Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KBÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun temeli atıldı 

Gündem Yayın: 24.12.2017 13:12
Yazar:
KBÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun temeli atıldı 

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun temeli düzenlenen törenle atıldı.
Yıkımına 2015 yılında başlanan 5000 Evler Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin yerine inşa edilecek, Sosyal Bilimler Yüksekokulu, 5 katlı ve 3 bloktan oluşuyor. 5 bin 278 metre kare alan üzerine inşa edilecek binada amfi, konferans, seminer ve toplantı salonları, derslikler, personel ofisleri, kütüphaneler, mescitler, bilgi işlem odası, bilgisayar laboratuvarı, kantin, sığınak, depo ve teras yer alıyor.
Düzenlenen törenin açılışından konuşan KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, insana dokunan her alanda Sosyal Bilimlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Polat, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda 5 bölümün yer alacağını da belirterek, “ Bu bölümler sırasıyla, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Görsel İletişim, Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi, Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği bölümleridir. İlerleyen süreçte bu bölümlere yeni bölümler ilave edilecektir. Burada şunu özellikle vurgulamak istiyorum: Bu okul, öğrencilerimiz açısından mezuniyet sonrası en çok iş imkanı bulunan bölümleri bünyesinde barındırmaktadır. 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenci alımına başlanacak olan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulumuzda toplamda 2 bine yakın öğrenci, öğrenim görecek. Şüphe yok ki bu rakam ‘Beş bin evler’ bölgesine önemli bir sosyal, kültürel ve ekonomik hareketlilik getirecektir. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu binamız, 14 Milyon Türk Lirası bedelle, Karabük için son derece önemli bir eğitim yatırımıdır. 2019 yılının Ocak ayında Üniversitemize teslim edilecek olan yüksek okul binamız, 10 bin metrekare kare inşaat alanı üzerinde, 5’er katlı 3 bloktan oluşmaktadır” dedi.
Karabük Valisi Kemal Çeber ise, kendileri için en önemli değerli şeylerden birisinin Karabük üniversitesi olduğunu kaydederek, “Bir şehir için üniversitenin bu kadar önemli ve kıymetli ve potansiyel bir değer olduğu ilimiz çok azdır diye düşünüyorum. Bu anlamda üniversiteyi kuran her bir tuğlasında emeği olan sayın kurucu rektörümüz çok güzel yad ediliyor. Şundan da çok eminim. Bayrak emin ellere teslim edilmiş. Rektörümüz bizi bazen sıkıştıracak şekilde taleplerini isteklerini sürekli söylüyor. Karabük Üniversitesi 55 bin öğrenci 3 bin 600 uluslararası öğrencisi, şehirle bu kadar kaynaşılmış olmasıyla çok büyük bir üniversite. Ben temelini birlikte attığımız bu tesisin şehrimize ve üniversitemize hayırlı uğurlu olmasını diliyor ve bunun gibi nice tesislerimizin şehrimize kazandırılmasını temenni ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyelerinin katılımı ile Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun temeli atıldı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-