Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Tarihi eserin bulunduğu alanda yol açma çalışmaları başladı 

Yenice Yayın: 01.08.2018 14:19
Yazar:
Tarihi eserin bulunduğu alanda yol açma çalışmaları başladı 

Yenice ilçesinde bin 800 yıllık taş sandık mezarın bulunduğu alanda yol açma çalışmaları başladı.
Üç hafta önce Yenice ilçesine bağlı Yirmibeşler Mahallesinde bulunan bin 800 yıllık taş sandık mezarın bulunduğu alanda Kastamonu Müze Müdürlüğü uzmanları denetiminde Yenice Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yol açma çalışmaları başlatıldı.
Çalışmalarla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, “Yirmibeşler Mahallesinin yolunun genişletilmesi yapılırken bura da bir taş mezar çıkmıştı. Konuyu hemen Kaymakamlığa bildirdik. Ondan sonra emniyet güçleri ve savcılığımız el koymuştu. Safranbolu Koruma Kurulundan kazı atıklarının temizlenmesi yönünde karar çıkartmıştık. Teşekkür ediyorum bu kararı çıkaran koruma kurulu yetkililerine. Bundan sonra Kastamonu Müze Müdürlüğü yetkisinde olduğu söylendi bize. Kastamonu Müze Müdürü bize uzman arkadaşları göndereceğini söylemişti. Geldiler ve onların kontrolünde şuanda koruma kazısının öncesinde bize koruma kurulunun verdiği yetkiyi tamamlıyoruz. Bundan sonraki safhada Kastamonu Müze Müdürlüğü yetkilileri, uzmanlarının beraberinde ve refakatinde bura da elle kurtarma kazısı yapılacak. Kurtarma kazısında ne çıkacağını kestirmemiz mümkün değil. Kazı esnasında ve o safhada bir fiil yaşayarak göreceğiz. İnşallah ilçemize değer katacak bir tarihi bulgudur” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Afrika çöl tozları çocukları daha fazla etkiliyor’

Sağlık Yayın: 27.04.2024 16:36
İhlas Haber Ajansı

Çöl tozlarının solunum yolu hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir” dedi.

Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, Afrika çöl tozları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Astım hastaları dikkat etmeli”

Çöl tozlarının solunum yolu hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Prof. Dr. Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Erişkinlerde özellikle solunum yetmezliği olanlarda, astım, KOAH, bronşiektazi ve solunum yolları rahatsızlığı olanlarda problemler daha belirgin şekilde ortaya çıkar. Ayrıca çocuk yaş grubu da en fazla etkilenen grubunu oluşturmaktadır” diye konuştu.

“Solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir”

Çöl tozlarının, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Köksal, “Çöl tozlarının havada fazla miktarda bulunması, mukozal yüzeyler ile teması gözde, burunda ve solunum yollarında direk tahriş edici etkisiyle rahatsızlık verebilir. Özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde ve KOAH, astım gibi solunum yolu hastalıkları bulunan kişilerde bu tahriş edici etkisi daha yoğun olarak karşımıza çıkabilir. Toz miktarının arttığı durumlarda normal sağlıklı bireylerin de solunum yolları etkilenmektedir. Bu tahriş edici etkisinden başka, toz partiküllerine bakteri ve virüsler bağlı kalarak solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir. Böyle durumlarda solunum yolu enfeksiyonlarının artmasının bir nedeni de artan toz miktarının güneş ışığını ve ultraviyoleyi engelleyerek yine havada mikroorganizmaların uzun süre kalmalarına neden olmalarıdır” şeklinde konuştu.

“Zorda kalmadıkça dışarı çıkmayın”

Prof. Dr. Köksal, “Tüm bu olumsuz şartlarda akciğer sağlığımızı koruyabilmek için özellikle kronik solunum yolu ve astımı olan hastalarımızın, toz yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde zorunlu kalmadıkça dışarı çıkmamaları, ev havalandırmalarını bu dönemlerde yapmamalarını ve maruziyet olduğu dönemlerde mutlaka maske takmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.