivali kapsamında düzenlenen yemek – tatlı yarışmasında gösterdi ve birinci olarak dikkatleri üzerine çekti.

 “AŞÇILIĞA OLAN İLGİM KÜÇÜKLÜKTEN BAŞLADI”

Aşçılığa ilgisinin çocukluktan başladığını belirten Semiz, ilkokul dördüncü sınıftan itibaren kitaplara bakıp tarifler denediğini söyledi.  Ailesinin olumsuz tepkilerine rağmen aşçılığa olan ilgisinin hiç bitmediğini ve azimle devam ettiğini ifade eden Hasan Semiz, uyguladığı tarifleri insanlara tattırmayı çok sevdiğini dile getirdi.

“GASTRONOMİ KULÜBÜ’NÜN AÇILMASINA ÖNCÜLÜK ETTİM”

Üniversiteyi kazandığı yıl okuldaki kulüp etkinliklerine göz atan Semiz, Gastronomi Kulübü’nün açılmadığını fark edip kendisinin de başkanlığını yaptığı kulübü 2016 yılında arkadaşlarının desteğiyle kurduğunu belirtti.  Semiz, sosyal sorumluluk projelerinden özel eğitimli öğrencilerle birlikte yemek eğitimleri gibi birçok projede yer aldığını belirterek yardıma muhtaç kişilere aş evi etkinlikleri, geleneksel şehir dışı gezileri ve Safranbolu’da bir otelde baş aşçı olan Mahir Ustanın tarifleri ve yapımıyla ilgili etkinlikler düzenlediklerini vurguladı.

Gastronomi Kulübü’nün bu sene Safranbolu Kültür Eğitim Merkezi (SAKEM) Arslanlar Şubesi’nde aşçılık kursuna başladığına değinen Semiz, Safranbolu Belediyesi ile ortaklaşa yaptıkları bu kursta çeşitli dünya mutfakları ve Osmanlı mutfağından profesyonel olarak eğitimler verildiğine dikkat çekti.

“KENDİ AÇTIĞIM KAFEMDE TARİFLERİMİ ÇIKARMAK İSTİYORUM”

Daha çok aperitif yemek tarifleriyle ilgilendiğini söyleyen Hasan Semiz, aşçılığın kendisi için bir hobi olduğunu aktardı. Semiz, ilerleyen yaşlarında ise mühendislik mesleğini yaparken kendine küçük bir kafe açıp tariflerini çıkarmayı hedefliyor.

“İSMİM SÖYLENDİĞİ ZAMAN ÇOK MUTLU OLDUM”

Safran Festivali kapsamında düzenlenen Safranlı Yeni Lezzetler Yemek ve Tatlı Yarışması’nda “Safranlı Kurabiye” ile birinci olan Hasan Semiz, yarışmada profesyonel çok fazla kişinin olduğunu ve başlarda umudunun olmadığını dile getirdi. “Safranlı Kurabiye” tarifinin kendi tarifi olduğunun altını çizen Semiz, şimdiye kadar kime tattırdıysa olumlu dönüş aldığını ve kurabiyenin birinci olabilmesi konusundaki ön yargıların da önüne geçtiğini aktardı.

İlk başta yarışmaya katılmayı düşünmeyen daha sonra şansını denemek için son anda karar veren Semiz, “Üçüncü veya ikinci olurum diye düşünüyordum. Şöyle söyleyeyim, üçüncü açıklandı ben değildim. İkinci açıklandı ve yine ben değildim. Hayırlısı olsun, nasip değilmiş dedim. Birinci açıklandığında, benim ismim söylendiği zaman çok mutlu oldum ve çok heyecanlandım.” diye konuştu.

“SEVDİĞİN İŞİ YAPARSAN ÖMRÜN BOYUNCA ÇALIŞMAZSIN”

İnsanın sevdiği mesleği yaptığında yorulmayacağının altını çizen Semiz, “Tabi ki yorulduğum zamanlar da oluyor, denediğim tarifleri lezzetli bir şekilde çıkardığımda motive oluyorum. Dediğim gibi yemek yapmaktan, yaptığım şeyleri başkalarına ikram edip onların memnun olmasından sevinç ve gurur duyuyorum. Her işin kötü ve iyi yanları var ama önemli olan mutlaka sevilen işin yapılması.” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da aşı reddinde yüzde 300 artış

Sağlık Yayın: 02.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’da aşı reddinde yüzde 300 artış

Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, Samsun’da son 5 yılda aşı reddi sayısının yüzde 300 artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Bu konuda tereddüt yaşayan tüm anne-babalara destek vermeye hazırız” dedi.

“24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası” kapsamında Samsun’daki genel durum ve aşı süreçleri hakkında açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1974 yılında başlatılan ve coğrafi konumu veya sosyoekonomik durumu ne olursa olsun, her çocuğun, hayat kurtaran aşılara eşit erişimini sağlamayı amaçlayan genişletilmiş bağışıklama programı geçtiğimiz 50 yılda büyük başarılar elde etti. İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere neden olan çiçek, difteri gibi pek çok hastalık günümüzde aşılama sayesinde ortadan kalktı. 1998 yılından beri ülkemizde aşılama programı sayesinde çocuk felci hastalığı görülmüyor. Yenidoğan tetanosu da Türkiye’de elimine edilmiş hastalıklar arasına 2009 yılında girdi. Bu büyük başarılar, aşılamanın gücünü ve etkinliği en iyi gösteren veriler. Her çocuk için yaşamsal bir destek olan aşılamanın, çocukların sağlıklı yaşam hakkının bir parçası olduğu bilinciyle hareket eden Sağlık Bakanlığımız da bu anlamda etkin bir aşılama süreci yürütmektedir. Ülkemizde uluslararası referans laboratuvarlarında test edilerek teslim alınan aşılar, kullanım öncesi ‘Ulusal Referans Laboratuvarlarımızda’ da test edilmekte ve tüm kontrolleri yapılmaktadır. Tüm bu başarılı verilere, uluslararası ve ulusal bazda Sağlık Bakanlığımız denetiminde yapılan kontrollere rağmen, maalesef son yıllarda hem dünyada hem ülkemizde hem şehrimizde artan aşı reddi vakaları, 50 yıldır sürdürülen çabaların önümüzdeki yıllarda boşa gitmesine yol açabilir. Bunun önlenmesi, çocuklarımızın çeşitli bulaşıcı hastalıklardan korunması için, aşılama sürecinin ailelerin de desteğiyle güçlendirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Aşı reddinde yüzde 300 artış

Samsun’da son 5 yılda aşı reddi sayısının yüzde 300 arttığını açıklayan Dr. Uras, “Son 12 yılda aşı reddi sayısı ilimizde sadece ’1’ iken, 2023 yılı itibarıyla bu rakam 886’ya ulaşmıştır. 2024 yılı sonuna kadar rakamın bin 400’ü geçeceği öngörülmektedir. Samsun’da sadece son 5 yılda aşı reddi sayısı yüzde 300 artış göstermiştir. 2014 -2018 yılları arasında şehrimizde sadece tek bir kızamık vakası görülmüşken, 2020-2024 yılları arasında Mart ayı itibariyle kızamık sayısı 46’ya yükselmiştir. Bu veriler hepimiz için uyarıcı olmalıdır. Rakamlardaki artış henüz endişe verici boyuta çok uzaksa da, bu tablo özellikle aşı süreçlerinde önemli bir yeri olan ailelerimize büyük görevler yüklemektedir. Bilinçli davranılması, geçmiş yıllarda pek çok insanın ölümüne yol açan bulaşıcı hastalıkları kontrol altına alıp, bazılarını tamamen yok edilmesiyle başarısı dünya çapında kanıtlanan aşılama programı karşıtı çabalara destek verilmemesi büyük önem taşımaktadır. Kimi vatandaşlarımız doğru kaynaklardan alınmayan, yanıltıcı, tıbbi içeriği hatalı bilgilerle en kıymetlileri olan çocuklarının aşılanması konusunda tereddüt yaşıyor olabilirler. Biz Sağlık Müdürlüğü olarak en ufak bir tereddüde bile pay bırakmak; kızamık gibi kontrol altına alınmış hastalıklardan çocuklarımızı yeniden kaybetmek istemiyoruz. Sağlık Müdürlüğü olarak bu konuda tereddüt yaşayan tüm anne-babalara bilgilendirme yaparak destek vermeye hazırız. Bize sosyal medya adreslerimizden rahatlıkla ulaşabilirler. Ekiplerimiz tarafından onlara mutlaka dönüş yapılacaktır. El birliğiyle aşı reddine dur diyelim, çocuklarımızın çözümü bulunmuş, artık yeryüzünde görülmeyen hastalıklarla yeniden yüz yüze gelmesine izin vermeyelim” ifadelerini kullandı.