Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çocuklara Türk Masallarını Anlattılar

Çankırı Yayın: 17.06.2014 08:57
Yazar:

ÇANKIRI Karatekin Üniversitesi ve Çankırı Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Demokrat Dede ve Türk Masal Kahramanları İnsan Haklarını Anlatıyor Avrupa Birliği Projesi” düzenlenen kapanış programı ile sona erdi. Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan programa Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Çankırı Belediye Başkan Yardımcısı Arif Çiyan, İl Milli Eğitim Müdürü Halim Hıcıplı ile proje görevlileri ve öğrenciler katıldı. Programda konuşan Proje Yürütücüsü Yrd. Doç Dr. Reha Yılmaz, proje ile insan hakları algısını değiştirmeyi hedeflediklerini ve 1 yıldır devam eden maratonun sonuna geldiklerini anlattı. Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş da insan haklarının Türk medeniyet mutfağının temel taşlarından birisi olduğunu ifade ederek, “Bu proje ile insan hakları konusundaki farkındalığı artırmaya çalıştık. Bu proje ile adeta medeniyet mutfağımızı ziyaret ettik. Çok yoğun ve ilginç bir proje idi” ifadelerini kullandı. Savaş, Çankırı’da yaşanan trafik sorunu ile ilgili de bir proje yapmaya çalışacaklarını vurguladı. Çankırı Belediye Başkan Yardımcısı Arif Çiyan ise Çankırı Belediyesi’nin insan hakları ve demokrasiye büyük önem verdiğini ifade ederek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden sonra dünyadaki 2. çocuk meclisinin Çankırı’da kurulduğunu belirtti. Daha sonra proje kapsamında yapılan resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi. Proje düzenlenen kokteyl ile son buldu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Ekonomi Yayın: 02.05.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor.

Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi

İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü.

Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi.

Komşu illerden de müşteri geliyor

Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu.

Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.

Paylaş: