Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Ramazan Ayında Beslenme

Gündem Yayın: 04.07.2014 15:07
Yazar:
Ramazan Ayında Beslenme

Uzmanlar; bu yıl Ramazan ayının uzun yaz dönemine denk geldiğine dikkati çekerek, “Havalar sıcak, günler uzun. Oruç tutanlar yeterli ve dengeli beslenmeli, dikkatli olmalı” dediler. 

Yapılan açıklamada; “Ramazan ayının bu yıl sıcak yaz günlerinde yaşanacak olması nedeniyle kişilerin sağlıklarına ve beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.

Ramazan ayı süresince kilo almamak, sağlığı korumak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Normalde günde 3 ana öğün olan beslenme düzeni, ramazanda günde 2 öğüne düşüyor. Bunun yanı sıra gün içinde uzun bir açlık süresi olduğundan besin tercihleri değişiyor. Daha kalorili, şerbetli tatlıların, hamur işlerinin yoğun olduğu yemekler sıklıkla tercih ediliyor. Ancak ramazan ayında, bireylerin vücut gereksinmelerinin değişmediği, sağlığın korunması için dengeli beslenmenin son derece önemli olduğu unutulmamalıdır.

Ramazanda iftar sofralarındaki yemeklerin çok çeşitli ve bol miktarda bulunması, açlığın neden olduğu kan şekeri düşüklüğünden dolayı bireyleri kısa sürede fazla besin tüketmeye teşvik ediyor. Ancak beyin doyma sinyalini yemekten 15-20 dakika sonra verdiği için çok hızlı yemek yenirse bu dönemde aşırı kilo alımı olur. Mideyi çok hızlı doldurmamak, yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmek gerekiyor.

İftar yemeğine önce su, iftariyelikler, çorba, salata ile başlanıp, 15 -20 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Ramazanda meyve tüketimi göz ardı edildiğinden hem yemek sırasında hem de yemekten 1-2 saat sonra meyve tüketmeye dikkat edilmelidir.

İftardan 1-2 saat sonra yapılacak hafif tempolu bir yürüyüş, besinlerin sindirimine yardımcı olacaktır.

Ramazanda şerbetli tatlılar yerine daha hafif, kalorisi daha az olan sütlü tatlılar ya da meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

Oruç tutanların sahur yapmaları sağlık açısından çok önemlidir. Sahur öğününü atlamak hem metabolizmayı yavaşlatır hem de açlık süresini uzatır. Baş ağrısı ve kan şekeri düşüklüğüne neden olur. Bu yüzden  sahur kesinlikle atlanmaması gereken bir öğündür!…  Sahurda süt, yoğurt, yumurta gibi tok tutan besinler yenilmelidir. Kuru meyve tüketmeye, bol sıvı almaya, sebze tüketmeye dikkat edilmelidir. Sahurda ağır yemekler değil kahvaltılıklar olmalıdır.

Gün içinde sıvı kaybı fazla olduğu için, özellikle ramazan ayının yaz mevsiminde olması bu kaybı daha da artırdığından bol sıvı alınmalı, oruç tutulmayan saatlerde  2-2,5 litre su içilmelidir. Suyun yanı sıra taze sıkılmış meyve suları, az şekerli meyve kompostoları, maden suyu, kavun-karpuz gibi sulu meyvelerle de sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır.

Ramazanda uzun süre açlık ve beslenme düzeninde değişiklik kabızlık sorununa neden olabilmektedir. Bu nedenle ramazan ayında bol lifli ve posalı yiyeceklerin daha ağırlıklı tercih edilmesi gerekir. Ekmeklerin kepekli ya da tam tahıllı olmasına, kurubaklagil yemeklerinin öğünde olmasına, sebze-meyve tüketiminin ihmal edilmemesine dikkat edilerek kabızlık sorunu ortadan kalkmış olur” denildi.

 

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KUZKA’dan ahşap sektörü temsilcilerine teknik gezi

Kastamonu Yayın: 03.05.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
KUZKA’dan ahşap sektörü temsilcilerine teknik gezi

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen teknik gezide, Kastamonulu ahşap sektörü temsilcileri, Kayseri’de sektör ile ilgili çalışmaları inceleyerek bilgi alışverişinde bulundu.

Ağaç ve orman ürünleri sektöründe tecrübe paylaşımında bulunmak, işbirliği imkanlarını geliştirmek ve iyi uygulama örneklerini yerinde incelemek amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Kayseri’ye teknik bir gezi düzenlendi. Kastamonu ahşap sektör temsilcilerinin katıldığı iki günlük teknik gezi çerçevesinde Kayseri’nin ahşap ve mobilya sektöründe öncü kurum ve kuruluşlarına inceleme ziyaretleri gerçekleştirildi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Kastamonu Yatırım Destek Ofisi tarafından organize edilen programın ilk gününde Erciyes KSS Yapı Kooperatifi, MOBİTEK mobilya fabrikası MOBİ Boya Fabrikası, KUMS Alışveriş Merkezi, KUMSMall Moda Show ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknik Koleji ziyaret edildi.

Erciyes KSS Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve proje koordinatörleri ile yapılan görüşmelerde kooperatifin yürütmüş olduğu projeler hakkında fikir alışverişinde bulunulurken, program çerçevesinde Kayseri’de ağaç işleri ve mobilya sektörüne yönelik yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi. Teknik koleje yönelik düzenlenen ziyarette ise OSB ve kolej arasındaki işbirliği, staj ve çalışma fırsatları ile kolejin öğrencilere sunmuş olduğu imkanlar ele alınarak, mesleki ve teknik eğitim ile OSB işbirliğinin istihdama yönelik katkısı değerlendirildi.

Teknik gezi programının ikinci gününde ise Kastamonu sektör temsilcileri ile birlikte Kayseri Model Fabrika ziyaret edildi. Tesise yapılan ziyaret ve incelemelerde yetkililerden projelere ilişkin detaylı bilgiler alındı. Ziyarette her iki ile yönelik yapılabilecek çalışmalara ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu. Son ziyaretini mobilya sektöründe faaliyet gösteren ve model fabrikadan danışmanlık hizmeti alan bir firmaya gerçekleştiren heyet, yapılan verimlilik çalışmalarını ve üretim hattında gerçekleştirilen değişimleri yerinde incelemesiyle programını tamamladı.