Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Başkan Babaş ve UNESCO Çalışma Grubu’ndan Şeyh Şaban-ı Veli Yılı seferberliği

Kastamonu Yayın: 26.01.2017 08:37
Yazar:
Başkan Babaş ve UNESCO Çalışma Grubu’ndan Şeyh Şaban-ı Veli Yılı seferberliği

KASTAMONU Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin vefatının 450’nci yılı olan 2019’un UNESCO tarafından Şeyh Şaban-ı Veli yılı olarak ilan edilmesi için Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, KESOB Başkanı Dursun Ergin ve Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı başkanlığındaki UNESCO Çalışma Grubu dün Ankara’da bir dizi ziyarette bulundu.
İlk olarak UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’u makamında ziyaret eden Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve Kastamonu UNESCO Çalışma Grubu ardından TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ı, Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt’la bir araya geldiler.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş, 2019 yılının Şeyh Şaban-ı Veli yılı ilan edilmesi adına Kastamonu UNESCO Çalışma grubuyla birlikte yapılan çalışmaları aktararak destek istedi. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’a başvuru dilekçesiyle birlikte gerekli belgeler Başkan Babaş tarafından verildi.
Şeyh Şaban-ı Veli’nin Anadolu’nun manevi dört direğinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Babaş, Şeyh Şaban-ı Veli’nin ve maneviyat şehri Kastamonu’nun Dünya çapında tanıtılmasının öneminin büyük olduğunu belirtti. Kastamonu’da bu yönde yedi aydır hummalı bir çalışma yapıldığının da altını çizen Başkan Babaş, UNESCO’nun 2019 yılını gönülleri birleştiren Şeyh Şaban-ı Veli yılı olarak ilan etmesinin öneminin de büyük olduğunu vurguladı.
Başkan Babaş, kendisinin bu yönde üzerine düşen ne varsa yapacağını da belirtti.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, konuyu UNESCO Genel Kurulu’na ileteceğini söyleyerek elinden gelen desteği vereceğini belirtti. Oğuz, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin vefatının 450’nci yılı olan 2019’da UNESCO çatısı alında uluslararası bir anma programı düzenleyeceklerinin sözünü verdi.
Kastamonu’nun ‘Huzur Şehri’ olduğunun altını çizen Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise 2019 yılının Şeyh Şaban-ı Veli Yılı olabilmesi için ellerinden gelen tüm desteği sağlayacaklarını belirterek projenin yanında olduklarını vurguladı.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ise Şeyh Şaban-ı Veli’nin önemini ve değerini en iyi şekilde anlatılması adına üzerlerine düşeni yapacaklarını ilettiler.
Yapılan görüşmelerin olumlu geçmesinin ardından açıklama yapan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Gönül dostu, huzur insanı, hayatını karanlıkların aydınlanmasına adayan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’yi Ankara’da en iyi şekilde anlattık. Değerli heyetimizle birlikte her kapıyı çaldık ve fikir alışverişinde bulunduk. İnşallah 2019 yılı Şeyh Şaban-ı Veli Yılı olarak ilan edilir. Biz konunun takibinde olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı, UNESCO Çalışma Grubu olarak 2019 yılının Şeyh Şaban-ı Veli Yılı olması adına çalışmalarını var güçleriyle sürdüreceklerini belirtti. Avcı, Ankara’daki görüşmelerin çok olumlu geçtiğini ifade ederek bu yoldaki inancının arttığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Avcı, kendilerine destek veren TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Safran’a ve her daim yanlarında olan Belediye Başkanı Tahsin Babaş’a teşekkür etti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-