Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

BEÜ, SAR verilerinin kullanımında danışmanlık hizmeti verecek

Zonguldak Yayın: 16.05.2017 14:18
Yazar:
BEÜ, SAR verilerinin kullanımında danışmanlık hizmeti verecek

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversite si Ulusal Radar Uydu Görüntüsü İşleme Yazılı mı geliştirilmesine danışmanlık yapacak. TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında yapılan iş birliği protokolleri doğrultusunda başlatılan Aydes Uzal Kitle Kaynak Ar-Ge projesine Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Geomatik Mühendisliği Bölümü de Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) verilerinin kullanımına yönelik danışmanlık hizmeti verecek. Optik uydu verilerinin çeşitli hava koşullarında görüntü sağlayamadığı durumlarda bu koşullardan daha az etkilenen SAR verilerinin, alansal olarak hasara uğramış bölgelerin belirlenmesinde kullanılması amaçlanıyor.Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendiliği Bölümü öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Saygın Abdikan tarafından verilecek danışmanlık kapsamında SAR uydu verilerinin özellikleri, elde edilmesi ve görüntü işlemesine yönelik eğitimler verilecek. Bununla birlikte, afet durumlarında elde edilecek SAR uydu verileri ile verilerin okunması, işlenmesi, afet öncesi ve sonrası meydana gelen değişimlerin belirlenmesi ve görselleştirilmesine yönelik yöntemlerin geliştirilerek paket yazılım hazırlanması planlandı. Özellikle SAR uydu verisine ait genlik ve faz bilgilerinin kullanılmasıyla diferansiyel interferometrik SAR gibi yöntemler ile geniş afet alanlarına ait zamansal ve mekansal deformasyon analizlerinin yapılabilmesi amaçlanıyor.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

OMÜ ile Kilis 7 Aralık Üniversitesi arasında iş birliği anlaşması

Eğitim Yayın: 05.05.2024 04:00
İhlas Haber Ajansı
OMÜ ile Kilis 7 Aralık Üniversitesi arasında iş birliği anlaşması

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) ile yeni bir teknoloji transfer ofisi kurulan Kilis 7 Aralık Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

OMÜ Rektörlük binasında düzenlenen törenle protokol metnine OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun imza attı. Törene OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selim Eren ve Prof. Dr. Murat Terzi de katıldı.

İmzalanan anlaşmayla karşılıklı olarak üniversite-sanayi iş birliklerinin kurulması, girişimcilik, AR-GE, inovasyon ve sosyal kalkınma gibi alanlarda ortak faaliyetler ve projelerle ilgili etkinliklerin düzenlenmesi hedefleniyor.

Bir yıl geçerli olacak protokole göre, herhangi bir üniversite bünyesinde hazırlanacak araştırma projelerinin tarafların faaliyet ve ilgi alanına girmesi durumunda, söz konusu projenin taraflarca müşterek olarak yürütülmesini sağlamak amaçlanıyor. Bilgi alışverişi amacıyla uzmanların karşılıklı olarak ilgili birimlerde seminerler vermesi ve uygulamaya yönelik konuları aktarmak üzere derslere katılması da hedefleniyor.

Her iki üniversitenin öğrencilerine staj imkânı tanınmasını da amaçlayan protokolle lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de istihdam edilmesi planlanıyor. Anlaşmayla ayrıca OMÜ’nün geliştirdiği Jobsocial Mobil Uygulaması ile uzmanlık ve staj konularında bilgi aktarımında bulunmak da hedefler arasında yer alıyor.

Rektör Ünal: Üniversiteler arasındaki iş birliğini daha da güçlendirerek kalıcı etkiler oluşturmak istiyoruz.

İmza törende değerlendirmelerde bulunan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Önceki yıllarda iki üniversite arasındaki iş birliği, eğitimden ar-geye pek çok alanda fayda sağladı. Bugün ise Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) üzerinde bu iş birliğini daha da güçlendirerek kalıcı etkiler oluşturmak istiyoruz. Bu nedenle güçlü bir yapıya kavuşmuş olan OMÜ-TTO ile yeni kurulan KİYÜ-TTO arasında bir iş birliği başlatacağız. Bu iş birliği, tecrübe paylaşımı ve süreç yönetimi üzerine olacak. Amacımız, üniversitelerimizdeki uzmanların sektörün ihtiyaçlarını karşılaması için ortak bir cevap bulmalarını sağlamak. Bu, sektörde tanınan uzmanlarımızın yetiştirilmesine ve öğrencilerimizin staj, iş bulma ve tecrübe kazanma olanaklarının artmasına katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

“İki üniversitenin farklı bölgelerde olmasını bir dezavantaj olarak görmüyoruz”

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “İki üniversitenin farklı bölgelerde olmasını bir dezavantaj olarak görmüyoruz; aksine bölgeden gelen öğrencilerimizin ciddi bir potansiyeli var. Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa gibi şehirlerden gelen öğrencilerimiz bulunmakta. Dolayısıyla bu anlaşma sadece resmî kurumlara değil aynı zamanda bölgeye ve bölge halkına da katkı sağlayacak. Bizim ürettiğimiz ve geliştirdiğimiz % 100 yerli ve millî bir uygulama olan Jobsocial da uygulama marketlerinde yerini aldı. Üretilen bu platform, üniversitelerimizdeki imkânları sektörle birlikte paylaşmamızı sağlayacak. Gelecekte daha verimli ve etkili projelere de imza atmayı umuyoruz” dedi.

Rektör Karacoşkun: “Üniversitemizin TTO’sunu kurarken OMÜ’nün bilgi birikiminden ve tecrübesinden faydalanmak bizi memnun ediyor”

TTO kurulumunda OMÜ’deki bilgi birikiminden ve deneyimlerinden yararlandıklarını belirten Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun ise “Kilis 7 Aralık Üniversitesi olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar ve Yükseköğretim Kurulu üyelerinin destekleriyle teknoloji transfer ofisimizi kurduk. Ancak teknoloji transfer ofislerini geliştirmek, belli bir süreç gerektirir. Bu süreçte ekibimizle birlikte büyük bir gayretle çalışıyoruz. OMÜ’nün bu alandaki deneyimlerinden faydalanarak, teknoloji transfer ofisinin yönetiminde yer alan arkadaşlarımızın ve hocalarımızın diğer süreçlerin yönetiminde iş birliği içinde hareket etmelerinin üniversitemiz için önemli sonuçlar sağlayacağına inanıyorum. Geçmişte farklı alanlarda başlayan iş birliklerinin bu alanda da devam etmesi, OMÜ’nün uzun yılların birikimiyle oluşturduğu tecrübenin, birikimin ve deneyimin genç bir üniversite olarak bizim yeni süreçlerimize katkı sağlaması bizi memnun ediyor” diye konuştu.

İmza töreni hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.