Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Başkan Aksoy Öğretmenleri Unutmadı

Safranbolu Yayın: 25.11.2016 15:00
Yazar:
Başkan Aksoy Öğretmenleri Unutmadı

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy Safranbolu’da görev yapan Okul Müdürü ve Öğretmenleri ziyaret ederek Öğretmenler Gününü kutladı.

Aksoy beraberinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Zülfiye Eraslan Özcan ve Kültür Müdürlüğü Personeli ile birlikte İlk önce Abdurrahman Yerlikaya Kız İmam Hatip Lisesini ziyaret etti. Buradan Bağlar Şehit Atilla Bodur İlköğretim Okulu ve Altın Safran İlk Öğretim Okulunu ziyaret etti.

Okullarda Öğretmenler ile sohbet eden Başkan Aksoy özellikle öğrenciler tarafından sevgi yağmuruna tutuldu.

24 Kasım Öğretmenler günü nedeni ile Kültür Müdürlüğü tarafından hazırlanan hediyeleri öğretmenlere hediye eden Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’a teşekkür eden Okul Müdürleri ve öğretmenler konuşmalarında genel olarak “Belediye Başkanımız okullara verdiği destekler ile eğitime ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Kendisine geleceğimizin teminatı çocuklarımız ve tüm Safranbolu adına teşekkür ediyoruz” şeklinde görüşlerini aktardılar.

Başkan Aksoy ise okul ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, Safranbolu Belediyesi olarak eğitime her zaman destek verdiklerini ve bunun böyle devam edeceğini söyledi.

Bir yerel yönetim biriminin eğitime katkısı mevzuatlarında ne olması gerekiyor ise bunu yerine getirme taraftarı olduklarını dile getiren Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy; “ Bunun fazlasını yapıyoruz.  Örneğin mevzuatta sadece anaokullarını yapabilir hükmü var. Ancak bunun dışında  Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde okul bahçelerinin düzenlenmesinin yapıldığını söyleyebilirim. Yine okullarımızın bahçelerine kamelyalar, oyun alanları sportif alanlarda yaptık. Bununla birlikte SAKEM bünyesinde hizmet veren Bilgi Evimiz de eğitime büyük katkı sağlıyor” dedi.

Aksoy şöyle devam etti; “ Bu güzel ve önemli günde öğretmenlerimiz ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Öğretmenlerimiz ülkemiz açısından en önemli görevi ifa etmekteler. Öğretmenlik, insanlığı cehaletten kurtaran, hayat mücadelesine en iyi şekilde hazırlayan beyinlerimizin ufuklarını açan, insanlık tarihinin en anlamlı, en onurlu ve ölümsüz mesleğidir. Bu vesile ile bir kez daha öğretmenler gününü kutluyor, yarınımız olan çocuklarımıza ülkemize ve milli değerlerimize sahip çıkan nesiller yetiştirmelerini temenni ediyor başarılar diliyorum.”

Başkan Aksoy okul ziyaretlerinde öğretmenlere Kültür Müdürlüğü tarafından yaptırılan hediyeler takdim etti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

’Böbrek üstü bezi, yüksek tansiyona neden olabilir’

Sağlık Yayın: 08.05.2024 16:00
İhlas Haber Ajansı
’Böbrek üstü bezi, yüksek tansiyona neden olabilir’

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hulusu Atmaca, böbrek üstü bezlerinin yüksek tansiyona neden olabileceğini söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Hulusi Atmaca, hormonal hipertansiyon hakkında bilgilendirmede bulundu. Hipertansiyonun tanımını yapan Prof. Dr. Atmaca, “Halk arasında ‘tansiyon hastalığı’ olarak isimlendirilen ve erişkin nüfusun yüzde 25’ini etkileyen hipertansiyon, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin önemli bir sebebidir. Hastalığın uygun önlem ve tedavisi, bu ölümleri etkili bir şekilde azaltmaktadır. Etkili tedavi şartlarından biri de hipertansiyonun nedenini tespit edip nedene yönelik tedavi planlamasıdır” dedi.

“Hipertansiyon, böbrek üstü bezi hipertansiyonuna bağlı gelişir”

Hormonal hipertansiyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Atmaca, “Hipertansiyonun yüzde 90 nedeni bilinmez, ancak yüzde 10 nedeni sekonder hipertansiyon olarak adlandırılan böbrek üstü bezi hipertansiyonuna yani hormonal hipertansiyona bağlı gelişir. Böbrek üstü bezi başlıca 3 çeşit hormon salgılamaktadır. Bu hormonlardan birinin aşırı salgılanması söz konusu olduğu hastalarda böbrek üstü bezi hipertansiyonu gelişir. Böyle hastalarda uygun ilaç tedavisi ile kan basıncı daha az ilaçla ve daha kolay kontrol altına alınabilmektedir. Ayrıca, uygun hastalarda aşırı çalışan böbrek üstü bezinin cerrahi olarak çıkarılmasıyla hastaların çoğunda hipertansiyon düzelir ve ilaç tedavisine gerek kalmaz. Bu yüzden tansiyonu olan hastalarda kimlerin böbrek üstü bezi veya hormonal hipertansiyon açısından taranması gerektiği sorusu önem kazanır” diye konuştu.

Bu belirtilere dikkat

Prof. Dr. Atmaca, böbrek üstü veya hormonal tansiyonun hangi kişilerde daha sık görülebileceğini şöyle sıraladı: “Ataklar halinde tansiyonda ani yükselme ve düşmesi olanlar. Üç adet veya daha fazla ilaca rağmen tansiyonu kontrol altında olmayanlar. Aile bireylerinde yaygın tansiyon veya ani ölüm hikâyesi olanlar. Böbrek üstü bezinde kitlesi olanlar. Kan potasyum düzeyi düşük olanlar. Anestezi, entübasyon, cerrahi, gebelik, anjiografi sırasında hipertansif atak ve açıklanamayan şok hikâyesi olanlar. Hipertansiyonun genç yaşlarda (20 yaş öncesi) başlaması. Hipertansiyonun ileri yaşlarda (50 yaş üstü) başlaması ve deride çürükler, mor çatlaklar ve kas güçsüzlüğü olanlar.”

Atmaca ayrıca, “Bahsi geçen özelliklerden en az birini taşıyanların böbrek üstü bezi veya hormonal tansiyon açısından endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurması gereklidir” ifadelerini kullandı.