Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çelik-İş’ten 8 Kasım kutlama programı

Gündem Yayın: 07.11.2017 13:57
Yazar:
Çelik-İş’ten 8 Kasım kutlama programı

Çelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Ulvi Üngören; 8 Kasım 1994 yılında mevcut Hükümetin 5 Nisan kararları ile Kardemir’in kapatılması kararına karşı Çelik-iş Sendikası, Çelik İşçisi, Sivil Toplum Kuruluşları ve Karabük halkının destekleri ile yazılan destanın 23. Yıldönümü nedeniyle kutlama programı düzenlediklerini söyledi.

8 Kasım günü saat 09.00’da Kardemir giriş kapısında toplanarak Atatürk Anıtına yürüyeceklerini ifade eden Üngören; Atatürk anıtına çelenk sunumunun ardından yapılacak olan etkinliklere Kardemir Eğitim ve Kültür Merkezinde Etkinliklere devam edileceğini, sonrasında ise Kardemir Merkez Yemekhanesinde çalışanlarla birlikte yenecek öğlen yemeği sonrası programın sona ereceğini belirtti.

Çelik-İş Sendikası Şube Başkanı Ulvi Üngören açıklamasında şunları söyledi:

“8 Kasım 1994 yılında mevcut Hükümetin 5 Nisan kararları ile Kardemir’in kapatılması kararına karşı Çelik-iş Sendikası, Çelik İşçisi, Sivil Toplum Kuruluşları ve Karabük halkının destekleri ile yazılan destanın 23. Yıl dönümünde 8 Kasım 1994 mücadelesini veren Karabük halkına selam olsun” dedi.

8 Kasım 1994 bu Şehir’in ve Kardemir’in yeniden doğuşudur, çalıştığımız iş  ve aş kapımız alın terimizin üretime dönüştüğü Kardemir’in kapatılma kararına karşı Çelik-iş Sendikasının Karabük halkı ile verdiği destansı mücadelenin tarihe geçtiği gündür. Unutmayalım unutturmayalım.

Çelik-iş Sendikası 8 Kasım direnişine  mücadelesine destek veren için de yer alan Karabük halkına Karabük Belediyesine Sivil Toplum Kuruluşlarına yöre halkına Karabük Basın ve Yayın Kuruluşlarına Karabük Gazetelerine herkese teşekkürlerini saygılarını şükranlarını bildirmeyi vefa borcu saymaktayız. O günlerde mücadeleye katılan omuz veren bu gün aramızda olmayanları saygıyla yad ediyoruz. 8 Kasım bir kentin işine aşına onuruna kendisine bırakılan alın teri ve emek mirasına sahip çıkma mücadelesinin tarihe geçtiği gündür  o gün emeğin kenti onurun ve mücadelenin başkenti olmuştur ve başkada bir örneği yoktur.

Yeni nesiller, gençler bu mücadelenin ruhunun emek, alın teri, birlik, beraberlik, dayanışma ve güven  olduğunu anlamalı yaşadıkları kentin ve fabrikasının değerini iyi anlamalıdırlar.

8 Kasım ruhu, öldüğümde beni fabrikayı gören bir yere gömün diyen rahmetli Metin TÜRKER, ve gündüz sokakta oynayan çocuklarına gürültü yapmayın gece vardiyasında çalışan babalarınız uyuyor diyen anaların bu kentin emek  hamuruna kattığı  alın teri mayasının  anıtlaşmış halidir. Hepimiz bu hamurdanız. Çünkü biz KARABÜK’lüyüz.

Aynı Ruh ve düşünceyle 8 Kasım’ı unutmadık unutturmayacağız, tüm yöre halkımızı davet ediyoruz.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.