Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

21 yaşındaki genç denizde boğuldu

Bartın Yayın: 26.08.2016 08:20
Yazar:

BARTIN ‘ın Kurucaşile ilçesinde serinlemek için girdiği denizde dalgalara kapılan genç boğuldu. Edinilen bilgiye göre, ailesi ile birlikte Ankara’dan tatile gelen Hasan Ulusoy (21), dün akşam Kurucaşile ilçesine bağlı Kapısuyu köyü plajında, kardeşi ile birlikte denize girdi. Denizdeki dalgalara kapılan Ulusoy’un çığlıklarını duyanlar yardıma koştu. Sahilde bulunan balıkçı tekneleri açığa sürüklenen genci kurtararak denizden çıkardılar. 112 ambulansıyla baygın halde Bartın Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Ulusoy, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Pişmiş topraktan yapılan lahitler dikkat çekiyor

Kültür Sanat Yayın: 06.05.2024 04:12
İhlas Haber Ajansı

Helenistik ve Roma dönemine ait pişmiş topraktan yapılan tek tekneden oluşan silindirik formlu lahitler ve insan iskeleti, Samsun Müzesinde görenlerin ilgisini çekiyor.

Samsun Müzesi, açıldığı tarihten itibaren ziyaretçi akınına uğruyor. Samsun tarihine ışık tutan müzede birçok eşsiz eser sergileniyor. Samsun’da Amisos yerleşkesinde bulunan ve Roma dönemine ait taş ve pişmiş topraktan yapılmış lahitler de müzede yer alıyor.

Pişmiş topraktan yapılmış lahitler hakkında müzede bulunan bilgilendirmede, “Eski çağlarda insanlar ölülerini taş, kurşun, tahta ve pişmiş toprak lahitlerin içerisine koyarlardı. Lahit üretiminde mermer ilk sırayı çekerken, pişmiş topraktan lahitlerin MÖ 3 bin yılının sonlarından itibaren Mısır, Mezopotamya ve Suriye’de ortaya çıktığı ve MÖ 6. yüzyıldan sonra yaygınlaştığı bilinir. Dairesel kesitli pişmiş toprak lahitler adıyla literatüre girmiş olan lahitler, tekne ve kapak olmak üzere 2 bölümden oluşurlar” deniliyor.

Samsun’da bulunan lahitler, tek tekneden oluşan silindirik formlu

Eski adıyla Amisos olarak bilinen Samsun’da bulunan ve şu anda müzede sergilenen lahitler hakkında ise şu bilgiler aktarılıyor: “Söz konusu lahitler 4 tipe ayrılmaktadır. Bunlar silindirik formlu, füze-torpido formlu, koza-kozalak formlu ve kısmi dairesel kesitli lahitler olarak adlandırılır. Samsun (Amisos) ve çevresinde tek tekneden oluşan silindirik formlu lahitler görülmektedir. Bazı lahit teknelerinin veya kapaklarının üzerinde kabaralar/düğmeler yer almaktadır. Ayrıca dikey ve yatay kabartma bantlarla da lahidin üzeri bezenmiştir.”

Helenistik ve Roma dönemine ait pişmiş toprak lahit örnekleri Samsun Müzesi’nde ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.