Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

 “Kızılay’ın Dost Eli İyiliğe Mülteci” projesi hayata geçti

Gündem Yayın: 19.10.2018 13:58
Yazar:
 “Kızılay’ın Dost Eli İyiliğe Mülteci” projesi hayata geçti

Proje ile  Mülteci kadınlara el becerisi ile iş hayatı öğretilecek

Türk Kızılayı Karabük Şube Başkanlığı’nın çabaları ile başlatılan “Kızılay’ın Dost Eli İyiliğe Mülteci” adı altındaki proje hayata geçti.

Türk Kızılayı Karabük Şube Başkanı Mehmet Uzun, “Türk Kızılayı Karabük Şubesi olarak bir ilke imza atmış bulunuyoruz. Yaklaşık 3 aydır emek sarf ettiğimiz Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) projemiz olan “Kızılay’ın Dost Eli İyiliğe Mülteci” adı altında başlattığımız projemizi hayata geçirmiş bulunmaktayız” dedi.

Türk Kızılayı Karabük Şube Başkanı Mehmet Uzun proje ile ilgili basın mensuplarına yaptığı açıklamada şöyle konuştu;

“Projemizin amacı; Karabük İlimizde yaşayan ve ekonomik durumu iyi olmayan 40 bayan mültecimizi belirledik. Bu mültecilerimiz bir ay boyunca Karabük Halk Eğitim Müdürlüğümüzce görevlendirilen bir öğretmeniz eşliğinde öncelikle Türkçe dersi eğitimi alacaklar. Sonraki 8 ay boyunca da kendi el becerilerine yönelik bir çalışma yapacağız. Gelen mültecilerimizin ilk bir aylık ücretleri bizim BAKKA projemizden karşılanacak. Bizim diğer çalışma ortağımız olan İŞKUR ise; 8 ay boyunca gelen mültecilerimize günlük yol parası, harçlık olarak belli bir miktar para ödeyecek. Toplamda 300 bin TL nin üzerinde bir proje. Amacımız Karabük’te yaşayan mültecilerimize bu el becerilerini pekiştirerek ve kazandırarak ailelerine katkı sağlamalarına yardımcı olmak. 9 ayın sonunda da bu yapmış oldukları el emeği göz nuru işlerini sergilemelerine ve satmalarına yardımcı olarak kursumuza katılan mülteci kardeşlerimize eşit bir şekilde dağıtacağız. Elimizden geldiğince en güzelini yapmaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi Türk Kızılayı Karabük Şubesi olarak göreve geldiğimiz günden itibaren birçok güzel projeye imza attık. Bundan sonrada Türk Kızılayı Karabük Şubesi olarak ilklere imza atmaya devam edeceğiz.”

“KURSİYERLERİMİZİN ÇOCUKLARI İÇİN KREŞ ODASI HAZIRLADIK”

“Kızılay’ın Dost Eli İyiliğe Mülteci” adı altında başlatılan projede kursiyerlerin çocuklarını da düşündüklerini ifade eden Başkan Uzun; “Gerçekten güzel bir proje başlatmış olduk. Bu kurs boyunca yapmış olduğumuz bir diğer çalışma ise; kursa katılan mülteci kardeşlerimizin çocukları için bir kreş odası hazırladık. Gençlik Kollarımızdan oluşan gönüllü gençlerimiz burada kurs gören mülteci kardeşlerimizin çocuklarına kurs bitim saatine kadar gönüllü olarak bakıyorlar. Onlar ile oyun oynayıp hoş bir vakit geçirmelerini sağlıyorlar. Bu da bizim için ayrı bir proje oldu” diye konuştu.

Başkan Uzun son olarak; “Projemize iştirakçi olarak destek veren, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Halk Eğitim İl Müdürlüğümüze, İŞKUR İl Müdürlüğümüze, BAKKA’ ya, İl Özel İdaremize ve Türk Kızılayı Karabük Şubesi çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Türk Kızılayı Karabük Şubesi’nde gerçekleştirilen programa; İl Milli Eğitim Müdürü Ali Köse, İŞKUR İl Müdürü Coşkun Güven, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Dursun Yeşiloğlu, Karabük BAKKA Koordinatörü Sakin Eren, Türk Kızılayı Karabük yönetimi ile Kızılay gönüllüleri katıldı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gümüşhane’deki İmera Manastırı tarihi dokusuna kavuştu

Kültür Sanat Yayın: 28.04.2024 16:36
İhlas Haber Ajansı
Gümüşhane’deki İmera Manastırı tarihi dokusuna kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan yazılar ve çizilen grafitiler, uzman bir ekip tarafından temizlenerek tarihi yapı eski görkemine kavuşturuldu.

Türkiye’de en fazla tescilli kiliseye sahip 3 şehirden birisi olan Gümüşhane’deki İmera Manastırı’nın duvarlarında yazılan ve görüntü kirliliği oluşturan yazı ve grafitiler uzman ekip tarafından yapılan titiz bir çalışmanın ardından temizlendi.

Gümüşhane Valiliği öncülüğünde başlatılan temizlik çalışmaları, Sümela Manastırında da benzer çalışmaları yapan konusunda uzman bir ekip tarafından yürütüldü. Tarihi yapıya zarar vermemek için özel solüsyonlar ve teknikler kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, manastır duvarlarındaki yazılar ve grafitiler büyük ölçüde temizlendi.

Merkeze bağlı Olucak Köyü sınırlarında bulunan ve yazılı kaynaklara göre 1350 yılında gotik tarzda inşa edilmiş olan İmera Manastırında “yazı” ve “grafiti” temizliği yapıldı.

1859 yılında rahibe Roxane tarafından yenilenen ve döneminde bölgenin en önemli merkezlerinden birisi olan İmera Manastırı, geçtiğimiz aylarda Vali Alper Tanrısever’in ziyareti sırasında verdiği talimatın ardından temizlendi.

Hem içinin hem de duvarlarında önceki yıllardan beri is, kalem ve sprey boyayla yazılan yazı ve grafitiler Trabzon Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünden gelen ve Sümela Manastırında da aynı ve benzer çalışmaları yapan uzmanlar tarafından özel kimyasallar kullanılarak mevcut yapısına zarar vermeden silindi.

Bölgenin önemli inanç yapıları arasında gösterilen, gotik mimarisi ve aydınlatma tekniğiyle ilgi çeken İmera Manastırının etrafında Karaca Mağarası, Krom Vadisi, Sümela Manastırı, Çakırgöl, Camiboğazı Yaylası gibi çok sayıda tarihi ve doğal güzellikler yer alıyor.

Hristiyan Ortodoks inancının özelliklerini taşıyan ve mimari özellikleriyle dikkati çeken 674 yıl önce yapılan İmera Manastırı, gotik mimariyle yeryüzü aydınlatma tekniği kullanılarak yapılmasının yanında bölgede mimari ve teknik açıdan en değerli ve en korunaklı manastırlardan birisi.

Trabzon Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünden Şenol Aktaş ve Ramazan Bulut’un gerçekleştirdiği çalışmaya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüyle İl Özel İdaresi personeli de destek verdi.

Geçtiğimiz yıllarda çatısı ve dış cephesinde restorasyon çalışması yapılan manastırda yapılan çalışmalar sırasında tarihi dokusuna zarar vermemeye özen gösterildi.

“Vandalizm olarak adlandırdığımız yazıları ve grafitileri çıkardık”

Çalışmayı gerçekleştiren uzmanlardan Şenol Aktaş, “İmera Manastırında tahribata yol açan bazı yazılar vardı. Kalem ve islerle yazılan ve rahatsızlık verici derecedeydi. Valimizin ve İl Kültür ve Turizm Müdürümüzün talebi üzerine görevlendirmeyle geldik ve yazıları elimizden geldiğince silmeye çalıştık. Bu süreçte şuna dikkat ettik: Duvar yazılarının yazıldığı bölgelerde özellikle sıvalı boyalar varsa onları tahrip etmemeye çalıştık. Onun yanısıra duvardaki özel sıvaları korumaya çalıştık. Dönemine ait renkler var sıvaların üzerinde onları korumaya çalıştık. Duvarlara yazılan bizim vandalizm olarak adlandırdığımız yazıları çıkardık, grafitileri de çıkardık. Normal bir duvara yazılı yazıyı silebiliriz ama kilise, cami gibi alanlarda boyalı alanlarda kullandığımız kimyasallar özel olarak üretilen kimyasallar. Onları kullanıyoruz. Süreç bu yüzden biraz uzadı. Biz o kimyasalları elde edebilmek için 1-1,5 ay sonrasında buraya gelebildik. Gerçekten özel sıvalı ve boyalı alanlara zarar vermeden temizleme işlemini yaptık. Bunun önüne geçemiyoruz maalesef. Her yerde her yere yazıyorlar. Çare olarak eğitim diyoruz” dedi.

“Güzel sonuçlar aldık tamamlandığında”

Bir diğer uzman Ramazan Bulut ise “Kimyasal kullandık genel olarak. Yaklaşık 2 gün sürdü çalışmalarımız. Bayağı uğraştırdı bizi ama güzel sonuçlar aldık tamamlandığında. Bütün bölgeleri tek tek fırçayla altına tahribat vermeden temizledik” ifadelerini kullandı.

“Biraz daha özen gösterilirse bu yıl burası ayağa kalkar”

Olucak Köyü Muhtarı Hamdi Nas da yapılan çalışma için Vali Alper Tanrısever ve diğer tüm yetkililere teşekkür ederek, “Önceki yıllarda çatısı ve dış duvarları tamir edilmişti. Son olarak içindeki duvarlarda yer alan yazılar temizlendi. Çevre düzenlemesi de yapılacak. Valimizin, Turizm Müdürümüzün ve İl Özel İdaremizin katkılarıyla manastır güzelleşmeye başladı. Noksanlar da var. İlerleyen süreçte etrafındaki alana kamelyalarda konulacak. Bunlar da yapılınca burası turizme açılmış olacak. Yaz aylarında hafta içi günlük 50, hafta sonları 100-150 araç geldiği de oluyor. Buraya gelenler piknik yapıyor, geziyorlar. Buraya insanlar geldiği zaman mutlu oluyor. Havadar, manzarası güzel. Etrafında Krom Vadisi, Sümela Manastırı ve Karaca Mağarası var ve hepsi birbirine bağlı. Buraya gelenler mutlaka İmera Manastırına uğruyor. Biraz daha özen gösterilirse bu yıl burası ayağa kalkar” diye konuştu.