Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Türk işadamlarının yeni gözdesi Balkanlar 

Safranbolu Yayın: 17.07.2018 13:31
Yazar:
Türk işadamlarının yeni gözdesi Balkanlar 

Safranbolu TSO Meclis Başkanı Cengiz Ünal: “Türk işadamları olarak dünyanın birçok yerinde yatırım çalışmalarına ortak olmak için çalışıyoruz”

Kentin tanınmış işadamlarından Safranbolu TSO Meclis Başkanı Cengiz Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bosna mitinginde yaptığı çağrı sonrası Balkan ülkelerine Türk işadamları olarak ayrı önem verdiklerini söyledi.
İHA Karabük Bölge Müdürü Yasin Erdem’i ziyaret eden Safranbolu TSO Meclis Başkanı Cengiz Ünal, 15 Temmuz hain darbe darbe girişimini ve onun olumsuzluklarını bertaraf ederek, o günden bu yana Türk ekonomisinin daha da güçlenmesi adına Türk işadamları olarak dünyanın birçok yerinde yatırım çalışmalarına ortak olmak için TSO olarak çalışma yaptıklarını ifade ederek, Karabüklü işadamlarına çağrıda bulundu.
“ CUMHURBAŞKANIMIZIN ÇAĞRISI ÜZERE BALKANLARA AÇILIYORUZ”
Avrupa Birliği müzakerelerini tamamlayan ve serbest dolaşım izni verilen ve Türkiye ile ticari anlaşmaları bulunan Balkan ülkelerinde Türk işadamlarının ticari şirketler kurarak ülkeye döviz kazandırma adına yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Ünal, “ Geçtiğimiz aylarda Avrupa mitingi kapsamında Bosna’da gurbetçilere yönelik yaptığı mitingi kendisinin de takip ettiği ve burada Türk işadamlarının Balkan ülkelerine iş yapmaları noktasında çağrıda bulunduğunu ifade ederek, “ Bu noktada Safranbolu işadamları olarak Cumhurbaşkanımızın yaptığı çağrı noktasında girişimlerde bulunarak Montenegro’da girişimlerde bulunduk. Avrupa’ya geçiş koridoru olan Balkan Cumhuriyetlerinde gelişmekte olan bu ülkelerin inşaatından turizmine kadar yapılacak birçok yatırıma katkı sağlamak adına kollarımızı sıvadık. Safranbolu işadamları olarak Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’na (DEİK) müracaat ettik. Özellikle hızla gelişmekte olan Montenegro bölgesinde yapılan yatırımlar noktasında Büyükelçiliğimiz ve Ticaret Ateşliğimiz ile koordineli olarak Balkanlarda üst düzey görüşmelerde bulunduk. Montenegro’nun eksikleri ihtiyaçları ve yatırım yapılabilirlik durumları ve şirket kuruluşu ile AB fon destekleri, vergi ve mevzuat kolaylıkları ile ilgili ortak toplantılar yaptık. Hem kendi şirketimiz olan Ünal Mühendislik adına yapı ve restorasyon alanında burada şirket kurarken, farklı dal ve branşlarda da bölgemizde 15 firmada o bölgede şirket kuruluşlarını tamamladı. Kimlik, oturum ve çalışma izni verilen işadamlarımız Türk ekonomisine ayrıca döviz girdisi sağlayacak. Eski Türkiye’yi andıran ve hızlı gelişmekte olan Montenegro AB ve bölge ülkelerinin çok değer verdiği bir ucu Adriyatik ve bir ucu Sırbistan olan çok güzel butik bir ülke. Bu noktada işadamlarımız burada kendi dalları üzerinde şirket kurarak çalışmalarına başlayacak. O bölgede kurulan Türk işadamları Derneği burada çalışacak işadamlarına öncülük te yapıyor. Bizlerde Safranbolulu işadamları olarak o bölgede yurda döviz girdisi sağlayarak bir dizi çalışmalarımız oldu. Hazırladığımız AB Fonlarının destekleri ile bazı projelerimiz var. Projelerle ilgili, yerel yönetim ve devlet erkanları yatırım ve projeler noktasında girişimler yaptık” dedi.
“DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE YATIRIM ÇALIŞMALARINA ORTAK OLACAĞIZ”
Türk ekonomisinin daha da güçlenmesi adına Türk işadamları olarak dünyanın birçok yerinde yatırım çalışmalarına ortak olmak için çalışma yaptıklarını kaydeden Cengiz Ünal, “ Safranbolu TSO olarak bu bölgelerde çalışma yapacak olan işadamlarımız için Ticaret odaları ile görüşmeler yaparak yatırımlar konusunda ve şirket kuruluşları ile ilgili bilgilendirmelerimiz olacak. İlerleyen günlerde işadamlarımızla birlikte bu bölgelere yeniden bir ticari gezimiz olacak. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Devletimiz Balkanlarda çok sevilmekte. Balkanlar coğrafyasında yatırım yapacak Türk firmalarına her türlü kapıyı ve desteği kolaylaştırarak açmakta. Firma kuruluşu noktasında firma kurmak kolay olup, gitmeden verilecek kuruluş vekaleti ile Montenegro’ya gidildiğin bir günde elektronik imza, sağlık raporu dahil tüm işlemler tamamlanıp, şirketin tescili yapılarak onaylanıyor. İki hafta içinde de şirket sahipliği oturum izni ile ilgili Montenegro kimlik belgesi veriliyor. Bu kimlik ile Balkan coğrafyası ve AB schengen bölgesi dahil bütün bölgeden serbest dolaşım hakkı elde ediliyor. Sadece seçme ve seçilme hakkı dışında her türlü kolaylık ve imkânlardan ise faydalanılıyor. Montenegro ile ülkemizin ticaret anlaşmaları olup çifte vergilendirme ve bir çok alanda kolaylıklar sağlanıyor. Bu bölgede yatırım yapacak olan işadamlarımız için Safranbolu TSO olarak her türlü girişimler ile destek ve yardımlarına hazırız. İnşaattan, otelciliğe, gıdadan turizme kadar birçok alanda acil ihtiyaçları olan butik ülke konumda olan bu bölgeyi tüm işadamlarımıza tavsiye ediyor memleketimize döviz girdisi sağlamak adına davet ediyoruz” diye konuştu.
“FIRSATI KAÇIRMAYIN”
Balkanlarda şirket kuran Türk işadamlarının faydalarının da bahseden Ünal, “ AB teşvik bölgesi olan Montenegro’da Bijelo Polje şehrinde kurulan şirketler tüm yatırımlarda yüzde 70’in üzerinde AB teşvik fonları, vergi indirimlerinde en üst limit, makine ikmal desteklerinde maksimum faydalanmakta ve bu bölgede kurulan şirketlerin üreteceği imalat da CE damgası ile gümrüksüz olarak AB ülkelerine ithal edilmekte. 5 yıl içerisinde çok güçlü yatırımlarla AB ülkeleri arasındaki 15-20 yılık farkı kapatmak üzere çalışma yapıyor. Çin İpekyolu otoyol projesinin Bulgaristan – Sırbistan üzerinde tamamlanmak üzere olması bizlere de ayrı bir avantaj katacak. Adriyatik denize sınır sahil kuşağı olmasından bu bölgede restorasyon, turizm ve inşaat ile marinalar çok canlı ticari aktivasyon sağlamakta. Buda Turizm kenti olan Safranbolu için bu bölgede yatırım yapacak işadamlarımız için de büyük fırsat. Bu fırsatı değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-