Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Atıl durumdaki Doğa Kültür Köyü hizmete açıldı

Kastamonu Yayın: 24.04.2017 09:09
Yazar:
Atıl durumdaki Doğa Kültür Köyü hizmete açıldı

KASTAMONU ’da İl Özel İdaresi tarafından restore ettirilerek Şehit Şerife Bacı Öğretmenevine kiralanan Doğa Kültür Köyü, yeni yüzüyle hizmete açıldı. Vali Enes Yeter döneminde yapım çalışmaları başlanan ve zamanla atıl duruma düşen Doğa Kültür Köyü, uzun yıllar atıl kaldıktan sonra İl Özel İdaresi ve Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokolle işletilmek üzere Şehit Şerife Bacı Öğretmenevine kiralandı. Onarım ve tadilat çalışmalarında sona gelinen Doğa Kültür Köyü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının ardından İl Özel İdaresi tarafından restore ettirildikten sonra yenilenen yüzüyle kapılarını açtı. Doğa Kültür Köyünün açılış kurdelesini Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Garnizon Komutanı ve Askeralma Bölge Başkanı Per. Alb. Sadettin Yıldız, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan kesti. Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Şehit Şerife Bacı Öğretmenevinin güçlendirme çalışmalarının olacağını belirten Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, “Güçlendirme çalışmaları 2015 yılından itibaren biliniyordu. Bu yüzden İl Özel İdare ekibimiz, Doğa Kültür Köyündeki tesisi ihaleye açtı. Öğretmenevi olarak her gün 3 bin 600 öğrenciye yemek vermemiz sebebiyle bir tesise ihtiyacımız vardı. 80 bin metrekare içerisinde şuanda içerisinde bulunduğumuz restorasyon kısmı ile hemen arka tarafından bulunan otel kısmı 76 yataklı ve biraz ilerisinde bulunan havuz başı diye tabir ettiğimiz bu alanı biz, Özel İdareden kiraladık. Aylık 10 bin lira kira ödüyoruz” dedi. Doğa Kültür Köyünün yakın bir zamanda adeta harabe şeklinde olduğunu ifade eden Bahçacıoğlu, “Biz, burasını restore ettirirken 150 bin lira masrafı var diye hesap etmiştik fakat son şeklini alması 317 bin TL artı KDV’ye mal oldu. Burada taşların içerisini tamamen temizledik, pencereleri tamamen yeniledik. Fırın yaptık, otel kısmında onarım ve tadilat çalışmaları oldu. Komple çatıyı yeniledik ve ısı yatılımı çalışması yaptık. Otel kısmında da tüm odalarını El Sanatları Merkezimiz aracılığıyla yenileyerek onardık. Sonuç itibariyle Doğa Kültür Köyünde yapılan onarım, tadilat ve yenileme çalışmaları sonucunda harcanan para 1 milyon lirayı geçmiş bulunuyor” diye konuştu. Doğa Kültür Köyünde yapmaya çalıştıkları işlerin başında Şehit Şerife Bacı Öğretmenevine ek bir bina oluşturmanın olduğunu ifade eden Bahçacıoğlu, “Bu sayede hem Kastamonu’ya yeni bir tesis kazandırdık hem de Öğretmenevine ek bir tesis yaptık. Birde burada harabe şeklinde olan bir tesisi yeniden ayağa kaldırmaya çalıştık. Netice itibariyle burada yaptığımız şeref şeyini ateşlemek oldu. Buda herkes tarafından kabul gördü. Çünkü Özel İdaremizde burada çim saha yapım çalışmalarına başladı. İnşallah bu tesis hem ilimize hem de memleketimize güzel hizmetler verecektir” şeklinde konuştu. Konuşmasının ardından davetlilere yemek ikramında bulunuldu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-