Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük Organ ve Doku Bağışında 35. sırada

Gündem Yayın: 03.11.2017 14:19
Yazar:
Karabük Organ ve Doku Bağışında 35. sırada

Karabük İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı Karabük’te  1508 kişinin  organlarını bağışladığını ve bağışçıların bağışladığı organ sayısının ise 21.459 olduğunu belirterek, “Karabük’te yaşayan vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda çok duyarlı olduğu görünmektedir” dedi.

Karabük İl sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, Karabük’ün organ bağışı sıralamasında Türkiye’de 35. Sırada olduğunu söyledi.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle bir açıklama yapan İl Sağlık Müdür DR. Ahmet Sarı; “Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası “Organ ve Doku Bağışı Haftası” olarak kutlanmaktadır. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir.

“Organ nakli”, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemidir.

Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi de organ bağışıdır.

Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir.

Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır.

Ülkemizde organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. “Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi” vasıtasıyla organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf biçimde yapılmaktadır.

Ülkemizde organ olarak, böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve incebağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapılmaktadır.

Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilirler.

Organ bağışı yapmak isteyen kişiler, belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir.

18 Yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabiIir” dedi.

KARABÜK 1508  KİŞİ ORGANLARINI BAĞIŞLADI

01.11.2017 tarihi geçerli olmak üzere Türkiye Geneli Organ Bağışçı sayısının 301.289 kişi olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı; “Karabük İlinde Organ Bağışçı sayısı 1508 kişi olup, Bağışçılarımızın bağışlamış olduğu organ sayısı 21.459

Türkiye genelinde Karabük ili Organ ve Doku Bağışında 35. sırada bulunmaktadır. Nüfus oranımıza bakıldığında küçük bir il olmamıza rağmen Karabük’te yaşayan vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda çok duyarlı olduğu görünmektedir.

Karabük İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Müdürlüğümüze bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından vatandaşlarımıza yönelik yazılı ve görsel basın aracılığı ile tanıtımlar yapılmakta, Karabük  Üniversitesinde, okullarımızda, Kent Meydanlarında, çarşı ve pazarlarda Organ ve Doku Bağışı ile ilgili el broşürleri dağıtılmakta, afişler ve pankartlar asılmakta, konferanslar ve seminerler düzenlenmektedir” diye konuştu.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Eski eş dehşet saçtı: 2 ölü, 1 yaralı

Gündem Yayın: 02.05.2024 16:24
İhlas Haber Ajansı
Eski eş dehşet saçtı: 2 ölü, 1 yaralı

Çorum’un İskilip ilçesindeki bıçaklı bir şahıs, sokakta karşılaştığı eski eşinin kocası ile kavgayı ayırmaya çifti bıçaklayarak yaraladı. Olayda 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

Olay, dün gece saatlerinde İskilip ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, ilçede yaşayan Murat Ç. iki yıl önce boşandığı Emine Sungurlu ve eşi Fatih Sungurlu ile sokakta karşılaştı. Murat Ç. ile Sungurlu çifti arasında çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Sungurlu çiftinin misafirliğe gittiği öğrenilen Ramazan Balaban ve Şerife Balaban tartışma sesleri üzerine aşağı sokağa ve tarafları ayırmak için araya girdi. Bu sırada Murat Ç., elindeki bıçakla Fatih Sungurlu ile Balaban çiftini yaraladı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Sağlık ekiplerinin yaptığı incelemede Fatih Sungurlu’nun olay yerinde hayatını kaybettiği belirlenirken, Balaban çifti ise ambulansla İskilip Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Şerife Balaban, hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Ramazan Balaban’ın ise tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

Olayın ardından kaçan Murat Ç. kısa süre sonra yakalanarak gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Morga kaldırılan vatandaşların yakınları arasında ise hastane bahçesinde gerginlik yaşandı.