Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İhtisas OSB Müteşebbis Heyeti İlk Toplantısını Yaptı

Gündem Yayın: 03.05.2017 14:41
Yazar:
İhtisas OSB Müteşebbis Heyeti İlk Toplantısını Yaptı

 

Karabük-Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet ilk Toplantısı, Vali Mehmet Aktaş Başkanlığında yapıldı.

Toplantıya Eskipazar Kaymakamı Samet Serin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Timurçin Saylar, İl Özel İdaresinden ve Ticaret ve Sanayi Odasından belirlenen Müteşebbis Heyet üyeleri katıldı.

Ülkemizin ilk ağır sanayi hamlesinin gerçekleştiği Karabük’te, Metal ve Metal Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasını oldukça anlamlı bulduklarını ve önemsediklerini vurgulayan Vali Mehmet Aktaş: “İlimiz metal üretme, işleme ve metali çeşitlendirme noktasında önemli bir tecrübeye sahip. Ülkemizde demir ve çelikle ilgili önemli işletmelerde yönetici olarak görev yapanların büyük bir kısmının Karabük ve Kardemirle bağları var, burası bir tesis olmanın yanında; bir okul olma özelliğini de gösteriyor. Tüm bu faktörleri lehimize çevirmek istiyoruz. Karayolu demiryolu ve enerji bakımından oldukça avantajlı bir bölge olan Eskipazar ilçemize kuruluyor; ayrıca Filyos liman Projesi ile oluşacak sanayi parseli ihtiyacını karşılaması açısından da önemli, ilimiz içinde yer alan haddehanelerin taşınması talepleri de karşılanacaktır. Yeni iş sahaları yaratılacak ve istihdam artarak ilimiz ve ülkemiz ekonomisine artı değer katacaktır.  Planlandığı günden bu güne kadar bizden her konuda desteklerini esirgemeyen Sayın Bakanımıza, milletvekillerimize, bürokratlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve Karabük halkına teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra müteşebbis heyeti tarafından Yönetim ve Denetim Kurulları belirlenerek kuruluş protokolü Vali Mehmet Aktaş ve Müteşebbis Heyet üyeleri tarafından imzalandı.

Karabük-Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluş protokolünün Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmasına müteakip tüzel kişilik kazanacaktır.

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi eden cihaz geliştirildi

Sağlık Yayın: 05.05.2024 20:12
İhlas Haber Ajansı
Nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi eden cihaz geliştirildi

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje ile nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi edebilen cihaz geliştirildi.

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Güven Akçay, nörolojik hastalıkları ilaçsız tedavi edebilmek amacıyla çalışma başlattı. Makine ve İmalat Teknolojileri alanında desteklenen proje çerçevesinde hastaları ilaçların toksik doz ve yan etkisine maruz kalmadan tedavi edebilecek yerli ve milli cihaz üretildi. Cihazın geliştirilmesi için yürütülen çalışmalarda Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Işık ve Doktor Öğretim Üyesi Serkan Dişlitaş yer aldı.

Doktor Öğretim Üyesi Güven Akçay, geliştirdikleri cihaz ile beyne her hangi bir cerrahi operasyon yapılmadan beyindeki oluşacak olan elektrik uyarısıyla nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Nöromodülasyon (sinir dokularının yeniden düzenlenmesi) yönteminde 1950’li yıllardan itibaren ses, elektrik uyarısı ve manyetik uyarılardan faydalanmaya başlandığını ifade eden Akçay, bu tedavi yönteminin invaziv ve non-invaziv olarak iki şekle ayrıldığını kaydetti.

Akçay, non-invaziv (kesi yapılmadan) olarak adlandırılan; beyne her hangi bir cerrahi operasyon yapılmayan tedavi yönteminde beyinde oluşacak elektrik uyarısıyla tedavinin amaçlandığını belirterek 2000’li yıllardan sonra bu tedavi yönteminin klinikte yer almaya başladığını ifade etti.

“Beyine elektrik uyarısı vererek tedavinin gerçekleştirilmesini hedefliyoruz”

Geliştirdikleri cihaz ile beyne elektrik uyarısı vererek tedavinin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğine dikkat çeken Akçay, şunları söyledi: “Beyne elektrik uyarısı vererek yapacağımız bu tedavi yöntemini diğer tedavi yöntemleriyle kıyasladığımız zaman; örneğin ilaçlarda toksik doz veya yan etkisi gibi durumlar olurken bu tedavi yönteminde ise yan etkisi diğerlerine göre neredeyse yok denecek kadar çok az olup avantajları, tedavi etkinliği daha yüksektir. Klinik çalışmalara daha fazla ihtiyaç olduğundan dolayı ekibimizin geliştirmiş olduğu cihazla yapılan tedavi yönteminin preklinik çalışmaları tamamlanmış olup şimdi ki aşamalarımızda ise klinikteki çalışmalarımızı özellikle epilepsi, nöropatik hastalarında Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Sinan Eliaçık hocamız ile uygulamayı amaçlamaktayız.”

Yurt dışına göre 50 kat daha az maliyetle üretebiliyoruz

Geliştirilen cihazın tamamen yerli ve milli olduğunu vurgulayan Akçay, “Yurt dışında üretilen cihazların Türkiye’ye maliyeti ortalama 30 bin dolar civarında. Yerli üretim olanlarda ise yaklaşık maliyet 5-6 bin dolar civarında. Biz ise cihazı yurt dışına göre 50 kat daha az maliyetle üretebiliyoruz. Yapmış olduğumuz cihazı diğerlerinden farklı olacak şekilde ürettik. Sabit bir akım vermek yerine beyindeki elektrik direnci ve kafa direnci ölçülerek bu dirence uygun olan yani tedavideki etkin ilaç diye tabir edebileceğimiz gerçek elektrik değerini verip beyne modüle ederek hastalarımızın tedavisini amaçlıyoruz. Böylelikle sabit bir tedavi değil bireye özgü elektrik uyarısı vererek tedavi hedeflenmiş oluyor. Bu amaçla da tedavinin etkinliği daha da arttırmayı sağlamış oluyoruz.” diye konuştu.