Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Türk Kızılayı gönüllüleri yoğun çalışma içersinde

Gündem Yayın: 10.08.2018 14:08
Yazar:
Türk Kızılayı gönüllüleri yoğun çalışma içersinde

Vatandaşlar vekaletle Kurban kesimi konusunda bilgilendiriliyor

Türk Kızılayı Karabük Şubesi Gönüllüleri; vekâlet ile Kurban Kesimi kampanyası için sahada yoğun bir çalışma içerisinde vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.
Yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle vekalet ile kurban kesimi kampanyası için stant kurarak çalışmalarına başlayan Türk Kızılayı Karabük gönüllüleri aynı zamanda sahaya inerek kapı kapı, mahalle mahalle dolaşıp kampanya hakkında Karabük halkını bilgilendiriyorlar.
Konu ile ilgili kısa bir açıklama yapan Türk Kızılayı Karabük Şubesi Başkanı Mehmet Uzun; “Kızılay gönüllülerimize çok teşekkür ederim. Bu iş karşılık beklemeden yapılan ve tamamen gönül işidir. Sıcak havaya rağmen özverili bir şekilde çalışan gönüllülerimiz; kurban vekaleti hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirerek, ihtiyaç sahibi ailelere yardım etmek amacıyla çaba sarf ediyorlar. Gönüllülerimiz bugünkü çalışmada ise; Esentepe Mahallemizdeki tüm esnafları ve Salı pazarında ki esnaflarımızı gezerek kurban vekaleti için vatandaşlarımızı bilgilendirdiler. Kendilerine tekrar teşekkür eder, çalışmalarında kolaylıklar dilerim” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tavuk karasına kök hücreli çözüm

Sağlık Yayın: 08.05.2024 16:36
İhlas Haber Ajansı
Tavuk karasına kök hücreli çözüm

Halk arasında ‘tavuk karası’ ya da ‘gece körlüğü’ olarak bilenen tıp literatüründe ise ‘Retinitis Pigmentosa’ olarak tanımlanan göz hastalığının kök hücre ile tedavisinin mümkün olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Özel İmperial Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, söz konusu göz hastalığının genç yaşlarda ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Türkyılmaz “ Retinitis Pigmentosa hastalığı, halk arasında tavuk karası ya da gece körlüğü olarak tanımlanan genç yaşlarda bulgu vermeye başlayıp zayıf ışıkta veya gece saatlerinde görmeyi zorlaştıran görme alanında daralma ve neticesinde körlüğe yakın görme kaybıyla ilerleyen kalıtımsal bir göz hastalığıdır. Hastalığın türüne göre ilerleme hızı da farklılık gösterebilir. Yaş ilerledikçe gözün sinir tabakasında hücre ölüm hızıyla orantılı olarak görme keskinliği azalır. İlk aşamalarda geceleri görmekte zorlanan hastalar daha sonra loş ışıklarda görme güçlüğü çekmeye başlar. İlerleyen evrelerde gündüz dahi görmek zorlaşır. Hastalığın bazı nadir türleri ise önce gündüz görme azlığı ile başlayabilir” dedi.

“Hastalarda sanki bir borunun içinden bakıyormuş hissi oluşur” diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz “Günümüzde tedavisi henüz netleşmemiş ve yapılamayan kalıtımsal retina hastalıkları, retinitis pigmentosa (tavuk karası – gece körlüğü) ve sarı nokta hastalığının bazı türlerinde tedavi amaçlı kök hücre kullanılmaktadır. Bu tür hastalıklarda gelişen hücre ölümü ‘kök hücre’ desteğiyle durdurulabilir, zayıf hücrelerin aktif hale geçmesi uyarılabilir. Gece körlüğü gibi hastalığının doğasında gittikçe bozulma olan bu rahatsızlığın tam manasıyla tedavisi bulunmamakla birlikte kök hücre ile en azından hastaların görme derecesinin korunduğu ve hastalığın ilerlemesinin yavaşladığı klinik gözlemlerimizde saptanmış olup dünya genelinde gerçekleştirilen en son bilimsel çalışmalarda da bu ümit vadeden sonuçlar ispatlanmıştır. Bununla birlikte kök hücre uygulamasında her hastadan aynı sonuç almak mümkün görünmemektedir. Tanı ne kadar erken konulur ve uygulama ne kadar erken yapılırsa daha yüz güldürücü sonuçlar alınabilir” şeklinde konuştu.

Kök hücresi tedavisiyle ilgili de bilgi veren Dr. Kemal Tükyılmaz ”Kök hücre vücudumuzda kemik iliği, diş pulpası, plasenta ve amniyon sıvısı, göbek kordonu gibi birçok farklı dokuda bulunmaktadır. Kök hücreler kendi kendine çoğalma ve dokudaki farklı hücrelere dönüşebilme yeteneğine sahiptir. Kök hücreler oldukça sofistike teknikler ve özel laboratuvar ortamında hazırlanıp Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki mevzuatına bağlı kalarak yetkilendirilmiş kliniklerce özel ameliyat teknikleriyle göze uygulanabilir” ifadelerini kullandı.