Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Vali Aktaş, Aday Öğretmenlerle Bir Araya Geldi

Gündem Yayın: 16.02.2017 14:49
Yazar:
Vali Aktaş, Aday Öğretmenlerle Bir Araya Geldi

Vali Mehmet Aktaş, Milli Eğitim Bakanlığının ilk defa 2016 yılı Şubat döneminde uyguladığı Aday Öğretmen Yetiştirme Programı kapsamında adaylık sürecini Karabük’te geçiren aday öğretmenlerle Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kütüphanesinde bir araya geldi.
Vali Aktaş yaptığı konuşmada Öğretmenlik mesleğinin hiçbir meslekle kıyaslanamayacak düzeyde önemli ve kutsal bir görev olduğunu belirterek,“Sizler, insan yetiştiriyorsunuz ve insana şekil veriyorsunuz. Hem bireysel düzeyde hem de toplum hayatı yönüyle çok önemli bir mesleği ifa ediyorsunuz. Bu mesleği tercih ettiğiniz için tebrik ediyorum, sizlere başarılar diliyorum. Sizlerin başarısı ülkemizin ve milletimizin başarısı olacaktır. Millet olarak asırlardır çok büyük bir misyonu üstlenmişiz. Tarih boyu bütün olumsuzluklara, zorluklara ve aksaklıklara rağmen bu misyonu bugüne kadar hakkıyla yerine getirdiğimize inanıyoruz. Bu olumsuzlukların en büyüğünü bildiğiniz gibi 15 Temmuz’da yaşadık. Düşmanlarımız el birliği ile bize büyük bir tuzak kurdular ama milletimiz bu tuzağı bertaraf etti. O gece, o mücadeleyi veren milletimize de, o şuuru veren yine sizler ve sizlerden önceki büyükleriniz. Karabük özeline baktığımızda eğitim alanında Türkiye’ye örnek gösterilebilecek bir il Karabük. Emsal illerle kıyasladığımızda fiziki alt yapımız oldukça iyi. Karabük olarak asıl avantajlı noktamız insanlarımızın eğitim bilinci. İnsanlarımız el birliği ile gönül birliği ile çocuklarının, gençlerinin daha iyi bir eğitim alması için ciddi bir gayret gösteriyorlar. Her yönüyle eğitim sürecine dâhil olup eğitime katkı veriyorlar, buda başarıyı getiren unsurlardan bir tanesi ve önemli bir parçasıdır. Stajyerlik döneminizi burada geçiriyor olmanız bence sizler açısından büyük bir avantaj. Eğitime her kesimin destek verdiği, eğitimin ciddi bir bilinçle sahiplenildiği bir ilde öğretmenliğe başlamanız sizin açınızdan bence avantaj. Onun yanında sizlere her yönüyle destek olmak isteyen bir yönetim anlayışı da var. Okul yöneticileriniz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve bizler üstümüze düşeni hakkıyla yapmanın gayreti içersindeyiz. İnşallah sizlerinde katkısı ve emeğiyle, Karabük’te var olan ve iyi olduğuna inandığımız eğitim seviyesini daha da iyi noktalara getiririz. Öğretmenlik mesleğinin sizler ve aileleriniz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”diye konuştu

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Sağlık Yayın: 05.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı
‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Recep Aktimur, “Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” dedi.

Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Recep Aktimur, obezitenin psikolojiyi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Kendi deneyimlerini aktaran Prof. Dr. Aktimur, “Bizim kendi deneyimlerimizde gördüğümüz, kişilerin psikolojik olarak kendilerini boşlukta hissettikleri zamanlarda kilo almaya eğilimli olduğudur. Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” diye konuştu.

“Obez kişiler psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında”

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını dile getiren Prof. Dr. Aktimur, “Obez bireylerde sosyal izolasyon oluşur ve bu durum obezitenin geri dönüşümsüz hale gelmesine yol açar. Obez bireyler hem fiziksel olarak hem de çok yüksek oranda görülen depresyon nedeniyle günlük işlerini yapmakta zorlanırlar, çabuk yorulurlar, kişisel bakımlarını yapmak bile onlar için çok zorlaşır. Diğer yandan obeziteye bağlı gelişen kronik hastalıklar, bireyleri bir çıkmaza sürükler ve birçok insan bu kısır döngü içinde kendine güvenini kaybeder” şeklinde konuştu.

“Obezite ameliyatı olduktan sonra psikolojik durum”

Obezite ameliyatlarından sonra kilo verme sürecinin başladığını ve uzun süre devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aktimur, şu bilgileri paylaştı:

“Ameliyat edilen hastaların çoğunda obezite nedeniyle gelişen depresyon bulunduğundan ameliyat sonrasında kilo verme sürecinde hızlıca depresyonun gerileyeceği düşünülse de, durum her zaman bu şekilde seyretmeyebilir. Bu dönemde kilo veriyor olmanın oluşturacağı pozitif etki, ameliyat sonrası dönemde aslında önceden bir nevi tedavi yerine geçen yemek yeme alışkanlıklarının değişmesi ile negatif yönde etkilenebilir. Bu yüzden ameliyat için uygulanacak prosedürün yemek yeme konforunu çok bozmayacak şekilde seçilmesi ve hastalara cerrahi tarafından geniş destek verilmesi çok önemlidir. Biz kendi hastalarımızda uyguladığımız ‘Hızlandırılmış iyileşme protokolleri’ ile hasta konforunu artırarak, ‘liberal beslenme önerileri’ ile hastalarımızın bu süreci daha rahat geçirmesini sağlayarak ve onlara her an kendilerini koruyan ve sarmalayan bir aile içinde olduklarını göstererek bu dönemi çok daha rahat atlatmaktayız. Bu yaklaşım ile hastalarımızda ameliyat sonrası dönemde çok daha az depresyon gözlemlemekte ve mutluluk düzeyinin arttığını deneyim etmekteyiz.”

“En iyi psikolojik destek, hastaların uzman hekime rahat ulaşabilmesidir”

Doktora ulaşmanın hasta tarafından önemine değinen Prof. Dr. Aktimur, “Biz kendi protokolümüzde uyguladığımız ve çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz şekilde en iyi psikolojik desteğin, hastaların kendilerini ameliyat eden cerraha çok rahat ulaşabilmeleri olduğunun farkındayız. Doktorları ile olan sıkı ve pozitif bağlantıyı önceden ameliyat ettiğimiz hastalarımızla aralarında kurduğumuz aktif sosyal portallarla desteklemekteyiz” ifadelerini kullandı.